Izvedena predstava „Rudo“ o životu Brođana

Dogodilo se na današnji dan 2. svibnja

Autor: Dunja Penić | Datum objave: 02.05.2015
 1843. godine prvi put je održan govor u Saboru na hrvatskom jeziku. Održao ga je Ivan Kukuljević Sakcinski. 

 
1848. godine Gradiški graničari na velikoj Narodnoj skupštini su u Zagrebu javno iskazali privrženost hrvatskome banu Josipu Jelačiću i težnju za ujedinjenjem Vojne krajine s Banskom Hrvatskom. 
 
1895. godine održana je prva konstituirajuća skupština Hrvatskog dobrotvornog gospojinskog društva u Brodu na Savi. Društvo ima humanitarne ciljeve i nije isključivo hrvatsko, jer će u njemu djelovati i mnoge židovske i cincarske obitelji. Ideja o osnutku ovog društva nastala je u uskom krugu ondašnje brodske elite kojoj je, osim ekonomskog prosperiteta, politike, kulture, bilo stalo i do zbrinjavanja gradske sirotinje.   
 
1920. godine rođen je u Podvinju Ivica Đurčević. Aktivno je sudjelovao u antifašističkom ratu i poslijeratnom periodu obnaša funkcije ravnatelja Trgovačkog poduzeća «Opskrba». Potom je bio tajnik Narodnog odbora kotara u Slavonskom Brodu. Jedno vrijeme je bio pomoćnik ravanatelja Opće bolnice, potom načelnik kotorskog odjela za privredu i direktor Ugostiteljskog poduzeća «Brodsko vinogorje». 
 
Hrvatsko dobrotvorno gospojinsko društvo u Brodu izvelo je 1940. godine predstavu «Rudo», komediju u četiri čina o životu starih Brođana, koju je po istinitom događaju napisala Sofija Hirtz-Marković. Prvi čin komedije događa se u Srednjem sokaku u uglovima ispred sv. Florijna , drugi u kući tete Ane, treći u kući tete Jele Alasice i četvrti u gostionici Mike Bogdana. Osim mnogo starih sugrađana u komediji su prikazane neke starinske ulice, originalno namještene sobe, a glumci su bili odjeveni u starinske nošnje.  
 
Srpski teroristi masakrirali su 1991. godine 12 hrvatski policajaca u Borovom Selu kod Vukovara. 
 
Na današnji dan 1995. godine izvršen je na Zagreb napad višecijevnim bacačima raketa tipa Orkan. Prva eksplozija dogodila se u 10 sati i 23 minute. Rakete su imale kazetno streljivo (tzv. zvončiće) zabranjeno međunarodnim konvencijama. Prvi projektil pao je na Šoštarićevu ulicu, u blizini križanja Vlaške i Draškovićeve. Dan kasnije projektili su pali i na Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Hrvatsko narodno kazalište i Dom umirovljenika «Centar». Ukupno je poginulo šestero ljudi, 39 je teško, a još čak 136 lakše je ranjeno. Jedan od poginulih bio je policajac Ivan Markulin, koji je radio na deaktiviranju neeksplodiranih «zvončića» u dvorištu Dječje bolnice u Klaićevoj. U spomen na žrtve, južni dio Šoštarićeve ulice, upravo na križanju Vlaške i Draškovićeve, preimenovan je u Trg svibanjskih žrtava 1995. i danas nosi to ime. Odgovornim se za napad drži ratnog zločinca Milana Martića, a zanimljivo je da je napade podržao i Milorad Dodik. Napadi su uslijedili kao osveta za oslobodilačku akciju «Bljesak» prethodnog dana.
 
Ostali događaji:
 
Anne Boleyn, druga od šest žena zloglasnog engleskog kralja Henryja VIII na današnji je dan 1536. godine uhićena i zatvorena uz optužbe za preljub, incest, vještičarenje i izdaju.
 
Biblija kralja Jamesa, službena verzija Svetog pisma prema standardima Engleske crkve ugledala je danje svjetlo na današnji dan 1611. godine, a tiskao ju je Robert Barker.
 
Achenski mir sklopljen je 1668. godine, poslije tzv. Devolucijskog rata. 
 
1860. godine rođen je u Pešti u Mađarskoj otac židovskog cionizma Theodor Herzl. Rođen je kao aškenaski Židov, iz obitelji porijeklom iz Zemuna kraj Beograda.
 
Nakon četiri godine iscrpljujućeg ratovanja protiv Hitlera, vojnici Crvene armije uspješno su prodrli u samo srce nacističke Njemačke i izvjesili zastavu Sovjetskog Saveza na Reichstag u Berlinu 2. svibnja 1945. godine.
 
Na današnji dan 1975. godine rođen je u Londonu David Beckham.
 
Tony Blair je 1997. godine u dobi od 44 godine postao najmlađi britanski premijer u 185 godina. 
 
Europska središnja banka osnovna je na današnji dan 1998. godine.
 
2008. godine oluja u Burmi ubila je preko 138,000 ljudi. 
 
Osama bin-Laden ubijen 2011. godine.
 
Bakterija Eschirichia coli u Europi 2011. godine.
 
Rođeni na današnji dan su: Katarina II. Velika, ruska carica (1729.), njemački književnik, Novalis (1772.), Catherine Laboure, francuska katolička svetica (1806.), ruski revolucionarni premijer, Aleksandar Kerenski (1881.), Bing Crosby, američki pjevač i glumac (1904.), bosanskohercegovački glumac Mustafa Nadarević (1943.).

Zadnje vijesti

Brodski policajci razotkrili dobro organiziranu mrežu dilera

Još pet oosba pozitivno na COVID19 u Brodsko posavskoj županiji

Višemilijunski projekt županije za djecu i mlade

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja