Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Brođani su večeras uživali u veličanstvenom spletu tradicijskih folkornih plesova i pjesama Hrvatske i prijateljske nam Poljske! Zajednički koncert u Kazališno koncertnoj dvorani Ivana Brlić Mažuranić u Slavonskom Brodu održali su ansambl plesova i pjesama Poljske Stanisława Hadyne ŚLĄSK i Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO!

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 24.11.2021
Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske


Bio je to spoj najljepšega od folklora Poljske i Hrvatske. LADO je izveo koreografiju veselih pirogorskih plesova koju potpisuje Zvonimir Ljevaković, a od ansambla ŚLĄSK vidjeli smo niz živopisnih koreografija i prikaz najljepših poljskih pjesmama, plesova i nošnji...

Sam koncert dio je projekta FOLK_ Like it koji se provodi u Poljskoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj. Međunarodni projekt Ansambla ŚLĄSK u koji je pozvan i Ansambl LADO nastavak je međusobno izvrsnih odnosa između nacionalnih kulturnih institucija. LADO je kao sudionik projekta iz Hrvatske ukazao upravo Slavonskom Brodu da bude grad domaćin gostima iz Poljske. 

LADO već dugi niz godina nastupa u Slavonskom Brodu i tu su već domaći. U prebogatoj biografiji LADA koji djeluje pune 72 godine treba izdvojiti 30 objavljenih nosača zvuka, kao i odrađenih nevjerojatnih više od 5 tisuća koncerata diljem svijeta. 

LADO ansambl je osnovan je 1949. godine s ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskoga prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. Posjeduju jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote, pa je svaki koncert Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija izvornoga hrvatskog tradicijskog ruha.
 
Ansambl je dobitnik brojnih nagrada, a jedno od vrijednih priznanja za kvalitetu rada je i činjenica da su predstavljali Europu 2002. godine na Svjetskom simpoziju zborske glazbe u Minneapolisu (SAD). S pravom ih se svrstava uz bok najboljih svjetskih folklornih skupina.

 

 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Decospan Mato Furnir najuspješniji poduzetnik u 2021. godini u izboru Fine

Održana radionica o uvođenju eura u Republici Hrvatskoj

Ivanu Nakiću i Marku Cipriću 4. Zlatna bućka

FOTO GALERIJA

Galeb pobjednik turnira Tintilinić 2022.

Svečano obilježen Dan općine Klakar

Tradicijski vikend u Vrpolju uz prvu reviju narodnih nošnji i smotru folklora

Održana smotra folklora 20. jubilarnih Oriovačkih žetvenih svečanosti

Staroslatiničko ljeto oduševilo posjetitelje uz nastupe KUD-ova, tamburaša i neponovljive Cecilije