Kako funkcionira bolnica u vrijeme epidemije?

Brodska bolnica od početka epidemije spremna za COVID 19. Do sada obavljeno više od tisuću i pol testiranja, nije bilo propusta u zbrinjavanju pacijenata.

Autor: Brodportal | Datum objave: 01.05.2020
 Koliko je važan zdravstveni sustav u svakom trenutku od početka epidemije pokazalo se na nekoliko razina. Od zaštite zdravstvenih djelatnika, svih koji ulaze u bolnice iz ostalih razloga, do samog testiranja, skrbi o potencijalno zaraženim te COVID 19 pozitivnim pacijentima. Brodska bolnica do sada je, prema svemu sudeći, svoj zadatak obavila na najvišoj razini.

Uobičajeno prijepodne ovih dana u brodskoj bolnici. Poluprazni hodnici u glavnoj zgradi bolnice zbog odgode ne hitnih pregleda i zahvata. No ispred dva objekta na prvoj liniji obrane od koronavirusa gužva i znatan broj pacijenata koji čekaju testiranje na koronavirus. 

Ovoga trenutka najveći je pritisak korisnika Domova za starije i nemoćne osobe. Prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo svi pacijenti koji u bolnicu dolaze iz tih ustanova moraju biti izolirani i testirani na COVID 19 te moraju biti u samoizolaciji. Ti bolesnici ovisno o težini kliničke slike ili ostaju na odjelu ili ih premještaju na druge odjele. 

Borba s nevidljivim virusom posao je koji u svakoj sekundi zahtijeva znanje, disciplinu, veliki napor i volju liječnika i ostalog osoblja da svoj posao obavljaju potpuno predano. I baš se tako radi u brodskoj bolnici. 

Dvije zgrade odvojenu su kao COVID zgrade, COVID 1 je zgrada stare infektologije. Od početka krize s koronavirusom prvi punkt gdje se uzimaju uzorci, zbrinjavaju potencijalno zaraženi i zaraženi pacijenti.  COVID 2 je bivša neurologija i psihijatrija, od ožujka posebno opremljeni objekt za borbu s koronavirusom. I tu se nalazi dio za smještaj pozitivnih osoba. Za one s blažom kliničkom slikom, cijeli dio na katu.  Za one s težim simptomima posebno je opremljen dio objekta. 

Brojni drugi liječnici s drugih odjela brodske bolnice sada su dio COVID kriznih timova, posebno obučenih za prvu liniju obrane. U skladu s tim s kojim pacijentima rade, tako su i opremljeni – to su oni sa sumnjom na koronavirus, oni za koje se čekaju rezultate te one koji su potvrđeni pozitivni. 

Kada je u pitanju ona najviša razina zaštite to doslovce znači da niti jedan dio tijela ili odjeće ne smije biti izložen. Nije lako obući zaštitno odijelo, a liječnici pojašnjavaju: skidanje odjela još je teži i dugotrajniji posao i ne dopušta niti jednu pogrešku. Nema pogreške ni kada ulazite u sobu COVID 2 intenzivne gdje se liječe najteži pacijenti. 

U slavonskobrodskoj bolnici u ovom trenutku nema niti jednog pacijenta zaraženog koronavirusom. Situacija je apsolutno pod kontrolom zahvaljujući dobroj pripremi no i stalnom oprezu. Nije bilo zaraženih liječnika od strane pacijenata, niti je u jednom trenutku postala upitna sigurnost ostalih koji se liječe ili povremeno dolaze u bolnicu.

U međuvremenu bolnica je funkcionirala po posebnom režimu. Na minimum su smanjeni specijalistički pregledi i rutinske opreracije, a sve funkcionira po posebnom režimu.

Zahvaljujući svemu tome, Slavonski Brod i Hrvatska uspjeli su izbjeći one najcrnje scenarije kakve smo gledali u Italiji i Španjolskoj. Za sada. 

Kako izgleda jedan dan u slavonskobrodskoj Općoj bolnici pogledajte u prilogu SBTV-a!

Zadnje vijesti

U Savi pronađeno tijelo utopljenika

U Zagrebu predstavljena nova web platforma Slavonia.Travel

HZJZ objavio nove upute za dječje vrtiće i škole

FOTO GALERIJA

Slavimo biološku raznolikost i Brodsko-posavske županije

Radovi na energetskoj obnovi Osnovne škole „Vladimir Nazor“ teku prema planu

Veliki sportski dan u Slavonskom Brodu održao se u nedjelju na ŠRC Klasije

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu