Izrađena puška AK -47- Kalašnjikov

Danas je 318. dan u godini. Do kraja godine još 48 dana.

Autor: Brodportal | Datum objave: 13.11.2017
Izrađena puška AK -47- Kalašnjikov


 1530. glasovita hrvatska obitelj Berislavića Grabarskih držala je Brod i okolicu sve do provale Turaka u ove krajeve. Turci iz Bosne zauzeli su 1530. godine Kobaš i tu podigli drvenu utvrdu iz koje su pljačkali okolna sela. Odvodeći ljude i stoku. Na današnji dan, Turci su u velikoj akciji poharali gotovo cijelu Posavinu, posebno posjede Oporovac i Bijelu Stijenu, te imanje braće Svetački.

1819. narodni učitelj i pisac školskih udžbenika Franjo Klaić rođen je na današnji dan u Garčinu. Godine 1849. postavljen je za predavača na vojnom učilištu kapetana Schulzera. Potom je predavač u Varaždinu, ravnatelj gradskih pučkih škola i preparandije u Zagrebu. Za pedagoške zasluge i sudjelovanje u stvaranju organizacije hrvatskih učitelja, po umirovljenju, odlikovao ga je car Franjo Josip Zlatnim križem. 

1910. posvećena je novosagrađena evangelistička crkva u Bosanskom Brodu, koju je podiglo oko 25 obitelji evangelista, uglavnom češkog podrijetla, čiji su odrasli muškarci bili zaposleni na državnoj željeznici. Crkvu je posvetio evangelistički župnik Mack iz Banje Luke. 

1917. osnovan je u Zagrebu Medicinski fakultet. Dogodilo se to dugo vremena nakon prvih zahtjeva za osnivanjem takve institucije. Naime, još 1790. godine pojavili su se prijedlozi za osnivanjem medicinskog studija u Hrvatskoj, no tijekom dugog vremenskog razdoblja to je ostalo neostvareno. Godine 1917. novi prijedlog za osnivanje Medicinskog fakulteta iznio je na sjednici Hrvatskog sabora narodni zastupnik Milan Rojc. Sabor je na današnji dan iste godine doista donio odluku o osnivanju tog fakulteta, a Dvorskoj kancelariji u Beču predložena su tri profesora-osnivača. To su bili poimence: dr. Theodor Wickerhauser, dr. Miroslav Čačković i dr. Dragutin Mašek. Oni su trebali organizirati fakultet, postaviti dekana i brinuti se o popunjavanju katedara. Za prvog dekana izabran je prof. dr. Miroslav Čačković. Spomenimo da je on dobio i plemićku titulu, kao Miroslav pl. Čačković-Vrhovinski. Medicinski fakultet počeo je u praksi s radom 12. siječnja 1918. godine, kad je dr. Drago Perović održao prvo predavanje pod naslovom: „O smjeru nastavnog i znanstvenog rada u anatomiji“. Napomenimo da se upravo u doba ustrojavanja zagrebačkog Medicinskog fakulteta pojavila u svijetu strahovita pandemija gripe, jedna od najvećih u zabilježenoj svjetskoj povijesti (tzv. Španjolska gripa). Ona je poharala svijet potkraj Prvog svjetskog rata i pretpostavlja se da je ubila desetke milijuna ljudi.

1947. izrađena puška AK-47 (Kalašnjikov). Najpopularnija automatska puška u povijesti puštena je u upotrebu na današnji dan 1947. godine ( AK je kratica od Automat Kalašnjikov). Pušku je dizajnirao Mihail Timofejević Kalašnjikov, sa samo 27 godina. Kalašnjikov je i pjesnik. U SSSR-u je dva puta proglašen junakom socijalističkog rada. 

1970. u osnovnoj glazbenoj školi utemeljeno je Društvo prijatelja glazbe s tri sekcije: ženskim pjevačkim zborom sa zborovođom Josipom Jerkovićem, violinističkim komornim sastavom koji je vodila Đurđa Matković i harmonikaškim orkestrom Bele Panthya. 

1991. peticija Nobelovaca protiv rata u Hrvatskoj.

2015. u Parizu na više mjesta pripadnici terorističke organizacije ISIL izvršili terorističke napade, u kome je stradalo preko 120 ljudi, a na stotine povrijeđeno. Napadnuti su restorani, kafići, nacionalni stadion i koncertna dvorana. 

Ostali događaji:

  • 1940. Nakon uspjeha Snjeguljice, koja je kao prvi animirani cjelovečernji film postigla velik uspjeh osvojivši Oscara, Walt Disney ponovno je zadivio svijet premijerom Fantasie, još jednog dugometražnog animiranog filma. Rad talentiranih animatora prikazan je svijetu na današnji dan 1940. godine.
  • 1956. godine Vrhovni sud SAD-a je poništio zakone o odvojenim dijelovima autobusa za ljude različite boje kože.
  • 1970. godine pogodio je Aziju najjači uragan u svjetskoj povijesti modernog doba.
  • 1975. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da su iskorijenjene Velike boginje u Aziji.1999. godine u zemljotresu u Turskoj poginulo 450 ljudi, a više od dvije i pol tisuće je povrijeđeno.
Rođeni na današnji dan su: Sveti aurelije Augustin, kršćanski svetac i filozof (354.), škotski književnik Robert Louis Stevenson (1850.), Erik Bertil Holmberg, švedski astronom (1908.), hrvatski general Zvonimir Červenko (1926.), Takuva Kimura, SMAP (1972.), kamerunski nogometaš William Tabi (1982.), Slavko Sobin, hrvatski glumac (1984.). 
 
Umrli na današnji dan su: papa sv. Nikola I. (867.), sv. Abbo od Fleuryja (1004.), kralj Fulk od Jeruzalema, grof od Anjoua (1143.),  vojvoda Albert Medvjed (1170.), portugalski princ Henrik Moreplovac (1460.), Geronimo Mercuriali (1606.), Ludovico Carracci (1619.), George Grenville (1770.), Gioachino Rossini (1868) princeza Viktorija od Pruske (1929.), knez Franz Joseph II. od Liechtensteina (1989.), Stewart Guthrie (1990.), kardinal Paul-Émile Léger (1991.), Yao Defen (2012.). 
Zadnje vijesti

KKK Marsonia – Darku i Dori srebro u Srbiji

FAK su zbog kvalitete već prozvali "Dubrovačkim ljetnim igrama za amatere"

Limena glazba Željezničar nastupila na Korzu

SPORT

Održana 5. međunarodna memorijalna regata posvećena Staniši Radmanoviću

KKK Marsonia – Darku i Dori srebro u Srbiji

NAJČITANIJE DANAS

Uskoro novi album

VIDEO Premijera: Hojsak & Novosel s "Hodaj" najavili suradnju s Gibonnijem

FOTO GALERIJA

Odličan uspjeh učenika iz Slavonskog Kobaša u nacionalnom natjecanju iz robotike i programiranja

Održan 6. Međunarodni turnir limača "Josip Weber"

Učenici OŠ Ljudevita Gaja peti put među najuspješnijim ekolozima

Berba odličja za brodske karataše na tri natjecanja

Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski“ općine Vrpolje održala javnu tribinu "Ohrabri se i postani poduzetnica“