Jurakiću zlato, Tukoviću bronca!

17-godišnji MK Lukas Jurakić, član ŠK Đuro Đaković, na upravo završenom Juniorskom prvenstvu Hrvatske u šahu koje je održano u Splitu od 24.-31.07.2021. u Splitu, u konkurenciji do 17 godina, ponovio je uspjeh iz Vinkovaca 2019. godine i ponovo se okitio naslovom prvaka Hrvatske.

Autor: Brodportal | Datum objave: 01.08.2021
Jurakiću zlato, Tukoviću bronca!


 Nastupilo je 69 natjecatelja iz cijele Hrvatske. Lukas je iz 9 kola osvojio 7,5 bodova, postigavši sedam  pobjeda, jedan remi, a jedini loš dan imao u sedmom kolu, no to ga nije omelo na putu do naslova.

Isto toliko bodova, ali uz slabije dodatne kriterije, osvojio je MK Karlušić Luka (ŠKRM Caissa Zagreb), pa mu je pripalo drugo mjesto, a treći je Novosel Lovro (ŠK Sveta Nedjelja) sa 7 bodova. 

Lukas je na taj način izborio pravo sudjelovanja na Svjetskom juniorskom prvenstvu koje će se održati  2022. godine u  rumunjskom gradu Mamaia. 

Iako je pri kraju turnira, nakon sjajnog početka (5 iz 5), malo zakomplicirao situaciju na vrhu, treba istaći da je Lukasova pobjeda potpuno zaslužena. Vrijedno radi s velemajstorom Davorom Rogićem, te je kvalitet njegove igre i dubina strateških zamisli, od svih sudionika U-17, na najvišem nivou.

Dok je Lukasov rezultat na neki način bio očekivan, treće mjesto Darija Tukovića, u konkurenciji do 19 godina, predstavlja iznenađenje, ali samo za one koji ga ne poznaju.

Pobijedio je Borna Čotić (ŠK Mornar Split) sa 7,5 bodova, drugi je Jakrlin Mihael (ŠK Konaki, Novo Virje) sa 6,5, a naš Tuković Dario, kao 13. nositelj, osvojio je 6 bodova i treće mjesto.  

Dario je svoj očekivani rezultat prebacio za 3,4 boda (!!), osvojivši na turniru čak 135 ELO bodova. Pobijedio je 2.,4., 6. i 8.  nositelja. Za dlaku mu je izmakao plasman na Europsko prvenstvo. Njegov rezultat nije slučajan. Dario je obavio temeljite i dugotrajne pripreme s FM Dabom-Peranićem. 

Treći predstavnik kluba, Stjepan Damjanović je dugo držao priključak vrhu, no dva poraza u završnici turnira bacila su ga na 23. mjesto. U ženskoj konkurenciji do 17 godina Brođanka Petra Karij zauzela je solidno 10 mjesto.

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

83 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata

Prekoračenje radnog vremena ugostiteljskog objekta

U Slavonskom Brodu uhvaćena lažna liječnica iz Srbije, botoksirala je žene bez dozvole

FOTO GALERIJA

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška