Javnim performansom "Konzerve" ukazale da ravnopravnost i zaštita žena postoje više u teoriji nego praksi

Svakih 15 minuta u Hrvatskoj je fizički zlostavljana jedna žena, zadnjih 10 godina 300 žena ubijeno je od strane svojih partnera.

Autor: Brodportal | Datum objave: 25.11.2020
Javnim performansom "Konzerve" ukazale da ravnopravnost i zaštita žena postoje više u teoriji nego praksi


 Diljem svijeta danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Na današnji dan 1960. godine u Dominikanskoj republici brutalno su ubijene sestre Mirabal od strane tadašnjeg diktatorskog režima. 39 godina poslije Odlukom Ujedinjenih naroda 25. studenoga se obilježava u cijelom svijetu kao dan borbe protiv nasilja nad ženama.

U Slavonskom Brodu današnji dan obilježile su članice Udruge "Brod" Grupe za ženska ljudska prava i to javnim performansom pod nazivom "Konzerve". Kako je živjeti u konzervi danas zna veliki broj žena u Hrvatskoj. Ravnopravnost i zaštita žena u zakonima no u praksi, patrijarhat i dalje živi.

Cilj rada brodske udruge je rušenje stereotipa no i izjednačavanje prava. Jer i to deklarativno imamo, a u praksi slabo ili nikako. Žene diljem svijeta trpe nasilje, najčešći su oblici fizičko, psihičko, spolno i ekonomsko.  Nasilje nad ženama kao rodno utemeljeno nasilje je i dalje u Hrvatskoj vrlo prisutno, brutalno i preblago sankcionirano. 

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova  upozorava da se na bezuvjetne kazne zatvora osuđuje tek 10 posto svih počinitelja nasilja, svi ostali prolaze s blagim novčanim ili uvjetnim kaznama. 

Mijenjanje zakonskih procedura ide sporo, no mijenjanje ustaljenih navika i praksi još teže. Percepcija mladih danas slika je društva u budućnosti.   

Zadnje vijesti

Otvoreno prihvatilište za beskućnike

23. siječnja - Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Liječnici pozivaju građane na preventivne preglede

FOTO GALERIJA

Presjek radova na Interpretacijskom centru Ivana Brlić-Mažuranić

Što vatrogasci rade u slučaju potresa?

Vatrogasci nastavljaju sa sanacijom u Sisačko-moslavačkoj županiji

Vatrogasci spasili 30 građana iz ruševina

Napreduju radovi na uređenju Kuće Brlić