Kakva je godina iza proizvođača povrća?

Izazovna je 2020. bila i za proizvođače povrća. Epidemija koronavirusa napravila je svoje.

Autor: Brodportal | Datum objave: 11.01.2021


 Obitelj Lovinčić, na dva hektara površina uzgaja jagode, a početkom godine, bili su u velikim brigama. No popuštanje mjera u proljeće, došlo im je u pravo vrijeme, baš kada kreće i sezona jagoda.

Prema zelenom izvješću Ministarstva poljoprivrede za 2019.godinu, naše povrtlarstvo u odnosu na petogodišnje razdoblje od 2014. do 2018.godine bilježi rast površina od 0,8, no ukupna proizvodnja za tržište opada za gotovo 8%, a kvalitete smatraju Lovinčići, imamo.

Problem je i uvoz. U 2019.godini izvozom poljoprivrednih proizvoda ostvarena je vrijednost od 2,2 milijardi eura, dok je pak uvoz bio na razini od 3,5 milijardi. Ipak 2020.godina i epidemija tu je našim proizvođačima i pomogla.

Samodostatnost u proizvodnji povrća nam je tek na 60%. Proizvođači kažu, nedovoljno. Kod Lovinčića u proizvodnji jagoda ističu, problem u 2021.godini biti će europska konkurencija jer je u Europskoj uniji prošle godine posađeno  30% površina više pod ovom kulturom.

Sredstva pomoći ulaže i Ministarstvo poljoprivrede. Proizvođačima povrća u plastenicima na raspolaganju je i mjera 4.1.1. teška 150 milijuna kuna, a sada preostaje da je proizvođači prepoznaju i iskoriste na pravi način.

Zadnje vijesti

Otvoreno prihvatilište za beskućnike

23. siječnja - Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Liječnici pozivaju građane na preventivne preglede

FOTO GALERIJA

Presjek radova na Interpretacijskom centru Ivana Brlić-Mažuranić

Što vatrogasci rade u slučaju potresa?

Vatrogasci nastavljaju sa sanacijom u Sisačko-moslavačkoj županiji

Vatrogasci spasili 30 građana iz ruševina

Napreduju radovi na uređenju Kuće Brlić