Još jedna generacija ptića iz gnijezda Malene i Klepetana "stasala" je za put juga Afrike

Priroda čini svoje, i sedamnaesta "generacija" ptića iz gnijezda planetarno poznatog para roda Malene i Klepetana u Brodskom Varošu uskoro će napustiti roditeljsko gnijezdo.

Autor: BG/Brodportal | Datum objave: 12.07.2018


 -Rastanak s još jednom "generacijom" ptića Malene i Klepetana jako je blizu, priroda čini svoje, uz pomoć Klepetana uče i naučit će letjeti i onda zajedno s njim na daleki put na jug Afrike. Ovog su proljeća Malena i Klepetan "dobili" četiri ptića, u ovih 17 godina vjernosti na svijet su "donijeli" čak 64 ptića. Prije nepunih mjesec dana bilo su goluždravci, kao "mrvice", a sada ne znaš koji je od njih ljepši i veći. Nije mi žao truda kada vidim da sam (opet), gotovo bez ičije pomoći sa strane, novčane i bilo koje druge uspio-kaže s ponosom ali i zbog skorog odlaska još jednog naraštaja mladih roda iz gnijezda Malene i Klepetana primjetnom sjetom alfa i omega priče o nadaleko poznatom paru i vjernosti brodskovaroških para roda Malene i Klepetana umirovljeni školski domar Stjepan Stipa Vokić.

Da bi to dobro "odradio" zadnjih dana Klepetan im u kljunu donosi sve manje hrane kako mlade rode dobile što više na snazi a manje na težini, sve što su dosad u gnijezdu jeli "otišlo" je u krila, sada im slijedi sna(la)ženje u zraku. -Klepetan će to super odraditi kao i svih ovih 16 godina unatrag, dodaje Vokić. 

Ptići oko 1.kolovoza zauvijek napustit će roditeljsko gnijezdo i Malenu i odletjeti na Lonjsko polje. Tamo će otprilike mjesec dana učiti samostalno se snalaziti u prirodi za hranu, sve to je priprema za samostalni život i ono što im kasnije donosi. Prvih dana rujna Klepetan i druge odrasle rode će put Lonjskog polja, tamo će se i mlade i "stare rode "skupiti" i sve zajedno krenuti na afrički Jug, treba preletjeti 12.000 km na jug Afrike i u proljeće iduće godine isto toliko za vratiti se natrag. -Jedva čekam njihov povratak u brodskovaroški kraj, Klepetan ai njegovih mladih roda, već mi je sad, pri samoj pomisli na njihov skori odlazak prepusto, zaključuje za Brodportal Stipa Vokić.

Zadnje vijesti

U Slavonskom Brodu odigrana predstava "Kad svijeće dogore"

Brođanin Stjepan Kirhofer Pravednik među narodima

Građani, ne držite pin uz bankovne kartice

FOTO GALERIJA

Brođanin Stjepan Kirhofer Pravednik među narodima

Održana manifestacija „Volim Brod“ – Djeca i mladi svome gradu za njegov dan

Obilježen Dan grada Slavonskog Broda

Motorijada opravdala očekivanja više od 4 tisuće bikera i 15 tisuća posjetitelja

Otvorena izložba Vedrana Ružića: Simfonija betona i željeza