Josip Stadler počasni građanin Broda

Dogodilo se na današnji dan 14. rujna

Autor: Brodportal | Datum objave: 14.09.2018
Josip Stadler počasni građanin Broda


 1740. održana je u brodskom franjevačkom samostanu Presvijetlog Trojstva skupština franjevačkih redovnika, na koju Turci nisu htjeli pustit preko Save franjevce iz Bosne, koji su došli prisustvovati kapitularnoj skupštini.

1868. u Oriovcu je osnovana filijala samostana sestara Milosrdnica. Utemeljitelj samostana bio je Stjepan Tadić, kateheta na Ženskoj učiteljskoj školi i duhovnik u samostanu u Zagrebu.

1889. dr. Josip Stadler, hrvatski svećenik, vrhbosanski nadbiskup, utemeljitelj Družbe sestara Služavki Malog Isusa, kandidat za sveca proglašen je za počasnog građanina Broda. Rođen je 24. siječnja 1843 u Slavonskom Brodu, a preminuo 8. prosinca 1918. u Sarajevu.

1903. umro je učitelj i pedagog Mato Zdjelarević rođen 1861. u Sibinju. Bavio se prikupljanjem narodnih pjesama, koje je objavljivao u edicijama „Matice hrvatske“. Bio je agilni animator pučkih kazališnih aktivnosti u Sibinju. 

1919. mjesna organizacija Socijalističke radničke partije organizirala je protestnu skupštinu. Na Jelačićevom trgu okupilo se više od tri tisuće radnika. Tema skupa bila je stambena problematika i lihvarstvo. 

1935. tiskan je prvi broj lokalnog lista Brodski glasnik. Vlasnik i izdavač bio je Adam Baričević, a odgovorni urednik Ilija Bartološ. Izašla su samo dva broja, s tim što je drugi broj uredio Srećko Dujanić iz Olivine 35. 

1940. profesor brodske gimnazije Josip Berković i urednik časopisa Suvremeni pogledi, nakon dvogodišnjeg studijskog boravka u Parizu, vrativši se u Brod pokrenuo je lokalni list Brodska riječ, koji se na današnji dan prvi put pojavio pod promijenjenim imenom Riječ savjesti i razbora. Osjećajući predstojeću ratnu kataklizmu, brodski intelektualac Josip Berković, pokušao je ovim novinama dati svoj mirotvorni doprinos i stišavati razbuktale strasti. List je prestao izlaziti nakon 13 brojeva, 3. ožujka 1941. godine. 

1941. Diverzija u telefonskoj centrali u Zagrebu.

1959. prvi je put neki ljudski objekt stigao na nezemaljsko svemirsko tijelo. Bila je to sovjetska sonda Luna 2, koja je stigla na površinu Mjeseca.

1968. Objavljena je Zagrebačka Biblija na blagdan Uzvišenja svetoga križa u Zagrebu.

1970. umro je poznati hrvatski slikar Jerolim Miše rođen 25. rujna 1890. godine u Splitu. Slikarstvo je studirao u Rimu i Firenci. Nakon Prvog svjetskog rata predaje 1921./1923. godine crtanje na brodskoj gimnaziji. U Brodu je osnovao amatersku slikarsku školu. 

1974. otvorena je novosagrađena zgrada gimnazije u Slavonskom Brodu. 

1982. Grace Kelly, poznata i kao Princeza Grace od Monaka, umrla je na današnji dan od posljedica automobilske nesreće prethodnog dana.

1984. Amerikanac Joe Kittinger izveo je prvi samostalni prelet Atlantika balonom.

1991. utemeljena je 151. brigada HV u Samoboru. 

1992. bio je 165-ti dan kako iz Bosne gađaju Brod granatama, a zrakoplovima bombardiraju i raketiraju. Tijekom dana bilo je 7 općih opasnosti na području grada na koji je pala 31 granata, 11 osoba je lakše i teže povrijeđeno. Pričinjene su velike materijalne štete na gospodarstvenim objektima. Za vrijeme jednog napada pogođeno je postrojenje „Đure Đaković“ što je dovelo do većeg požara i 3 vatrogasne intervencije. Osim grada napadana su i sela Bebrina, Šumeće, Zbjeg, Kaniža, Dubočac, Novi Grad i Jaruge gdje je neprijatelj u 5 napada ispalio 43 granate. 

1995. Hrvatske vlasti predale su SAD-u Fouada Talaata Qassema zvanog „Abu Tallat“, osumnjičenog za terorizam.

2001. Gradsko vijeće Slavonskog broda sa 16 glasova za i 9 protiv usvojilo je prijedlog Gradskog poglavarstva da se za koncesionara plinofikacije u Slavonskom Brodu na 30 godina izabere „Montcogim – Plinara“ d.o.o. iz Svete Nedjelje.

Rođeni na današnji dan su: Zvonimir Šeparović, hrvatski pravnik i političar (1928.), hrvatski glumac, Zvonimir Trojanac (1930.), Mirko Bašić, hrvatski rukometaš (1960.), hrvatski nogometaš, Nikola Jurčević (1966.), hrvatski nogometaš, Ivica Olić (1979.), Judita Franković, hrvatska glumica (1981.). 

Umrli na današnji dan su: Dante Alighieri, talijanski pjesnik (1321.), Giovanni Domenico Cassini, francuski astronom i matematičar (1712.), Isadora Dancan, američka plesačica (1927.), Tomáš Masaryk, češki političar (1937.), Franjo Kluz, prvi partizanski pilot (1944.), američki glumac Patrick Swayze (2009.).

Zadnje vijesti

Napreduje izgradnja vrtića u Kažotićevoj

Raspisan Javni natječaj za odabir kandidata za pričuvnog policijskog službenika

Radnicima Đure Đakovića isplaćene plaće za rujan, prekida se štrajk

SPORT

Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata BPŽ

Na Klasijama održan 21. Memorijalni malonogometni turnir

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Nikad glamurozniji, veći i spektakularniji Sajam vjenčanja Exclusive u Novoj Gradiški

FOTO GALERIJA

Održana večer Vojvođanskih Hrvata

Tehnička škola predstavila projekt "Slavonika 5.0" vrijedan 80 milijuna kuna

Uz blagdan Svih svetih položeni vijenci i zapaljene svijeće

Osnovna škola iz Oriovca prvi put partner u dvogodišnjem međunarodnom KA2 projektu

Održano četvrto slavonskobrodsko maketarsko natjecanje "Festung kup"