Josip Janeček: Od nedjelje brdo se pomaknulo tri metra, a pomoći nema

Ekipa Radija Nova Gradiška na poziv svojih sugrađana iz Vinogradske ulice, izašla je na teren kako bi saznala više o klizištu aktivnom u njihovom gradu.

Autor: Brodportal | Datum objave: 22.03.2018
Josip Janeček: Od nedjelje brdo se pomaknulo tri metra, a pomoći nema


 Primili su ih Terezija i Josip Janeček iz Vinogradske ulice broj 83 koji su ispričali svoju stranu priče, piše RadioNG.hr.

Josipa Janečeka zatekli su u svom voćnjaku kako sam pokušava sanirati posljedice klizišta, jer kako ističe, boji se za svoju i ostale kuće, jer u posljednjih nekoliko dana situacija se rapidno pogoršava…

Priča je to koja svoj početak “vuče” još prije četiri godine kada su žitelji ovog dijela grada počeli upozoravati nadležne gradske vlasti na problem klizišta i kuća koje su u potencijalnoj opasnosti. Kako kaže Josip, rekli su im da ništa ne smiju dirati, da će se rješenje pokušati iznaći.

Tadašnja je vlast pokušala riješiti problem, htjelo se potražiti rješenje, no problem je nastao u imovinskopravnim odnosima. Naime, iako su kuće u gornjem dijelu Vinogradske ulice ugrožene klizištem, susjedi koji žive u donjem dijelu ulice nisu dali da se kopa preko njihovog posjeda. Stanovnici ovog dijela ulice i Ulice svetog Vinka nisu mirovali, potpisivala se peticija kako bi se ovaj problem riješio, no na tome se i stalo. Kako kaže Josip Janeček, brdo je dosada mirovalo, no zbog vremenskih prilika situacija se od nedjelje, 18. ožujka znatno pogoršala.

– Brdo se pomaknulo skoro tri metra i ušlo u drugi posjed. Prve su kuće ugrožene na samo deset, 15 metara. Kuća od susjede doslovce “pliva”, u njenoj drvarnici je rupa koja curi poput vodoskoka. Ja se mučim i pokušavam sam, ručno, skrenuti vodu. Zvali smo Županijski centar 112 koji je odmah reagirao, alarmirao gradske vlasti, policiju, stigli su nam i djelatnici Gradskog društva Crvenog križa Nova Gradiška koji su ponudili pomoć. Nama ne treba pomoć Crvenog križa, nama netko treba pomoći sada – kaže Janeček. 

Gradonačelnik Grgić: Pomoći će se koliko se može, projekt sanacije je kanididran

Gradonačelnik Vinko Grgić jučer u poslijepodnevnim satima obišao je klizište i razgovarao s ugroženim mještanima. Kako ističe, Grad Nova Gradiška prati stanje na terenu i maksimalno će pomoći, prema svojim mogućnostima. U proteklom razdoblju dva puta je prepravljana projektna dokumetnacija sanacije klizišta, no problem je, prije svega, u vlasničkim odnosima. Projekt sanacije klizišta u vrijednosti 2.000.000,00 kuna je kandidiran u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja i čeka se pozitivan odgovor. Osiguran je i dio sredstava u gradskom Proračunu za ovu namjenu, stoga će se problem nastojati riješiti.

Zadnje vijesti

Šuma u slikama, riječima i mirisima proljeća

Raspored odvoza krupnog otpada u 2019. godini u akciji "Volim svoj grad"

Obilježava se Nacionalni dan invalida rada

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Ljeto je pred vratima, vaga pod krevetom – upište Spartan treninge!

FOTO GALERIJA

Svečano otkrivene brončane ploče s imenima Maria Mandžukića, Ivice Olića i Ivana Rakitića

Petnaest odličja za Brođane

Zagrebačka Uspinjača osvojila Kup Hrvatske u odličnom finalu

Harmonikaši iz Livna pobjednici 9. Međunarodnog festivala harmonike Bela pl. Panthy

Ponovno buknuo požar na pilani u Trnjanima