Kakve su mjere za pomoć gospodarstvu i poduzetnicima na svojim područjima donijeli neki gradovi?

Epidemija koronavirusa ostavit će, nema sumnje, iznimno teške posljedice na globalno gospodarstvo. Zemlje diljem svijeta donose radikalne mjere štednje, a mjere pomoći poduzetnicima i građanima već su donesene i na lokalnim razinama. Istražili smo kako su intervenirali gradovi u našoj regiji i koje su mjere štednje i potpora poduzetnicima na svojim područjima gradonačelnici već donijeli ili će tek donijeti.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 24.04.2020


Bilo da je riječ o oslobađanu plaćanja komunalnih doprinosa, poreza, prireza i drugih naknada, ili pak o isplati jednokratnih novčanih potpora, gradovi diljem Hrvatske pritisnuiti koronavirusom morali su donijeti konkrente mjere i štednje i pomoći poduzetnicima na svojim područjima, kako bi ublažili posljedice neizbježne gospodarske krize koja nas očekuje. 

Grad Slavonski Brod je tek na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća elektroničkim putem, 17. travnja, donio odluku o oslobađanju poduzetnika od plaćanja zakupnine za poslovne prostore, kao i komunalne naknade, a svim gradskim vijećnmicima obustavlja se isplata naknada. 

No, za razliku od Slavonskog Broda, neki su gradovi otišli i korak dalje te su gradonačelnici sebi i svojim suradnicima smanjili plaće i ukinuli uskrsnice. Tako je gradonačelnik Bjelovara sebi i zamjenicima smanjio plaću za 20 posto, a ukinute su i naknade gradskim vijećnicima i nadzornih društava gradskih tvrtki. No to nije sve, oslobađa sve poduzetnike i obrtnike obveze svih davanja prema Gradu, a ukinuli su i prirez 

Osim oslobađanja poduzetnika i obrtnika od plaćanja komunalne naknade i svih drugih gradskih nameta, Grad Požega također reže stopu prireza i to s 10 na 7 posto, ali ne i plaće u gradskoj upravi, jer su, kaže gradonačelnik – još ranije smanjenje.

Jednokratne potpore poduzenticima čije je poslovanje ugroženo krizom dat će i Grad Osijek, koji je iz svog proračuna za to usmjerio ukupno 5,5 milijuna kuna, i po svakom zaposlenom dat će 1000 kuna jednokratne pomoći. Po 1500 kuna mjesečno svojim će poduzetnicima jednokratno isplaćivati i Grad Slatina. Za ublažavanje posljedica od koronakrize iz proračuna su izdvojii milijun kuna, a mjere pomoći zatražilo je već oko 200 slatinskih poduzetnika i obrtnika.

I Grad Đakovo pomože svojim sugrađanima, poduzetnicima i obrtnicima te je stoga Gradsko vijeće oslobodio sve poduzetnike i obrtnike plaćanja komunalne naknade dok traju posebne okolnosti, plaćanje zakupa gradskih poslovnih prostora kroz 3 mjeseca, zakupa javnih površina do kraja godine te plaćanje poreza na korištenje javnih površina. Roditelji se oslobađaju plaćanja vrtića.

Grad Pleternica pak svojim gospodarstvenicima pomaže i kroz djelovanje Poduzetničkog centra. Za travanj, svibanj i lipanj otpisali su svim poduzetnicmia obvezu plaćanja komunalne naknade i ostalih davanja prema Gradu. 

Gradovi i gradske institucije i trebaju podržati svoje gospodarstvenike kako u kratkoročnom snalaženju u razdoblju zdravstvene krize i izolacije, tako i u promišljanju poslovanja nakon nje, u svijetu koji, po svemu sudeći, neće više biti isti. Stoga je u tom smislu imperativ svakome gradu  razmišljati o svojoj gospodarskoj budućnosti. 

foto: Vedran Vuleta

Zadnje vijesti

Prošli tjedan 374 prometna prekršaja, 17 prometnih prekršaja s 3 ozlijeđene osobe

4 nove pozitivne osobe u Brodsko-posavskoj županiji, dvije preminule osobe od Covid-19

Unatoč ograničenjima u radu, goste posluživali unutar ugostiteljskog objekta

FOTO GALERIJA

Obilježena 29. obljetnica osnutka 101. bosansko - brodske brigade HVO-a

Slavonski Brod priključio se nacionalnoj kampanji „Zasadi stablo, ne budi panj“

Premijer Plenković posjetio novu zgradu pedijatrije Doma zdravlja

Završeni radovi na parkiralištu u Strossmayerovoj ulici

Završeni 18. Dani plesa u čast Mije Čorak Slavenske