Josip Muravić otvorio svoju slikarsku radionicu

Rođen Amerigo Vespucci, donešena Hrvatska Pragmatička sankcija, osnovan Internazionale Milano, predstavljena Barbie, umro Ivo Robi.

Autor: Dunja Penić | Datum objave: 09.03.2013


1454. godine u Firenci je rođen talijanski moreplovac Amerigo Vespucci. Plovio je do Brazila i Hondurasa i za razliku od Kolumba bio uvjeren da je otkrio Novi svijet koji je po njemu dobio i ime.

Hrvatski sabor je 1712. godine donio zaključak nazvan Hrvatska pragmatička sankcija kojom je regulirano pitanje nasljedstva hrvatskog prijestolja. Njome je osigurano prijestolje ženskoj lozi Habsburgovaca ukoliko ne bi bilo muškog nasljednika krune, ali je i dokazao da Hrvatska ima punu autonomiju unutar Habsburške Monarhije.

Napoleonova prva supruga Josephine Beauharnais nije rođena u Europi, nego na Karibima, točnije na otoku Martinique, u bogatoj obitelji koja je posjedovala plantažu šećerne trske. Kad je imala 16 godina Josephinu su udali za bogatog plemića vikonta Alexandrea de Beauharnaisa, koji je bio sin guvernera Martiniquea. Bio je to dogovoreni brak i Josephine se preselila k mužu u Francusku. Za vrijeme francuske revolucije njen je suprug postao general i zapovjednik francuskih armija na Rajni. Imali su dvoje djece – sina Eugenea (kojeg će Napoleon kasnije postaviti za potkralja Italije) i kćer Hortense (koja se udala za Napoleonovog brata). S dolaskom revolucionarnog terora, Josephininog prvog supruga smaknuli su na giljotini, jer je navodno slabo branio zemlju. Mlada udovica upoznala je Napoleona 1795., kad su njoj bile 32 godine, a njemu samo 26. Postali su ljubavnici, a sljedeće godine Napoleon ju je zaprosio i vjenčali su se na današnji dan 1796. godine u građanskoj ceremoniji. Napoleonova ljubav bila je strastvena, što se može vidjeti iz njegovih pisama Josephini, od kojih su mnoga ostala sačuvana do danas.

Brodski Magistrat je dao na znanje 1845. godine kako je oštro zabranjeno «pušiti duvan na sokaku» i kako će onaj koga policija uhvati biti kažnjen.

Vladimir Filakovac, akademski slikar i likovni pedagog, rodio se 1892. u Brodu na Savi.

1895. godine brodski slikar i dekorater Josip Muravić otvorio je svoju slikarsku radionicu u Ulici Franje Josipa 58.

1902. godine u Milanu je osnovan nogometni klub Internazionale Milano, poznat kao Inter. 'Crno-plavi' sa San Sirea jedini su talijanski klub koji je od svog osnutka sve vrijeme proveo u Serie A.

Na međunarodnom sajmu igračaka koji se 1959. godine održao u New Yorku premijerno je predstavljena Barbie, jedna od najpoznatijih svjetskih igračaka. Lutku koju je proizveo Mattel, Inc. zamislila je Ruth Handler koja je ideju za Barbie dobila od njemačke lutke Bild Lilli koja se proizvodila od 1955. do 1964. godine.

Na današnji dan 1991. godine održale su se prve velike demonstracije protiv režima Slobodana Miloševića u Beogradu. S terase Narodnog kazališta na Trgu republike obratile su se okupljenim demonstrantima vođe opozicije - Vuk Drašković, Zoran Đinđić, Milan Paroški, Leon Koen, Milan Komnenić, Vojislav Koštunica, Žarko Jokanović, Dragoljub Mićunović i drugi. Policija je pokušala rastjerati demonstrante vodenim topovima, a došlo je i do ljudskih žrtava. Poginuo je jedan policajac i jedan demonstrant. Na ulice Beograda izašli su čak i tenkovi JNA.

Na današnji dan 2000. godine u Rijeci je umro pjevač zabavne glazbe, slavni «Mister Morgen»   Ivo Robić u 78. godini života. On i njegova dugogodišnja supruga nisu imali djece, pa je Robić tri dana pred smrt u bolesničkoj postelji sastavio oporuku kojom je ostavio kuću u Ičićima pokraj Opatije Katoličkoj crkvi. Kuća je tada bila vrijedna oko milijun njemačkih maraka i Robićeva su braća pokušala poništiti oporuku. Ipak, Crkva je na kraju dobila kuću i preuredila je u kapelu sv. Ivana od Boga, sveca čiji se dan slavio na dan prije Robićeve smrti.

Rođeni na današnji dan su: njemački general Josias von Heeringen (1850.), Josip Margitaj, hrvatski pisac i učitelj (1854.), hrvatski povjesničar Ferdo Šišić (1869.), Jurij Gagarin, ruski astronaut (1934.), američki šahist Robert «Bobby» Fischer (1943.), Vesna Bosanac, hrvatska liječnica (1949.), hrvatski političar Branko Vukelić (1958.), Mirjana Lučić, hrvatska tenisačica (1982.).

Pratite BrodPortal i najnovije vijesti na Facebooku Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

ŽVK Marsonia ima još jednu reprezentativku!

Vanesa Tot osma najbolja kanuistica na svijetu

Prijavite svoje klince na najzanimljiviju edukativnu vožnju na quad stazi, uz instrukcije iskusnog učitelja vožnje...

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Prijavite svoje klince na najzanimljiviju edukativnu vožnju na quad stazi, uz instrukcije iskusnog učitelja vožnje...

FOTO GALERIJA

Tea Pavičić spremna za izbor za Miss Hrvatske

Radovi na izgradnji Kuće tambure teku prema planu

Pobjednik 2. sibinjske Čobanijade je Stjepan Bertović

Blagdan Velike Gospe u znaku proslave 25 godina osnutka župe Uznesenja Marijina

Započeli radovi na rekonstrukciji Zagrebačke ulice u Brodskom Varošu