Kako pomoći školarcu oboljelom od dijabetesa u slučaju naglog pada razine šećera u krvi?

Dijabetes je u porastu diljem svijeta, pa i u našoj zemlji, posebno među djecom i mladima. Važno je educirati se o šećernoj bolesti, kako bismo pomogli oboljelima. Stoga su članovi slavonskobrodske Udruge Brodski Slatkiši, koja okuplja djecu oboljelu od dijabetesa i njihove roditelje, organizirali edukacijsko predavanje o dijabetesu za djelatnike dječjih vrtića i nastavnike osnovnih i srednjih škola.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 23.10.2019
Andrea Janković i Jan Jukić tinejđeri su koji se već nekoliko godina nose s dijagnozom dijabetesa. Nije to bolest, kažu, to je stanje, s kojim se može normalno živjeti uz redovitu terapiju i podršku zajednice. 

"Navikneš se brzo na inzulin, na senzor, kojeg ja imam na ruci. Imam dijabetes već tri godine. Ja sam jako ponosna na dijabetes koji mi je omogućio da upoznam brojne prijatelje. Neki mi kažu žalim te, ali ja im odgovorim, ne morate me žaliti, ja sam ponosna, jer ja se osjećam hrabro, a ne bolesno. Dijabetes nije bolest nego stanje i onima koji se zbog njega srame poručila bih da je to zapravo sve normalno i da unatoč dijabetesu mogu radit sve kao i druga djeca. Dobila sam dijabetes u trećem razredu i zbog njega nisam imala nikakvih problema u školi, moji prijatelji često me i sami pitaju jesam li dobro i je li sve u redu", kaže Andrea.

"Nosim se s dijabetesom četiri godine i već sam navikao. Imam podršku od obitelji i prijatelja i poručujem svima da se ne moraju bojati ako dobiju šećernu bolest i da će se biti u redu", rekao nam je Jan.

Dijabetes je, nesumnjivo, u porastu. Govori se o oko 300 tisuća oboljelih u Hrvatskoj. Dobro, je, nema sumnje, znati kako je oboljelima, kako bismo ih prihvaitli, razumjeli i ako je to potrebno i pomogli - ističe dr. Mladen Grgurević, specijalist endokrinolog i dijabetolog iz Sveučilišne klinike za dijabetes Vuk Vrhovac zagrebačkog KBC-a Merkur. Važno je, ističe doktor Grgurević, o dijabetesu eduicirati i djelatnike u dječjim vrtćima i u školama u kojima djeca provedu najviše dnevnog vremena. Stoga su upravo za odgajatelje i  nastavnike,  članovi slavonskobrodske Udruge Brodski Slatkiši, koja okuplja djecu oboljelu od dijabetesa i njihove roditelje, organizirali edukacijsko predavanje o šećernoj bolesti u Osnovnoj školi Antun Mihanović u Slavonskom Brodu. 

Iz Brodskih slatkiša najavljuju nove edukacije o dijabetesu i pozivaju sve koji im se žele pridružiti u svakodnevnoj borbi. 

 
 

Zadnje vijesti

Most kod Slavonskog i Bosanskog Broda opet otvoren

Policija: mi smo uvijek uz vas, čuvamo vas, a tako vi čuvajte nas!

Brodski tamburaši u borbi protiv koronavirusa

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji