Jarići „Von Brodberg“

„Upravo u podne stignemo u Brodu; zvono zazvoni, a mi se uvezosmo u „Crvenu kuću“. To je ime krčmi.

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 01.05.2016
Jarići „Von Brodberg“


Nju nađosmo punu Čivuta i drugih stranih trgovaca te i ne sišav s kola moradosmo dalje, jer nam rekoše da nam sobe dati ne mogu. Iz „Crvene kuće“ nema drugog spisa ni utočišta već u „Žutu kuću“. Brod je sav drven, po tom naliči puno susjednim turskim gradovima, te je rako i to svratište neka drvenjara, kao u pol Sarajeva. Odbivši evropski namještaj i hranu, i njemačku služinčad, moga bi bez ikakve druge iluzije pomisliti da si u kakvom turskom hanu. Dok se malo ne privikneš, ne smiješ gotovo nogom sigurno stati, tako se pod tobom sva kuća drma. Gornje sobe nekud se nakrivile i kad otvoriš vrata, nađeš se na brdu, i g ledaš u dolinu. Kada smo ručali, ja ne mogah nikako namjestiti tanjura da mi se jelo ne prolijeva. Uopće, da navali kakova prijeka sila, ne bi trebalo ni Samsonove snage da, spopadnuv vratnice velikih dveri i dobro ih zdrmav, svu kuću obori.“

Tako je opisao svoj boravak u Brodu i u „Žutoj kući“ književnik Janko Jurković u „mikroskopičnim crticama putopisnim, od Zagreba do Novog Sada 1861."

To svratište „Žuta kuća“ bilo je u vlasništvu plemenitaške obitelji Jarić „von Brodberg“. Plemstvo je dobio trgovac Stjepan Jarić još 1796. godine, za zasluge u austrijsko-turskom ratu, potpomažući carsku vojsku robom i novcem. U grbu Jarića je i sidro-lenger, nije li to u vezi lađa koje je Jarić imao na Savi, a kojima je, pretpostavljamo, također vršio usluge vojsci? Možda je Jarić davao caru i kredite, koje car nikada otplatio nije, a dati plemstvo onda je cara još najmanje koštalo.

Naprotiv, koštalo je to plemstvo Jariće. Još kako! Jer, kad je taj isti car i kralj Franjo II. 1817. godine došao u inspekciju Salvonske Vojne Krajine,sada pod imenom Franjo I. austrijski (ta zašto bi bio drugi, kad je car i prvi među prvima),proputovao je i kroz Brod, te odsjeo sa caricom i svojom svitom kod gospodina sindika Jarića. Prespavao je u njegovom svratištu „Žuta kuća“. Jarić je za ovu prigodu nabavio novo moderno pokućstvo, srebrni jedaći pribor i podvorio cara carski, kako i dolikuje. Jarićeva vina su posebna priča, a taj put su na stol najbolja iznešena.

Jarići su se bavili trgovinom, gostioničarskim obrtom (Brlić bilježi još i Jarićevu gostionicu „K' Zvijezdi“), a nalazimo podatak da je Stjepan pl. Jarić dobio dozvolu Magistrata da na obali Save drži zalihu od 25 hvati drva za potrebe savskih parobroda, koji su od godine 1846. dva puta tjedno plovili na liniji Sisak-Zemun i obratno.

Staro, drveno svratište „Žuta kuća“ izgorjelo je, nekako u vreijem okupacije Bosne, 1878. godine. Tada je na ćošku Razsolgasse (Mesićeve ulice) i Pijace podignuto velebno svratište, hotel istog imena i dakako obojen žuto. Podigao ga je tutor tada malodobnog Stjepana pl. Jarića, koji će postati profesor kr. muške preparandije u Zagrebu.

Ta nova kitnjasta „Žuta kuća“ europske arhitekturepružala je gostima europsku udobnost, u plišanim salonima, restauracijama , cafeima, sobama, separeima, u shenici oleandera na trotoaru Jelačćevog trga. Inkognito tu su se bolje gospođe sastajale sa nježnim izabranicima svoga srca, daleko od očiju Beča i Pešte, a animir dame kuće stajale su na usluzi biranim gostima, oficirima obližnje tvrđe, bogatoj trgovačkoj klijenteli i drugim namjernicima, koji su silazili s „Orient Expressa“ i kretali dalje preko Save, u još tada tako divlju  Bosnu.

Brod na Savi, poznat u cijeloj Monarhiji po željezničkom mostu preko rijeke i vezi s Bosnom, pamtio se tako i po burnim noćima provedenim u njegovim svratištima. „Žuta kuća“ je u tome prednjačila.

Osim svratišta „Žuta kuća“ jarići su bili vlasnici velikog majura (bio je tamo gdje je danas željeznička stanica i tvornica vagona) i velikih vinograda na osunčanim obroncima Dilja. Pričalo se da su Jarići vino lađama čak do Pešte i Beča vozili. Možda su Jarićeva vina i na carskoj trpezi znala biti, osladila se caru, pa kad je Stjepanu Jariću plemićku titulu davao, upravo titulu „von Brodberg“ on mu daše, jer i car je, po glasovitom vinu, za brodsko brdo znao?

Kada je jedan bečki trgovac htio od Jarića vinograd kupiti, kažu, Jarić je pristao, ali i zaiskao, da trgovac pod svaki čokot carski dukat meti. Kako je imao više od deset jutara vinograda i Bečliji je to previše bilo, pa je od kupnje odustao.

Zadnje vijesti

Đuro Đaković ubijen na slovenskoj granici

VIDEO Podvrško - oaza mira na Psunju

Turneja radosti Plazma Sportskih igara mladih stiže i u Slavonski Brod

SPORT

Nastupaju ekipe iz Sarajeva, Malog Lošinja, Siska, Zagreba, Osijeka i Sl. Broda

VK Marsonia organizira tradicionalni turnir "Tintilinić 2018."

NAJČITANIJE DANAS

Četvrtkom u Gradskoj knjižnici

Projekt ženskom stranom književnosti dovodi Ivanu Šojat

FOTO GALERIJA

Od kreativne radionice u Kući ciglica do glazbeno-poetske večeri i projekcije filmova

Zaustavio se pad broja obrtnika, mlade se potiče na upisivanje obrtničkih zanimanja

Mladi vaterpolisti u Korčuli

Slavonski Brod svečano zaplovio u svijet bajki Ivane Brlić-Mažuranić

Jedna osoba ozlijeđena u sudaru automobila i motora u Gupčevoj