Jozo Meter i Zdravko Sočković podnijeli ostavke

Dogodilo se na današnji dan 8. ožujka

Autor: Brodportal | Datum objave: 08.03.2019
Jozo Meter i Zdravko Sočković podnijeli ostavke


 8. ožujka Međunarodni dan žena (skraćeno Dan žena) obilježava se svake godine. Tog dana slave se ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena obilježen je 8. ožujka 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike.

1618. Johannes Kepler je otkrio treći zakon gibanja planeta. Treći Keplerov zakon glasi: Kvadrati ophodnih vremena razmjerni su kubovima srednjih udaljenosti planeta od sunca gdje je k jedan te isti broj za sve planete. Ako se za jedinicu udaljenosti uzme 1 a. j., a za jedinicu vremena jedna godina, matematski izraz trećega Keplerova zakona poprima oblik: a3 = T2.

1931. u Brodskom Stupniku održan je sajam i prodajna izložba vina koju je otvorio delegat banske uprave Stipetić. Svoje proizvode izložilo je 15 izlagača iz Brodskog Stupnika, Oriovca i Brodskog Drenovca. Nudilo se 1.000 hl vina, a prodano je približno 500 hl. 

1937. umro je u Montreauxu Milan Pribičević rođen 1877. u Brodu na Savi. Bio je brat poznatog političara Svetozora Pribičevića. U Kraljevini SHS bio je istaknuti član Samostalne demokratske stranke, a 1927. postaje idejni vođa zemljoradničke ljevice. 

1942. rodoljubno hrvatsko građanstvo Nove Gradiške nazočilo je u mjesnoj župnoj crkvi na misi zahvalnici službenoj povodom zahvale za ponovno sazivanje Hrvatskog sabora. 

1943. sahranjen je na bosanskobrodskom groblju stari i poznati hrvatski borac Pero Kljaić iz Kričanova, poznat kao Čiča Pejo. Nakon 1918. godine Pero je fanatični borac za hrvatsku nezavisnost i slobodu. Pod stare dane je oslijepio, ali interes za „hrvatsku stvar“ njegovao je do smrti. Bio je vrlo cijenjen i na pokop mu je došlo mnoštvo građana. 

1953. Predstavljena COCKTA, jugoslavenska verzija Coca Cole.

1957. umro je prvi brodski vrtlar i cvjećar Josip Biro. Rođen je u Staroj Kaniži u Mađarskoj, a vrtlarski je zanat izučio u Osijeku. U Brod na Savi doseljava se 1924. godine i od Židova Vatroslava Fürsta iznajmljuje prostor i Strossmayerovoj ulici 35. Ondje otvara vrtlariju i cvjećarnu. Godine 1924. kupio je zemljište preko puta, na današnjem broju 34, i tamo otvorio vrtlariju, koju su nakon njegove smrti vodili sin Dragutin i snaha Elizabeta rođena Halas – sve do 1991. godine. Tada je prestala s radom Vrtlarija „BIro“, koja je gotovo 50 godina bila pojam i zaštitni znak starog Broda. 

1974. U Parizu otvoren aerodrom „Charles de Gaulle“.

1995. Na sjednici Županijskog odbora HDZ-a Brodsko-posavske županije, na kojoj je razmotrena novonastala situacija na području županije nakon odluke Županijske skupštine o izglasavanju nepovjerenja Županijskom poglavarstvu. Nakon analize donesena je odluka po kojoj čelni ljudi HDZ-a Županije, predsjednik ŽO Zdravko Sočković i župan dr. Jozo Meter podnesu ostavku. Za privremenog predsjednika ŽO HDZ-a izabran je Šima Đurđević, dok je za župana predloženo dva kandidata. Tomo Janković i dr. Antun Pitlović koji je na jednoj od slijedećih Županijskih skupština i izbran za župana Brodsko-posavske županije.

2004. Međunarodni sud u Hagu otpečatio je optužnice protiv hrvatskih generala Mladena Markača i Ivana Čermaka, koje ih terete za zločine nad srpskim civilima u Kninskoj krajini tokom vojne akcije „ Oluja“ u kolovozu 1995. i izmijenjenu optužnicu protiv haškog optuženika generala Ante Gotovine. Tri dana kasnije Markač i Čermak se predali sudu.

2010. Istočnu Tursku pogodio potres jačine 6,1 stupnjeva. Poginula je 51 osoba, stotine ih je povrijeđeno, 287 građevina je uništeno, a oko 700 teško oštećeno. 

Rođeni na današnji dan su: hrvatski kipar Rudolf Valdec (1832.), Otto Hahn, njemački fizičar (1879.), hrvatski pisac Josip Cvrtila (1896.), Mato Lovrak, hrvatski književnik (1899.), Vladimir Bakarić, hrvatski političar (1912.), narodni heroj Jugoslavije Ante Jonić (1918.), Seid Memić-Vajta, bosanskohercegovački pjevač (1950.), Aidan Quinn, američki glumac (1959.), hrvatska glumica Helena Minić (1979.). 

Umrli na današnji dan su: Josif Pančić botaničar i prirodnjak (Pančićeva Omorika) (1888.), Ferdinand von Zeppelin, graditelj zračnih brodova (1917.), José Raúl Capablanca, kubanski šahista i svjetski prvak u šahu od 1921.-1927.a (1942.), Mladen Stahuljak, hrvatski kompozitor i dirigent (1996.), Joe DiMaggio, američki bejzbolaš i suprug Marilin Monroe (1999.), Franjo Kuhać, hrvatski kardinal (2002.), Samuel Michael „Sam“ Simon, američki producent serije Simpsonovi (2015.).

Zadnje vijesti

Američke studentice na praksi u županijskom Zavodu za javno zdravstvo

TKD Alfa Brod nastupio u Ljubljani

U vrtu pronašla protuzrakoplovni projektil

VIJESTI

Dugogodišnja suradnja

Američke studentice na praksi u županijskom Zavodu za javno zdravstvo

FOTO GALERIJA

Mednim doručkom otvorene 21. Poljoprivredno-poduzetničke ideje i 2. Proljetni sajam u Novoj Gradiški

Održana manifestacija „Volim Brod“ – Djeca i mladi svome gradu za njegov dan

Dalija Orešković u Slavonskom Brodu predstavila program START-a: Zalažemo se za uvođenje europske minimalne plaće

Održan središnji dio programa povodom obilježavanja Dana grada

U čast svetom Ivanu Nepomuku zapaljen Ivanjski krijes