Jedinstvani koncept izdavaštva književnih djela - Neprofitno izdavaštvo Alienus - Udruga Marsonikon Slavonski Brod

Predstavljamo jednu poprilično novu stvar na našem književnom nebu. Neprofitno izdavaštvo Alienus iz Slavonskog Broda, jedan vrlo orginalan koncept rada koji još nije pokušan u Republici Hrvatskoj.

Autor: Brodportal | Datum objave: 24.10.2019


 Ideja neprofitnog izdavaštva dolazi od skupine entuzijasta iz Slavonskog Broda okupljenih u Udruzi Marsonikon koja već dugi niz godina organizira konvenciju znanstvene fantastike Marsonikon, također u Slavonskom Brodu.  Da se radi o ljubiteljima ove vrste književnosti govori u prilog i činjenica da su dvojica njihovih članova prof.dr.sc. Leon Maglić i Ivan Lutz, prof. prije nekoliko godina napisali članak kojime su uveli Hrvatsku u Svjetsku enciklopediju znanstvene fantastike gdje se Republika Hrvatska konačno pojavila prvi puta nakon osamostaljenja. Također tu su još i pisac Gordan Sundać te Ratko Martinović, voditelj Podcast inkubatora, pisac znanstvene fantastike i publicistike.

Vidjevši kako je fantastična književnost u Hrvatskoj, pa i u okolnim zemljama, u zadnjih tridesetak godina izgubila svoju karakterističnu radikalnost, utjecaj i hrabrost za promjene, odlučili su pokušati promijeniti stvari i navesti zaljubljenike u književnost bez obzira na žanr da se uključe i podržavaju nastojanja kako bi se ovaj biser svjetske žanrovske književnosti izdigao iz ravnodušne stagnacije.

Također žele vratiti položaj pisaca na razine na kojima bi se umjetnici iz ove branše trebali nalaziti, koji, unatoč rijetkim izdanjima domaćih fantastičnih romana, većinom završe kao zadnji na platnoj listi, bez mogućnosti utjecaja na promociju vlastitih romana jer izdavačima je skupo reklamirati knjige i ulagati u knjige nakon što se objave. Naravno, posljedica je to potpora koje se dobivaju od Ministarstva pa tako pisci dobiju jednokratni honorar (nerijetko vrlo mali), od prodaje knjiga ne dobiju ništa, a i kada Ministarstvo otkupi njihove knjige od izdavača, rijetki su oni iz domene znanstvene fantastike koji utrže nešto koristi za talent zbog kojega izdavači i dobiju potpore.

 Imajući to na pameti neprofitno izdavaštvo Alienus zato ne ide na zaradu nego na kolegijalnost pa su tako stvorili nešto nesvakidašnje na našoj književnoj sceni. Neće zarađivati ni urednici, korektori, ilustratori, lektori, ali ni pisci, time stvarajući utopijsko okruženje gdje se sva akumulirana dobit ulaže u naredne književne projekte. 

S druge strane, briga o objavljenim knjigama bit će na visoko profesionalnoj razini i svim snagama će se truditi da primjerak objavljenog romana stigne u što više ruku, bude prikazan na što više medija i na kraju, da pisac dobije pozornost kakvu zaslužuje ako je njegov tekst kvalitetan. U dogledno vrijeme možda uspiju staviti knjige znanstvene fantastike u ruke čitatelja koji joj nisu bili naklonjeni, a pogotovo ne domaćim piscima, i time otvoriti put svim onim umjetnicima koji bi možda jednog dana mogli i živjeti od stvaranja misterioznih svjetova mašte uobličenih u književno djelo.

Alienus je izdavačka djelatnost Udruge Marsonikon iz Slavonskog Broda. Do sada, u toj su biblioteci objavljivali zbirku SF Marsonic - izašlo 15 brojeva pod pokroviteljstvom Grada Slavonskog Broda, a od danas objavljivat će romane domaćih autora!

Budući da sve financiraju sami, bez novca poreznih obveznika, potrebno je svaki objavljeni roman prodati u određenom broju primjeraka kako bi vratili uloženo i kako bi objavili idući roman nekog drugog autora. Slično crowdfundingu, ali s razlikom da podržavanjem SF scene dobijete ono što kupite. Podsjećaju da su neprofitna udruga koja ne smije isplaćivati novce u korist dobiti svojim članovima, pa tako sva dobit od prodaje ide u fond za narednu knjigu.

Kažu:

„Ovime možda testiramo i kolegijalnost autora, jer svaki autor radi za onoga ispred sebe, a količina prodanih primjeraka osigurava objavu knjige nekoga drugoga. Također, možda testiramo i čitateljsku bazu, jer ako nema interesenata za domaću fantastiku i domaći razvoj fantastične književnosti i kulture općenito, onda nema ni smisla objavljivati knjige koje nitko neće čitati. Sve je ovo još rahlo tlo jer nitko ovako nešto još nije radio. Ako bismo stvorili kritičnu masu čitatelja, a to ne mora biti veliki broj, tek stotinu ili nekoliko stotina, zajedničkim nastojanjima s autorima, promocijama, ulaganjem u promidžbu ovakve vrste književnosti, nešto će se sigurno pokrenuti s mrtve točke na kojoj se nalazimo.“

Zadnje vijesti

Ovoga vikenda nastup Klape Šufit i dolazak sv. Nikole

353 komada oružja, 15 tisuća komada streljiva i 10,7 kg eksploziva predano u 2021.

Upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 1,86 promila

FOTO GALERIJA

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata