Kako je već ružna 'Pijana' ulica dodatno nagrđena

Zanimljivo je ovo doba u Hrvatskoj. I uvijek se svede na staru raspravu "trn u tuđem oku, brvno u vlastitom".

Autor: Ivan Čalić | Datum objave: 04.05.2016


 Tolerancija, sloboda govora, govor mržnje postale su floskule koje svako može u netolerantnom slobodnom govoru mržnje koristiti protiv druge strane, a sutra biti žrtva istog tog netolerantnog slobodnog govora mržnje. Pa brate mili, al se volimo mrziti. I javno prozivati. Nek je u medijima pa makar i totalna laž. Kako ono ide, laž, ako se dovoljno puta ponovi, postaje istina? Ako je upalilo prije, zašto ne i sad. I tako se laži danas ponavljaju sa samo jednim ciljem, kako bi postale istine. A zahvaljujući samoprozvanim slobodnim medijima neovisnim od bilo kakvog utjecaja te naracije slušamo svakodnevno. Samo je pitanje kada će postati istinom.

Jučer je bio dan slobode medija i samo me podsjetilo moje upoznavanje s medijima, tamo negdje na prijelazu tisućljeća. Sa svojih 12-13 godina jedva sam čekao da tata dođe s posla i donese Jutarnji list, gledao HRT pa Novu kad se pojavila, usavršavao engleski gledajući CNN pa je internet došao u moj dom i cijeli svijet mi je postao dostupan. Čak i tad sam shvatio da svaki medij ima svoju politiku. Ima cilj sa svojim pričama. Što će naglasiti, što neće, što prikazati, a što ne. Ništa nije slučajno. Ni tada, a ni danas. CNN mi je 1999. bio bio vrh produkcije, ali nije bio mjerilo događanja u svijetu. Bio je prozor u taj svijet. Kao i kod svakog prozora, on ima svoj pogled koji je drugačiji od onog susjednog. Danas svaki internetski portal je jedan od milijardu prozora, svaki jedinstven i nadasve subjektivan. A ta subjektivnost je super. Dobro, u današnjem licemjernom svijetu 'naša' subjektivnost je bolja od 'njihove' subjektivnost, al eto... takav je svijet. Ipak to nije glavna tema ove kolumne.

Kako se i u Brodu svako neslaganje s vladajućom strukturom vidi kroz prizmu politike, svaki komentar se proziva neargumentiranim napadom na velikog vođu i njegove velebne planove (čak i ako nije njegov plan poput podvožnjaka). Ponekad se stvarni upitam jesam li u mini Sjevernoj Koreji.

Uglavnom, zadnji potez 'ozelenjivanja javnih gradskih površina' naišao je na kritike nekih 's puno osobne mržnje i isključivosti' pa se jedan nezavisni portal našao opet u poziciji da obrani čast kako projekta tako i njegovog investitora. Jer partiji se mora služiti.

(Samo da dodam, ova kolumna nije došla naručena u sitne noćne sate /kao niti jedna prije/ niti je izraz političkog stava autora već jednog građana Slavonskog Broda koji eto ima svoju kolumnu.)

Nemam ništa protiv sadnica u Starčevićevoj ulici, niti protiv više zelenila, ali ovo nije način kako to provesti, ovo ne izgleda dobro. Ulica je preuska za ovu veličinu posuda. Postavljene su na javnu površinu ispred privatnih kuća, ispred poslovnih prostora malo s jedne pa s druge strane. Ako su već morale biti te veličine i oblika ljepše bi izgledale po sredini. Manje sadnice, kružnog oblika bolje bi pristajale. Osim estetskog problematičan je i financijski dio. 140 tisuća kuna??? Pa naravno, ne troše se novci iz vlastitog džepa, a biračko tijelo ionako ne razmišlja previše.

Ipak, ideja poljepšavanja 'Pijane' ulice je nakon godina zapuštenosti i zatvaranja jednog za drugim poslovnog prostora dugo je potrebna. Grad s najljepšim trgom u Hrvatskoj, kako si volimo tepati, ide odmah u zapuštenu ulicu praznih poslovnih prostora i fasada s tragovima rata. Stvar je da se tu navodno ništa ne može napraviti. Privatno vlasništvo. Kapitalizam u partijskom gradu. Sigurno se usred prodaje gradskog zemljišta ili zgrade, neki prisjete dobrih starih dana kada se moglo nacionalizirati što je potrebno. Ali ne, druga su vremena, sad se krade samo na natječajima. 

Starčevićeva bi izgledala super da se ima, da su puni prostori, da se investira u obnovu fasada, za što su na stolu i znatna toliko spominjana a malo korištena sredstva Europske unije. Samo, tada 'kum' ne bi mogao dobiti posao i onda se po običaju velikodušno zahvaliti. Svaki europski cent bi morao biti opravdan. Zato se i koristi tako rijetko, a mogao bi stalno.

Za primjer kako urediti centar grada uzeo bi Suboticu u Vojvodini. Grad na sjeveru Srbije, blizu granice s Mađarskom, veći je od Broda, ima 140 tisuća stanovnika, ali jedan od uređenijih gradova koje sam posjetio. Centar je više pod utjecajem Mađara nego Austrijanaca, uređen i s pješačkim ulicama koje idu iz centra. Trgovine, restorani, kafići popunjavaju ulice. Posebno se ističe pizzerija s tri terase s obje strane ulice. Zašto nešto tako ne bi bilo moguće u Brodu? Jer nema posla, nema privatnog novaca, nema interesa da grad raste. Ima interesa za očuvanje statusa, za populističko trošenje novaca, za zapošljavanje 'rođaka'. Nismo mi tu iznimka u Hrvatskoj, što je najgore, dio smo pravila.

A u svom tom ozelenjivanju grada zaboravlja se jedan detalj, jedna lokacija koja već ima dosta neiskorištenog zelenila. Park Klasije. Moguće najneiskorišteniji park u Hrvatskoj. Ništa ne poziva da zastaneš u parku, da usred vrućeg ljetnog dana spas potražiš na klupi ili na travnjaku u hladovini stoljetnog hrasta kao na Zrinjevcu ili u Maksimiru u Zagrebu. Park je prolaz od Plavog polja do Korza. I to je to. Često zadnjih godina bio sam svjedok potpunog mraka jer rasvjeta nije radila.

Možda mi nismo za to ležanje na travi u centru grada. Korzo je tu s razlogom.

Može se puno, ali se mora raditi. Nažalost, to je nešto što naše vođe ne moraju jer nije to bitno. Kod nas većina i dalje bira po načelu "bolje naš kakav god nego njihov".

Zadnje vijesti

Vanesa brončana na Europskom prvenstvu

Udruga Marsonia Zagreb okuplja sve zagrebačke Brođane na jednome mjestu

48 novooboljelih osoba od Covid-19 u proteklih 24 sata

FOTO GALERIJA

Obilježena 30. obljetnica pogibije pripadnika 105. bjelovarske brigade

Proslavljena svetkovina Velike Gospe u Brodskom Vinogorju

Što je uzrok pomora ribe u kanalima Tvrđave Brod?

Na 14. Kukuruzijadi u Gornjima Andrijevcima podijeljeno više od 700 kuhanih kukuruza

Odana počast za sve poginule i pale branitelje