Kako postati ekološki proizvođač?

U Hrvatskoj se gotovo 5000 gospodarstava bavi ekološkom poljoprivredom. Koji su izazovi u ovoj proizvodnji?

Autor: Brodportal | Datum objave: 04.06.2020


 U Hrvatskoj se iz godine u godinu sve veći broj obiteljskih poljoprivrednih proizvođača okreće ekološkoj proizvodnji. Tako se prema podatcima Ministarstva poljoprivrede iz 2018.godine, gotovo 5000 proizvođača bavi ovom proizvodnjom na više od 100 000 hektara površina. Koliko je ova proizvodnja zahtjevna i što trebate znati u koliko se odlučite za eko poljoprivredu, pogledajte u prilogu SBTV-a.

Vina od kupina i višanja, samo su dio velikog asortimana proizvoda koji se mogu naći na gospodarstvu obitelji Zubić. I sve proizvedeno na ekološki način.  Obitelj Zubić 2014.godine se uključila u eko proizvodnju, a upravo su gnojidba i upotreba zaštitnih sredstava strogo kontrolirani u ekološkom uzgoju, jer kako nam i kažu, eko proizvodnja usko je vezana uz očuvanje okoliša i prirode.

Svi računi i deklaracije o zaštitnim sredstvima i gnojivima moraju se čuvati. A svaki proizvođač podliježe strogoj kontroli odabranog nadzornog tijela. Inspekcije, pridržavaju li se proizvođači eko standarda, provode i inspektori  Agencije za plaćanje i Ministarstva poljoprivrede. Nakon inspekcije se dodjeljuje certifikat. 

Ovom vrstom proizvodnje bavi se sve više proizvođača. Prema statistici iz 2018.godine njih gotovo 5000. Ekološka proizvodnja zauzima gotovo 7% ukupnim poljoprivrednih površina, to jest više od 100 000 hektara.  No ekološka proizvodnja na udaru je kritika. Tako nedavne navode da Hrvatska mora vratiti 2 milijarde kuna poticaja za ovu proizvodnju Europskoj Uniji, iz Ministarstva demantiraju.

 

Zadnje vijesti

U Požegi započelo dragovoljno vojno osposobljavanje 29. naraštaja ročnika

24 nove pozitivne osobe u Brodsko-posavskoj županiji

I dalje mali broj posvojenja u odnosu na broj djece bez odgovarajuće skrbi

NAJČITANIJE DANAS

Nagrada Ambasador elektroničke glazbe

Među nominiranima su dva DJ-a i jedno glazbeno izdanje iz Slavonskog Broda

FOTO GALERIJA

Najveća općina u Brodsko posavskoj županiji obilježava svoj dan

Radio92fm i Društvo multiple skleroze dobili vrijednu donaciju Zaklade Novo sutra

Jutro zimske idile u Slavonskom Brodu

Napreduju radovi na izgradnji novog objekta "Kuće sretnih ciglica“

S radom počeo dislocirani centar "Kuće sretnih ciglica" u Novoj Gradiški