Izložba "Zlatne godine brodske tamburaške glazbe" u Muzeju Brodskog Posavlja

Priča o jedinstvenom tamburaškom orkestru RKUD-a Đuro Salaj ispričana kroz izložbu otvorenu u Muzeju Brodskog Posavlja.

Autor: Brodportal | Datum objave: 26.12.2019
Izložba "Zlatne godine brodske tamburaške glazbe" u Muzeju Brodskog Posavlja
 Muzej Brodskog Posavlja za kraj godine otvorio je izložbu koja je na najljepši mogući način zaokružila jednu glazbeno-povijesnu priču o brodskim tamburašima. Riječ je o povijesti Tamburaškog orkestra RKUD-a Đuro Salaj, koji je pod umjetničkim vodstvom Mihaela Ferića djelovao od 1972. do 1992.

Vremena kakva se više teško mogu ponoviti. Godine su to kada je Tamburaški orekstar RKUD-a "Đuro Salaj" iz Slavonskog Broda bio jedan od najboljih orkestara diljem Hrvatske i bivše Jugoslavije. Osvajao je medalje, surađivao s najboljima, pronosio najljepši glas o Slavonskom Brodu gdje god je svirao. 

Prošle godine kroz izložbu ispričana je priča o Zboru RKUD-a "Đuro Salaj", a ove godine priča je o tamburašima, a slijedećih godina vjerojatno i o slavnom harmonikaškom orkestru. Zajedno, tvrdi etnomuzikolog Mihael Ferić, u vrijeme RKUD-a "Đuro Salaj" Slavonski Brod doživio je vrhunac vlastite glazbene produkcije. 

Izložba je sažetak, podsjetnik i to kroz plakate, fotografije, nagrade. Svih tih vremena rado se danas sjećaju i glazbenici, članovi slavnog tamburaškog orkestra, a posebno maestra Ferića. 

Uz Mihala Ferića autorica izložbe je viša kustosica Muzeja Brodskog Posavlja Ivanka Bunčić. Muzej je ovom je izložbom ponovno dao veliki doprinos predstavljanju sjajne glazbene povijesti Sl. Broda.

Ono što najbolje opisuje privrženost Mihaela Ferića orkestru, njegovu virtuoznost, a s druge strane lakoću upravljanja orkestrom koji je pod njegovim vodstvom osvajao nagrade no uvijek i srca pubike: beskonačno dug pljesak nakon njegovog govora koji samo potvrđuje da je njegovo ime sinonim za tamburaški orkestar i karijeru zlatnog sjaja. 

 

Zadnje vijesti

Djevojčica Lea Vurušić (11) ponovno treba vašu pomoć!

Umjesto u Gornju Vrbu – Bundavica otišao za Split

4 allegra, 1 allegretto i 1 bolero otvorili 17. Dane plesa

SPORT

BUNDAVICA IPAK NAPUSTIO MARSONIJU I PREŠAO U MNK SPLIT !

Umjesto u Gornju Vrbu – Bundavica otišao za Split

FOTO GALERIJA

Obilježena 85. obljetnica stradanja Sibinjskih žrtava, Dan Općine Sibinje i Dan škole

Tot, Hucaljuk, nogometašice Viktorije i boksači Radničkog najbolji u Brodu

Žrtva trčanja 21,5 kilometar neznatna u odnosu na živote hrabrih seljaka koji su se borili za istinu

Održan Valentino kup 2020.

Humanitarni koncert za potrebe sibinjske osnovne škole uz natupe KUD-ova i Opće Opasnosti