Izložba božićnih ukrasa iz 19. i 20. stoljeća u Muzeju Brodskog Posavlja

Muzej Brodskog Posavlja ugostio izložbu Etnografskog muzeja iz Zagreba...predstavljeni božićni ukrasi iz 19. i 20. stoljeća.

Autor: Brodportal | Datum objave: 27.11.2021


 Božićna čarolija stigla je u grad. I to kroz izložbu "Perje, jabuke i zrno soli". Riječ je o povijesnom prikazu božićnog nakita koji je posjetitelje Muzeja Brodskog Posavlja podsjetio na čaroliju Božića no i vlastitu obiteljsku priču. Zbirka božićnog nakita s kraja 19. i iz 20. stoljeća dio je fundusa zagrebačkog Etnografskog muzeja. I prvi puta dostupna za razgled u Slavonskom Brodu.

Za ovu nesvakidašnju izložbu Muzej Brodskog Posavlja posebno je oličio zidove, a uz autoricu izložbe Danijelu Križanec-Beganović kustosica izložbe je Karolina Lukač iz brodskog muzeja. Sam postav pregled je vrsta božićnog nakita koji su koristila domaćinstva u različitim hrvatskim krajevima u 19. i 20. stoljeću.

I dok su se u 19. stoljeću ukrasi uglavnom svodili na one jestive i napravljene od papira, već od kraja stoljeća pojavljuju se kupovni ukrasi. I to različiti. Od stakla, voska, a neki od posve posebnim materijala. Primjerice perja. Izložba prikazuje još neke raritete, primjerice ukrase od soli. U Slavoniji tako nije bilo nakita od soli no u bogatoj tradiciji izrađivali su se od dostupnih materijala i plodova. 

Kroz stoljeća su se tako mijenjali običaji, ukrasi, materijali, tehnike izrade, no božićni su blagdani obojeni čarolijom i posebnim ugođajem nekada, a i danas. Izložba će u Slavonskom Brodu biti dostupna za razgled sve do siječnja 2022. godine. 

Zadnje vijesti

Dvije žene pale sa bicikala i teško se ozlijedile

Svečano obilježeno 30. godina Udruge Dragovoljaca i Veterana Domovinskog rata Brodsko-posavske županije

Izbila „Balvan-revolucija“ u Hrvatskoj

FOTO GALERIJA

Proslavljena svetkovina Velike Gospe u Brodskom Vinogorju

Što je uzrok pomora ribe u kanalima Tvrđave Brod?

Na 14. Kukuruzijadi u Gornjima Andrijevcima podijeljeno više od 700 kuhanih kukuruza

Odana počast za sve poginule i pale branitelje

Otvorena izložba „Dopisnica kroz vrijeme – gotovo zaboravljeni način komuniciranja“