Kako kroz objektiv Danijela Solde izgleda perspektiva života u manjim gradovima?

Poznati hrvatski i slavonskobrodski fotograf i dugogodišnji fotoreporter agencije Cropix i Jutarnjeg lista Danijel Soldo u rodnom je gradu otvorio još jednu u nizu samostalnih izložbi svojih fotografija koje svi Brođani i njihovi gosti mogu uz prethodne najave razgledati u Galeriji RUB. Riječ je o fotografijama nastalima u sklopu projekta ' I to je Hrvatska', koji je Jutarnji list pokrenuo u rujnu 2019. Cilj je bio predstaviti perspektivu života u manjim hrvatskim gradovima kroz razgovor s ljudima, poduzetnicima, ugostiteljima, predstavnicima civilnog sektora i običnim ljudima.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 17.05.2020


Radi se o gradovima između 10 i 20 tisuća stanovnika poput Novske, Benkovca, Ogulina, Labina – iz kojih Danijel Soldo na realističnim ali poetičnim fotografijama donosi različite priče, događaje i portrete ljudi. 

 
"Uz zanimljive priče nastajale su i zanimljive fotografije koje vjerno, u prvom licu, prikazuju kako se živi u dijelovima Hrvatske koje nemamo često priliku vidjeti u medijima, osim u vrijeme izbora ili kad je riječ o crnoj kronici", kaže Danijel. Većina njegovih fotografija ima socijalnu ili egzistencijalnu tematiku, sa snažnom porukom tipične svakidašnjice malih, običnih ljudi. Od korisnika pučke kuhinje, kulturnjaka, do proizvođača i poljoprivrednika - svi su uspjeli ispričati svoju priču kroz fotografije koje kroz umjetnički rakurs Danijela Solde daju drugačiju perspektivu na uobičajenu svakodnevicu građana.
 
Postav izložbe od 17 odabranih fotografija otvorio je Soldin prijatelj i recenzent prof. Zlatko Kozina, a samog je autora i njegova djela okupljenih posjetiteljima predstavio predsjednik Udruge za suvremenu umjetnost "Tvrđava Brod" poznati brodski multimedijalni umjetnik Ivan Šeremet 
 
Za ciklus fotografija "I to je Hrvatska" Danijel Soldo nominiran je za nagradu HND-a - i to za novinsku fotografiju Nikša Antonini.
 
 
 
 
 
 
 

 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Bošnjaković: Izvršili smo novu nabavu sredstava i zaštitne opreme za sve zdravstvene ustanove

36 novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji

U Slobodnici zadovoljni s polusezonom u Prvoj ŽNL – zapad

VIJESTI

U 24 sata "samo" 36 novooboljela od Covida-19 ali ukupno stanje nije bitno bolje

Bošnjaković: Izvršili smo novu nabavu sredstava i zaštitne opreme za sve zdravstvene ustanove

FOTO GALERIJA

Turistička zajednica Brodsko-posavske županije predstavlja običaje slavonskog sela

Katarina Marjanović samostalno objavila prvu knjigu "Na putu prema sebi", skup istinitih priča iz života Slavonke u Zagrebu

Zapaljena prva adventska svijeća - početak Adventa iz davnina u Slavonskom Brodu

Gimnastičarke i gimnastičari Sokola uspješni na Državnom prvenstvu

Koracima i stopama Andrije Štampara