Jezero Petnja uskoro će se vratiti u prvobitno stanje

Od jeseni korito Petnje više neće biti bez vode. Radovi na sanaciji brane i temeljnog ispusta napreduju planiranom dinamikom.

Autor: Brodportal | Datum objave: 31.08.2019
 Jezero Petnja uskoro će se vratiti u prvobitno stanje. Naime, nakon pražnjenja vode iz cijelog korita te zahtjevnih višemjesečnih radova, sanacija brane i obnova temeljnoga ispusta bliže se kraju.

Da priroda uistinu može biti čudo, dokazuju prizori s jezera Petnja. U kratkom vremenu u samo nekoliko mjeseci otkad je voda ispuštena, korito je obraslo različitim raslinjem. No i ova slika ostat će upisana u povijest. Do zime će se, ističu u Hrvatskim vodama, završiti svi poslovi, početi puniti jezero te preseliti izlovljena riba.

Do sada je obavljen veći dio radova. Već nakon tri tjedna u temeljni ispust moći će se ugraditi nove cijevi, što je glavni preduvjet za ponovno puštanje vode. Istovremeno s izvođenjem radova investitori su i u stalnom kontaktu s ribičima koji danonoćno vode brigu o izlovljenoj ribi. S ciljem njegova očuvanja, ribnjak se svakodnevno nadopunjuje svježom vodom. Iako je riječ o zahvatu kojim je bitno narušena prirodna ravnoteža, vremena za odgodu sanacije, kažu u Hrvatskim vodama, više nije bilo. Naime, četrdeset godina star objekt kojega je načeo zub vremena vapio je za obnovom. Tek kada je jezero potpuno ispušteno, djelatnici su se suočili sa stvarnim obujmom posla. No nakon završetka svih radova jezero Petnja će ponovno vratiti svoju punu funkciju.

Projekt vrijedan više od četiri milijuna kuna bliži se kraju. Ovisno o vremenskim uvjetima i količinama kiše, Petnja bi svoj puni kapacitet trebala postići već u ožujku. Tako će sve izletnike, zaljubljenike u prirodu i kupače spremno dočekati već sljedećeg ljeta.

 

Zadnje vijesti

„Suncokreti“ slika Van Goga prodani za 39 milijuna dolara

Znaš li da ti od sada svaki ponedjeljak može biti sretan? Saznaj kako!

Negativni nalazi svih uzetih briseva u Brodsko-posavskoj županiji, uključujući i medicinskog osoblja brodske bolnice

VIJESTI

Koronavirus

Negativni nalazi svih uzetih briseva u Brodsko-posavskoj županiji, uključujući i medicinskog osoblja brodske bolnice

NAJČITANIJE DANAS

Germania online kladionice i casina!

Znaš li da ti od sada svaki ponedjeljak može biti sretan? Saznaj kako!

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji