Jeste li Vi dio jednog Plemena?

Sinoć su Brođani imali privilegiju pogledati dramu Plemena nastalu u produkciji kazališta Planet Art i u suradnji s Teatrom EXIT.

Autor: Daniela Kuzmić | Datum objave: 11.12.2013
Autorica je engleska spisateljica Nine Raine koja je u 2012. osvojila nekoliko najvažnijih nagrada za najbolji dramski tekst uključujući  Drama League Award for Outstanding Play, New York Theatre Outer Critic Circlea i Off-Broadway Alliance Award - Best Play te nezapamćen broj od šest Lucille Lortel Award nominacija, četiri nominacije Outer Critic Circlea te dvije Drama League Award nominacije.
 
Postoji jedna 'otežana' okolnost glumaca i redatelja koji su uključeni u ovu predstavu, a to je činjenica da je spisateljica Raine upravu ovu hrvatsku izvedbu ocijenila kao najautentičnijom. Jedan takav epitet intrigira svakoga tko barem nešto zna o kazalištu, a posebno ako znamo da je predstava izvožena i na daskama Broadwaya. 
 
‘Plemena’ nam pružaju sliku današnjeg svijeta govoreći o potrebi za pripadnosti i o svemu što ona nosi: od pojedinačnih hijerarhija, interesa i pravila počevši od same obitelji nadalje.
 
Kroz intrigantnu i katarzičnu priču o ljubavi i izdaji drama pokazuje koliko je sreća uistinu ovisi o pripadnosti pojedinca u društvu. Ono što gledatelje ostavlja u razmišljanju je činjenica da drama ne ukazuje na to kako smo svi jednaki već koliko smo različiti.
 
Vrhunska kazališna postava od kojih svatko u svojoj neobičnoj ulozi donosi surovost okoline, životnih odluka i ljubavi koja nekada zna biti tako pogubna. Prava poruka se iščitava na samom kraju drame, a upravo je iz toga razloga ta poruka jača i prodornija. 
 
Postoje djela koja se ne moramo truditi prepričavati, jer su dublja od naših riječi, ovo je upravo drama koju ste morali pogledati kako bi imala smisla. 
 
Tekst: Nina Raine
 
Igraju: Marko Torjanac, Slavica Knežević/Jasna Palić Picukarić, Lana Gojak/Vanda Winter, Matija Kačan/Janko Popović Volarić, Slaven Španović, Petra Kurtela
 
Redateljica i scenografkinja: Slavica Knežević
 
Producenti predstave: Marko Torjanac i Matko Raguž
 
 

Zadnje vijesti

Udahni, okusi, doživi vina Brodsko-posavske županije

Nakon 30 godina prvi hrvatski redarstvenici priznati kao postrojba

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

SPORT

Dobra vijest

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

NAJČITANIJE DANAS

Zbog epidemije

Ovogodišnji "Slavonija fest CMC 200" odgađa se do daljnjega, izgledno i otkazivanje

FOTO GALERIJA

Najbolji kafić Soho, restorani Grozd i Eden te konobar iz Savusa

Proslavljena 6. obljetnica postava Stope svetog Martina u Lovčiću

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"