Izložba Zorana Šimunovića u Galeriji "Ružić": Umjetnost nije nedostižna, ona je oko nas!

Zoran Šimunović, akademski slikar i kustos čije se slike prodaju diljem Europe gostovao s izložbom u Slavonskom Brodu

Autor: Brodportal | Datum objave: 20.05.2021


 iako mu je samo 37 godina njegovi su likovni radovi postali prepoznatljivi ne samo u Hrvatskoj već i inozemstvu. On je Zoran Šimunović, akademski slikar i kustos, a priliku vidjeti uživo njegove  radove velikih formata ima ovih dana priliku ima i brodska publika i to na izložbi "Je li astronautima potrebna umjetnost?"

"To je jedna igra riječi, nema veze sa astronautima, već s nečim nedostižnim, a u ovom kontekstu shvaćanja što je umjetnost, da li je tu, ja pokušavam dati odgovor. Ako mi smatramo da su oni gore nama nedostižni da će mali broj nas postati dio te priče, onda sam pokušao prikazati kako je umjetnost sveprisutna oko nas", rekao je akademski slikar Zoran Šimunović na otvorenju izložbe.  

U arhitekturi, dizajnu pa i slikarstvu. Za Zorana Šimunovića slikarstvo je došlo spontano, tek u 24. godini upisuje akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu i od tada umjetnost postaje njegov život. Iako je na likovnoj sceni prisutan manje od 10 godina, njegovi se radovi prodaju: ne samo u Hrvatskoj već i u inozemstvu. 

"Svaka slika koju naslikam, ona nađe svoje tržište, s ove izložbe jedan rad odlazi u Beč, nešto odlazi za mađarsku galeristicu u Budimpeštu. S prodajom nemam problema, a cijena konstantno raste", priznaje Šimunović.

Iza njegovog umjetničkog puta stoji formalna i neformalna edukacija, rad na sebi, umjetničko promišljanje no i rad na marketingu i promociji. 

"Ako hoćete uspjeti na nekom poslu morate uložiti da budete viđeni, u marketing i PR ulagati da bi to došlo do neke sfere kada to morate manje, ali svakako uvijek morate ići naprijed", govori Šimunović.

U Hrvatskoj gdje rijetki žive isključivo od umjetnosti Zoran je dokaz da je to ipak moguće. Njegovi likovni radovi naišli su i na pozitivne kritike struke. Tako je i s radovima u ovom ciklusu. 

"Sam koncept izložbe i predgovor kataloga pisao je povjesničar umjetnosti i ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Branko Franceschi koji je Zorana Šimunovića svrstao među najistaknutije mlade  suvremene likovne scene u Hrvatskoj. Zoran vješto na svojim slikama kombinira apstrakciju s elementima figuracije, boje su mu vedre, rekla bih da je prava oda bojama", kaže Romana Tekić, ravnateljica Galerije umjetnina Grada Slavonskog Broda.

No i životnoj radosti i optimizmu koji je njegov umjetnički no i životni moto. 

"Nema smisla lagati kroz umjetnost, to se lako brzo prepozna, Ako ste veseli iznutra, ne možete biti depresivni i baviti se mračnim temama izvana i prezentirati to ljudima. Ako ste to iznutra i prezentirate van to se stvarno vidi",  zaključuje Šimunović.

Izložba će u prostorima Galerije Ružić biti izložena sve do 15. lipnja, a za sve koji neće doći Galerija umjetnina Grada Sl. Broda priredila je i virtualnu verziju.

Zadnje vijesti

Što je uzrok pomora ribe u kanalima Tvrđave Brod?

Otvorena izložba povodom 50 godina od prvog održanog kongresa Roma u Londonu

Odjel pedijatrije dobio još jednu vrijednu donaciju

FOTO GALERIJA

Na 14. Kukuruzijadi u Gornjima Andrijevcima podijeljeno više od 700 kuhanih kukuruza

Odana počast za sve poginule i pale branitelje

Otvorena izložba „Dopisnica kroz vrijeme – gotovo zaboravljeni način komuniciranja“

Marsonija predstavila dresove za novu sezonu

Župan Danijel Marušić i predsjednik skupštine Pero Ćosić na svečanom otvaranju Pelješkog mosta