Josipu Lozuku iz Muzeja Brodskog Posavlja priznanje Instituta za arheologiju

Josipu Lozuku, višem kustosu Arheološkog odjela Muzej Brodskog Posavlja dodjeljeno je ovogodišnje Priznanje Instituta za arheologiju za višegodišnju stručnu suradnju.

Autor: Brodportal | Datum objave: 10.02.2020


 Iza dobitnika priznanja višegodišnje je arheološko iskustvo. U Muzeju Brodskog Posavlja radi od 1986. godine. Diplomirani arheolog zaljubljenik je u svoju struku. Bez obzira na često i teške uvjete terenskog rada. Sudjelovao je na brojnim lokalitetima, jedno od najvećih bilo je od 1989. godine kada je započela izgradnja punog profila autoceste na istoku županije. Na desetke arheoloških istraživanja bilježi i na području grada Slavonskog Broda. Tako su otkriveni brojni do sada nepoznati detalji brodske povijesti.

Samo područje grada sustavno se istražuje posljednjih 30-ak godina. Stručni muzejski tim na čelu s Lozukom do sada je istražio čak 600 000 četvornih metara prostora na području užeg i šireg područja grada. Prošle godine javnost je zaintrigirao pronalazak kostura na lokalitetu novoizgrađene šetnice uz Savu no za arheologe to nije ništa novo. Naime prije obnove Korza 2002. i 2003. godine primjerice otkriveno je 12 grobova u južnom i središnjem dijelu Korza iz 1. i 2. stoljeća. Arheologe na čelu s Josipom Lozukom i u  2020. godini očekuju nova arheološka istraživanja koja će ponovno rasvijetlili dijelove burne prošlosti grada uz Savu. 

Više u prilogu SBTV-a!

Zadnje vijesti

Brođani rade kućicu za obitelj iz Nebojana

43 nove pozitivne osobe u Brodsko-posavskoj županiji, jedna preminula osoba od covid-19

Završena opsežna obnova još jednog dijela novogradiške bolnice

FOTO GALERIJA

Što vatrogasci rade u slučaju potresa?

Vatrogasci nastavljaju sa sanacijom u Sisačko-moslavačkoj županiji

Vatrogasci spasili 30 građana iz ruševina

Napreduju radovi na uređenju Kuće Brlić

Dodijeljena županijska priznanja i nagrade za 2020. godinu