Jedini je magistar tambure u Hrvatskoj, sviranju tambure naučio preko 300 tamburaša

"Imao bi' da sam šparo" i mnogi brojni drugi rado svirani i pjevani, sad već gotovo pomalo dugovječni tamburaški hitovi djela su iz radionice Požežanina Veljka Valentina Škorvage(57), zasad u Hrvatskoj jedinog magistra instrumenta tambure.

Autor: BG/Brodportal | Datum objave: 22.08.2017
 Kada je riječ o nazovi masovnom sviranju tambure i stotinama tamburaških sastava diljem Lijepe naše gotovo je nevjerojatno da se baš nitko nije uhvatio u koštac sa svojevrsnom znanošću sviranja tambure, hrvatskog nacionalnog glazbarskog instrumenta. Ali, još je sa tim u vezi nevjerojatnije da je Veljko Valentin Škorvaga, iako je Hrvatska domovina tambure, stručnu titulu i zvanje magistra tambure, stekao u glavnom gradu Makedonije, Skopju!

Što god mislili o tamburi u Hrvata i Hrvatskoj, svih ovih godina, od 90-ih kada je krenuo "bum" sviranja i javnog predstavljanja i nastupanja s tamburama, gotovo je nevjerojatno kako svih ovih, punih 25 godina, nikome nije palo na pamet stvoriti uvjete stručnog usavršavanja sviranja tambure, a to su, eto, shvatili i za to sluha imali u Makedoniji!

-Naime, stručno usavršiti sviranje tambure u Hrvatskoj nisam mogao jer takva studija jednostavno kod nas nema, pa sam svoju želju eto ostvario u glavnom gradu Makedonije. Godinu dana svakog vikenda sam putovao 700 km do udaljeno Skopja, to je Hrvatskoj najbliža destinacija gdje se može magistrirati sviranje HRVATSKOG tradicijskog instrumenta tambure. Nakon godinu dana stalnih putovanja i odslušanih predavanja obranio sam magistarski rad i stekao zvanje magistra tambure. Bilo je naporno, ali kad je o tamburi riječ za mene ništa teško, obožavam tamburu i njezine izražajne mogućnosti, moja želja bila je pomaknuti granice u poimanju i mogućnosti sviranja tambure, ali, što je vrlo važno, potaknuti svojim primjerom i pridonijeti stvaranju preduvjeta da se u Hrvatskoj pokrene stalni studij tambure, da se vrijednost tog našeg tradicijskog glazbala izjednači s klasičnim instrumentima, taj motiv bio je jači od svega-priča za BrodPortal Veljko Valentin Škorvaga. 

Prisjeća se, od malena je kao 9-godišnjak, poput mnogih svojih vršnjaka u Slavoniji počeo prstima prebirati po žicama tambure, sviranje tambure nastavio je tijekom srednje škole, pa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje je u okviru studija klarineta, kojeg je kasnije diplomirao, te glazbene pedagogije. Po povratku sa studija u Požegu tambura mu je sve do danas ostala najizražajnije sredstvo čime se bavio, svirao je aktivno, vodio komorni tamburaški sastav, brojne tamburaške orkestre svih uzrasta, napisao brojne skladbe za popularnu tamburašku glazbu, 90-ih bio je jedan od pokretača Festivala "Zlatne žice Slavonije", uz redovan rad na požeškoj Glazbenoj školi stiže raditi i s orkestrom "100 tamburaša" u Zagrebu, Tamburaškom filharmonijom požeške Glazbene škole, zasad jedinim(!) orkestrom te vrste u svijetu uopće, i dr.

-Cijeli moj život u profesionalnom smislu vezan je uz tamburu. Tambura se svira u svim prigodama pa je i potreba za studijem tambure sve veća, moja velika i davna želja je da se u Hrvatskoj otvori potpuni studij tambure, mogućnost za "čisti" studij tambure i buduće magistre tog instrumenta, u konačnici da tamburu i drugi narodi počnu priznavati kao jednako vrijednu svim odavno priznatim klasičnim instrumentima. Kroz moje "ruke" od 90-ih do sada "prošlo" je i sviranje tambure naučilo preko 300 tamburaša, tamburi sam potpuno predan, teško je opisati kakav je osjećaj trzalicom prebirati po njezinim žicama, nešto najljepše što se čovjeku može dogoditi-zaključuje Škorvaga.

Zadnje vijesti

Popuštanje mjera u Hrvatskoj izgledno nakon Uskrsa, u danas se očekuje prva odluka

Pozovi za zdravlje - izdavanje lijekova za samoizolirane i teško pokretne osobe

Započinje isplata preostalih potpora poljoprivrednicima

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji