Kakva je budućnost bosanskobrodske Rafinerij?

Kada će i hoće li bosanskobrodska rafinerija u remont? U međuvremenu gradi se plinovod kako bi se pogon priključio na hrvatski plinski sustav

Autor: Brodportal | Datum objave: 15.10.2019
 U Slavonskom Brodu se lakše diše. Naime, zagađenje zraka nikad nije bilo manje, a razlog je jednostavan – od siječnja ove godine pogon rafinerije u Bosnaskom Brodu je zatvoren. Ono što je u planu prema obećanjima ruskih vlasnika je remont pogona, a na temelju ugovora s Hrvatskom i plinofikacija. No s desne strane rijeke Save sve su glasnija nagađanja da od remonta i ponovnog otvaranja neće biti ništa.

Postrojenje rafinerije s druge strane Save ovih dana više nalikuje nekom muzejskom postavu nego pogonu za preradu nafte. Jer već mjesecima, točnije već 10 mjeseci nema proizvodnje. Razlog – remont i sanacija nakon eksplozije i požara u listopadu prošle kada je uslijed kvara došlo do eksplozije i požara na postrojenju 4 uslijed čega je stradao i jedan zaposlenik.

U međuvremenu krajem svibnja konačno su potpisani ugovori između Hrvatske, Republike Srpske, ruskih vlasnika rafinerije te Croduxa i Plinacroa o priključenju rafinerije na hrvatski plinski sustav. Projekt je, trenutno u fazi realizacije i ugovaranja poslova.

Sve je spremno i za izgradnju mjerno-redukcijske stanice Slobodnica, rekonstruckije plinskog čvora te priključka za rafineriju. Slijede poslovi rekonstrukcije 4,5 kilometara plinske trase, mosta, a sve bi trebalo završiti do kraja travnja iduće godine. Glavni cilj plinofikacije i hrvatskih ulaganja je poboljšanje kvalitete zraka. Hoće li se to i dogoditi, mnogi su Brođani unatoč svemu skeptični.

O konačnom zatvaranju rafinerije sve se glasnije šuška u susjednoj državi. Razlog je, kako navode tamošnji portali, činjenica da niti sanacija požara nije započela, a govori se i o tome da je prošlu godinu rafinerija završila s 300 milijuna eura duga. Mediji u Bosni i Hercegovini sve glasnije progovaraju i o sudbini radnika rafinerije. Prema izjavama koji je dao čelnik sindikalne podružnice govori se i o novih 70 otkaza koji su proglašeni tehnološkim višom te u planu novih 88 otkaza. S druge strane na službenoj stranici Optima grupe i dalje stoji da u Rafineriji Brod radi 959 radnika.

Prema njihovom službenom priopćenju koje su izdali prije tri tjedna stoji kako neće biti dodatnih otpuštanja, a dosadašnja opravdavaju optimizacijom radne snage. Isto tako, stoji u priopćenju, rješenje vezano za pokretanje pogona Rafinerije bit će doneseno nakon dobivenih rezultata istrage o uzrocima havarije u listopadu prošle godine koja je još u tijeku. Dodaju: rafinerija nafte sa svoje je strane obavila sve potrebne radove na demontaži oštećene opreme, a formiran je budžet i vremenski raspored remontnih radova koji su potrebni za pokretanje rada poduzeća.

U međuvremenu mjerne postaje za praćenje kvalitete zraka izbacuju nikad bolje brojke. Nema supordioksida, lebdeće čestice su u granicama, ozon tek povremeno. Kada će Rusi započeti s remontom, kakva je budućnost plinskog priključka ukoliko doista Rusi ne započnu sanaciju pogona, hoće li ukoliko rafinerija proradi stvarno zagađenje zraka biti minimalno zbog plinofikacije, jesmo li konačno trajno riješili pitanje kvalitete zraka u Slavonskom Brodu...puno je otvorenih pitanja, a niti na jedno, u ovom trenutku, čini se, nema konačnog odgovora.

Što je s rafinerijom i hoće li doista ponovno proraditi, na novinarsko pitanje odgovorio je u petak i donedavni predsjednik Republike Srpske te član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a što je rekao možete pogledati u prilogu SBTV-a.

Zadnje vijesti

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Brodsko-posavska županija bez novooboljelih osoba od Covid-19

U Budainka Koloniji zadovoljni sa sezonom u 1. ŽNL

FOTO GALERIJA

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline

Započinju radovi na obnovi Kuće Brlić

Otvorena izložba „Izbor radova iz kabineta akvarela Galerije umjetnina grada Slavonskoga Broda“