Kako kroz objektiv Danijela Solde izgleda perspektiva života u manjim gradovima?

Poznati hrvatski i slavonskobrodski fotograf i dugogodišnji fotoreporter agencije Cropix i Jutarnjeg lista Danijel Soldo u rodnom je gradu otvorio još jednu u nizu samostalnih izložbi svojih fotografija koje svi Brođani i njihovi gosti mogu uz prethodne najave razgledati u Galeriji RUB. Riječ je o fotografijama nastalima u sklopu projekta ' I to je Hrvatska', koji je Jutarnji list pokrenuo u rujnu 2019. Cilj je bio predstaviti perspektivu života u manjim hrvatskim gradovima kroz razgovor s ljudima, poduzetnicima, ugostiteljima, predstavnicima civilnog sektora i običnim ljudima.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 17.05.2020
Radi se o gradovima između 10 i 20 tisuća stanovnika poput Novske, Benkovca, Ogulina, Labina – iz kojih Danijel Soldo na realističnim ali poetičnim fotografijama donosi različite priče, događaje i portrete ljudi. 

 
"Uz zanimljive priče nastajale su i zanimljive fotografije koje vjerno, u prvom licu, prikazuju kako se živi u dijelovima Hrvatske koje nemamo često priliku vidjeti u medijima, osim u vrijeme izbora ili kad je riječ o crnoj kronici", kaže Danijel. Većina njegovih fotografija ima socijalnu ili egzistencijalnu tematiku, sa snažnom porukom tipične svakidašnjice malih, običnih ljudi. Od korisnika pučke kuhinje, kulturnjaka, do proizvođača i poljoprivrednika - svi su uspjeli ispričati svoju priču kroz fotografije koje kroz umjetnički rakurs Danijela Solde daju drugačiju perspektivu na uobičajenu svakodnevicu građana.
 
Postav izložbe od 17 odabranih fotografija otvorio je Soldin prijatelj i recenzent prof. Zlatko Kozina, a samog je autora i njegova djela okupljenih posjetiteljima predstavio predsjednik Udruge za suvremenu umjetnost "Tvrđava Brod" poznati brodski multimedijalni umjetnik Ivan Šeremet 
 
Za ciklus fotografija "I to je Hrvatska" Danijel Soldo nominiran je za nagradu HND-a - i to za novinsku fotografiju Nikša Antonini.
 
 
 
 
 
 
 

 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

U Savi pronađeno tijelo utopljenika

U Zagrebu predstavljena nova web platforma Slavonia.Travel

HZJZ objavio nove upute za dječje vrtiće i škole

FOTO GALERIJA

Slavimo biološku raznolikost i Brodsko-posavske županije

Radovi na energetskoj obnovi Osnovne škole „Vladimir Nazor“ teku prema planu

Veliki sportski dan u Slavonskom Brodu održao se u nedjelju na ŠRC Klasije

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu