Kako su se pripremali za Uskrs na selu

Pripreme za uskrsne blagdane nekada i danas vrlo su slične no s druge strane posve različite. I dok se danas većina svodi na proljetno pospremanje, kupovinu kolača i suhomesnatih delicija, pripreme za Uskrs na selu nekada su počinjale već za Cvjetnicu.

Autor: BrodPortal | Datum objave: 30.03.2013
No neke od priprema započinju već u siječnju. Znaju to dobro cure i snaše koje su na uskrsno jutro s korpicom za svetenje ponosno koračale selom. Naime imati najljepšu šlinganu, necanu ili heklanu salvetu na korpici bio je prestiž. Salvete za svetenje dolaze u različitim tehnkama i bojama, pravila nema.

Mogle su se družiti od jutra do večeri, dijeliti sve tajne, no djevojke su mudro čuvale tajnu, kakav će ručni rad na korpici izložiti na Uskrs.

Obitelj Orozović iz Stupničkih Kuta jedna je od onih koje nastoje sačuvati tradicionalnog što je više moguće. U ovoj se kući uoči Uskrsa peče riba na vatri, a jaja se još bojaju starim tehnikama. Na Uskrs je bilo najsvečanije. Pješačenje do crkve, blagdanski doručak i ručak, a poslijepodne ponovno druženje i veselje.

Nije tajna da se u Stupničkim Kutima no i ostalim selima Brodskog Posavlja sredinom 20. stoljeća živjelo skromno. No činjenica da su nam danas brojne stvari dostupne,  tvrdi Eva, ne čini nas sretnijima.

Stoga zadovoljstvo treba tražiti u pravom smislu Uskrsa, u molitvi, skromnosti, ljubavi, druženju i brizi za druge. Jer tako se upravo živjelo nekada. Kada se imalo malo, a opet tako puno.

{youtube}oI2mY-qiRX4|480|360{/youtube}

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Završena kratka sezona za košarkašice Broda na Savi

HNS razmatra sve opcije oko nastavka sezone

Jedan novooboljeli na području županije, trenutno u karantenskom objektu 8 osoba

VIJESTI

Priopćenje za javnost stožera cz brodsko-posavske županije

Jedan novooboljeli na području županije, trenutno u karantenskom objektu 8 osoba

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji