Kako si dužnici mogu osigurati priljev novca koji se ne može ovršiti?

FINA savjetuje građane koji imaju nepodmireno dugovanje ili misle da je neki vjerovnik pokrenuo prisilnu naplatu duga, da to besplatno provjere putem servisa e-Blokade te da si otvaranjem zaštićenog računa osiguraju priljev novčanih sredstava koji se ne može ovršiti.

Autor: Brodportal | Datum objave: 14.10.2020
Kako si dužnici mogu osigurati priljev novca koji se ne može ovršiti?


Nakon šestomjesečne mjere kojom je Vlada Republike Hrvatske odgodila otplatu dugova fizičkih osoba prema vjerovnicima, u ponedjeljak 19. studenoga, nastavljaju se provoditi ovrhe na novčanim sredstvima.

FINA će na temelju zadužnice, pravomoćnog sudskog rješenja ili neke druge osnove za plaćanje koja je zaprimljena u FINI, naložiti banci da novčana sredstva s dužnikova računa prebaci vjerovniku.  Ako dužnik/ovršenik ima dovoljno novaca na računu za otplatu duga, banka će iznos duga prebaciti ovrhovoditelju u cijelosti i dug će biti plaćen. Dužnik može dalje normalno raspolagati novcima na svom računu.
 
Oni dužnici koji nemaju dovoljno novaca na računu za otplatu duga, a FINA je za njih zaprimila osnovu za plaćanje, trebaju otvoriti zaštićeni račun u FINI. FINA će odmah naložiti banci otvaranje zaštićenog računa na koji će se uplaćivati zaštićena primanja poput primanja po osnovi socijalne skrbi, naknade za bolovanje, dječjeg doplatka i slično te većine iznosa plaće ili mirovine. Npr. ako umirovljenik ima mirovinu 4000 kuna, na zaštićeni račun se uplaćuje 3000 kuna, dok se 1000 kuna uplaćuje na redovni račun s kojeg banka potom sredstva prebacuje ovrhovoditelju za otplatu duga.
 
Građani mogu besplatno putem servisa e-Blokade, kojem pristupaju putem sustava e-Građani, provjeriti imaju li dug, tko je ovrhovoditelj, otvoriti zaštićeni račun te preuzeti sve dokumente vezane uz ovrhu.
 
 
Video upute za korištenje servisa e-Blokade: https://youtu.be/AE_NEY3EEqc
 
Napominjemo da za provjere vezane uz prijedloge ovrha koji se nalaze kod javnih bilježnika kontaktirate Hrvatsku javnobilježničku komoru na tel: 01/6065-510 gdje možete dobiti informaciju je li za Vas podnesen prijedlog za ovrhom kod javnog bilježnika.

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Ovoga vikenda nastup Klape Šufit i dolazak sv. Nikole

353 komada oružja, 15 tisuća komada streljiva i 10,7 kg eksploziva predano u 2021.

Upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 1,86 promila

FOTO GALERIJA

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata