Kako izgleda grad u kojem je na mjesec dana zatvoreno sve osim najnužnijeg?

Od jučer su na snazi nove, oštrije mjere borbe protiv koronavirusa. Na mjesec dana zatvoreno sve osim najnužnijeg - trgovina prehrambenim proizvodima, ljekarna i slično

Autor: Brodportal | Datum objave: 20.03.2020


 Odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite, mjere protiv koronavirusa od jučer su pooštrene. Na mjesec dana svoja vrata zatvorili su svi kafići, kina, kazališta, trgovački i sportski centri – ukratko sve osim onog najnužnijeg kao što su trgovine prehranom ili ljekarne. Kako ovu odluku komentiraju Brođani, a kako oni koji su njom izravno pogođeni, donosi Dnevnik SBTV-a.

Temperatura iznad dvadeset Celzijevih stupnjeva, sunce i lagani vjetar. Vrijeme je zadnjih dana savršeno za ispijanje kave. No Brođani od jučer na Korzu ne ispijaju kave i sigurno neće idućih tjedana. Zatvoreno je sve osim onog najnužnijeg. A to su prodavaonice prehrambenih i higijenskih proizvoda, ljekarne, benzinske postaje, pekarnice  i slično. Sve ostalo, na mjesec dana, bit će potpuno zatvoreno. Ključ u bravu, s ciljem suzbijanja širenja koronavirusa, stavili su i svi brodski kafići. Za građane, kako kažu, žrtva je to koju će, za svoje zdravlje, bez problema podnijeti. 

Da će tako i biti, nadaju se i oni koji su novim mjerama izravno pogođeni – ugostitelji. O gubitcima je, ipak, teško ne razmišljati. Jer posla možda nema, ali to ne vrijedi i za troškove, kaže Nikola Barišić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika  Na popisu onih koji od danas ne rade, našli su se i brojni obrtnici – točnije sve uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima kao što je slučaj kada su u pitanju frizeri, kozmetičari, saloni za masažu ili saune. Hoće li nova situacija dovesti do smanjenja broja obrtnika, ili otpuštanja, za sada je, navode iz županijske Obrtničke komore, teško nagađati. Malim obrtnicima, mjesec bez prihoda, mogao bi stvoriti probleme s likvidnošću. 

Dok dio građana suosjeća s onima kojima je onemogućen rad, drugom je dijelu zdravlje ipak ispred zarade. Situaciju bi, nadaju se u Cehu ugostitelja i Obrtničkoj komori, ipak mogle ublažiti najavaljene državne mjere.

Dok bude trajalo, važno je napomenuti i da su odlukom Ncionalnog stožera civilne zaštite, poslodavci koji nastavljaju raditi dužni organizirati rad od kuće gdje je moguće, umjesto sastanaka održavati telekonferencije, otkazati putovanja izvan države, a radnicima sa simptomima zabraniti dolazak na radno mjesto. 

Zadnje vijesti

U Požegi započelo dragovoljno vojno osposobljavanje 29. naraštaja ročnika

24 nove pozitivne osobe u Brodsko-posavskoj županiji

I dalje mali broj posvojenja u odnosu na broj djece bez odgovarajuće skrbi

NAJČITANIJE DANAS

Nagrada Ambasador elektroničke glazbe

Među nominiranima su dva DJ-a i jedno glazbeno izdanje iz Slavonskog Broda

FOTO GALERIJA

Najveća općina u Brodsko posavskoj županiji obilježava svoj dan

Radio92fm i Društvo multiple skleroze dobili vrijednu donaciju Zaklade Novo sutra

Jutro zimske idile u Slavonskom Brodu

Napreduju radovi na izgradnji novog objekta "Kuće sretnih ciglica“

S radom počeo dislocirani centar "Kuće sretnih ciglica" u Novoj Gradiški