Kako izgleda grad u kojem je na mjesec dana zatvoreno sve osim najnužnijeg?

Od jučer su na snazi nove, oštrije mjere borbe protiv koronavirusa. Na mjesec dana zatvoreno sve osim najnužnijeg - trgovina prehrambenim proizvodima, ljekarna i slično

Autor: Brodportal | Datum objave: 20.03.2020
 Odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite, mjere protiv koronavirusa od jučer su pooštrene. Na mjesec dana svoja vrata zatvorili su svi kafići, kina, kazališta, trgovački i sportski centri – ukratko sve osim onog najnužnijeg kao što su trgovine prehranom ili ljekarne. Kako ovu odluku komentiraju Brođani, a kako oni koji su njom izravno pogođeni, donosi Dnevnik SBTV-a.

Temperatura iznad dvadeset Celzijevih stupnjeva, sunce i lagani vjetar. Vrijeme je zadnjih dana savršeno za ispijanje kave. No Brođani od jučer na Korzu ne ispijaju kave i sigurno neće idućih tjedana. Zatvoreno je sve osim onog najnužnijeg. A to su prodavaonice prehrambenih i higijenskih proizvoda, ljekarne, benzinske postaje, pekarnice  i slično. Sve ostalo, na mjesec dana, bit će potpuno zatvoreno. Ključ u bravu, s ciljem suzbijanja širenja koronavirusa, stavili su i svi brodski kafići. Za građane, kako kažu, žrtva je to koju će, za svoje zdravlje, bez problema podnijeti. 

Da će tako i biti, nadaju se i oni koji su novim mjerama izravno pogođeni – ugostitelji. O gubitcima je, ipak, teško ne razmišljati. Jer posla možda nema, ali to ne vrijedi i za troškove, kaže Nikola Barišić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika  Na popisu onih koji od danas ne rade, našli su se i brojni obrtnici – točnije sve uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima kao što je slučaj kada su u pitanju frizeri, kozmetičari, saloni za masažu ili saune. Hoće li nova situacija dovesti do smanjenja broja obrtnika, ili otpuštanja, za sada je, navode iz županijske Obrtničke komore, teško nagađati. Malim obrtnicima, mjesec bez prihoda, mogao bi stvoriti probleme s likvidnošću. 

Dok dio građana suosjeća s onima kojima je onemogućen rad, drugom je dijelu zdravlje ipak ispred zarade. Situaciju bi, nadaju se u Cehu ugostitelja i Obrtničkoj komori, ipak mogle ublažiti najavaljene državne mjere.

Dok bude trajalo, važno je napomenuti i da su odlukom Ncionalnog stožera civilne zaštite, poslodavci koji nastavljaju raditi dužni organizirati rad od kuće gdje je moguće, umjesto sastanaka održavati telekonferencije, otkazati putovanja izvan države, a radnicima sa simptomima zabraniti dolazak na radno mjesto. 

Zadnje vijesti

Apostolski ordinarij mons. Milan Stipić posvetio drevnu ikonu Presvete Bogorodice

U posljednja 24 sata 5 novooboljelih u županiji

Brodsko-posavski HSS-ovci obilježili 92. godišnjicu smrti Stjepana Radića

VIJESTI

HODOČASNIČKI DAN GOSPI BRZE POMOĆI

Apostolski ordinarij mons. Milan Stipić posvetio drevnu ikonu Presvete Bogorodice

FOTO GALERIJA

Slavonac iz Bukovlja pobjednik Memorijalnog turnira NK Budainka Kolonija

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Kadeti Oriolika drugi, a juniori treći na Prvenstvu Hrvatske

Projekt Zaželi u Općini Klakar bliži se kraju nakon dvije godina nemjerljive pomoći starijim korisnicima

Članovi HKUU "Trenk" NG iznenadili nastupom na otoku Pagu