Izgubljena dva filma o Brodu

Dogodilo se na današnji dan 13. ožujka

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 13.03.2019
Izgubljena dva filma o Brodu


 U Zadru je 1847. godine obavljena prva operacija uz etersku narkozu na hrvatskom tlu, samo pet mjeseci nakon tog svjetskog događaja, a dva do tri mjeseca nakon Londona, Pariza i Beča.

1890. godine rođen je u Tranjanima Josip Aurel Crepić, književnik između dvaju svjetskih ratova. Umro je u Đakovu 23. listopada 1940. godine. 

1909. godine objavljeni su rezultati popisa brodskog stanovništva. Brod ima 11,867 žitelja od toga 9020 katolika, 685 pravoslavaca, 261 protestanta, 516 Židova, a među „ostalima“ samo jedan stanovnik Broda izjasnio se kao musliman. Popis je utvrđeno kako je u Brodu u vojnoj službi 1272 vojnika.  

1910. godine u prostorijama brodske Kasine održana je skupština Međustrukovnog odbora socijaldemokrata, kojoj je predsjedavao predsjednik stranke Vilim Bukšeg iz Zagreba. 

1913. godine umro je carski i kraljevski major, Brođanin Adolf Müller, gradonačelnik Broda 1869. – 1872. i 1875. – 1879. godine. Za vrijeme njegova gradonačelnikovanja iz Broda je izvršena okupacija Bosne 1878. godine, kada je preko improviziranog mosta u visini franjevačkog samostana u Bosnu prešlo 18,000 austrijskih vojnika i 700 konja sa naoružanjem i opremom. 

1935. godine u brodskom Hrvatskom domu počelo je prikazivanje dokumentarnog filma Dervenćanina Franje Ledića o gradskom životu i običajima. To je drugi kratkometražni tonfilm koji je Ledić snimio o Brodu. U povodu spektakularne zanatske izložbe otvorene 29. srpnja 1934. Franjo Ledić je snimio svoj prvi film o Brodu pod naslovom „Srce zlatne posavske doline“. Film je prikazan u Hrvatskom domu 2. listopada 1934. Oba filma o Brodu Franjo Ledić je sačuvao i prodao ih, poslije Drugog svjetskog rata, Jugoslavenskoj kinoteci u Beogradu u kojoj su filmovi nestali.  

Ivo Andrić je bio bosanskohercegovački i jugoslavenski književnik i diplomata, rođen u hrvatskoj obitelji. Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1961. za „kompletno književno djelo o povijesti jednog naroda“, s romanom Na Drini ćuprija (1945.) kao vrhuncem tog djela. Ivo Andrić rođen je 9. listopada 1892. godine u travničkoj mahali Zenjak (Travnik, BiH) dok mu se majka nalazila u posjeti prijateljima. U periodu između Prvog i Drugog svjetskog rata nalazio se na poziciji izaslanika Jugoslavenske vlade u Berlinu. Po izbijanju II svjetskog rata nacisti ga vraćaju sa mjesta ambasadora u Beograd. Ivo Andrić je dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1961. godine za „kompletno književno djelo o povijesti jednog naroda“, s romanom Na Drini ćuprija (1945.) kao vrhuncem tog djela. Kada je nobelovac Ivo Andrić opisao most Mehmed-paše Sokolovića, taj povijesni spomenik u knjizi „Na drini ćuprija“, on je postao svjetski poznat. Direktor UNESCO-a Koichiro Matsuura uručio je u Sarajevu predstavnicima vlasti Bosne i Hercegovine certifikat kojim je potvrđeno uvrštavanje mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu na popis svjetske kulturne baštine. Most građen u 16. stoljeću podigao je najveći graditelj Otomanskog Carstva iz tog razdoblja Mimar Sinan kao zadužbinu Mehmed-paše Sokolovića, velikog vezira rođenog upravo u okolici Višegrada, koji je služio čak trojicu turskih sultana. Ivo Andrić je umro 13. ožujka 1975. godine u Beogradu.

1984. godine umro je u Zagrebu Ivica Lovinčić Rođo, političar i diplomat rođen 1922. godine u Starom Slatniku. Bio je brodski poslanik u Saveznoj skupštini, sekretar ambasade u Pragu i konzul u konzularnom odjelu ambasade u New Yorku. Jedno vrijeme bio je i viši službenik UN-a u New Yorku. 

Ostali događaji:

Kosti svetog Nicefora sahranjene su 874. u Konstantinopolu.

Papa Aleksandar III. bio je prvi Papa koji je posjetio hrvatske krajeve. Posjetio je Palagružu, Vis i , 13. ožujka, 1177. godine Zadar, gdje ga je dočekalo mnoštvo pjevajući hrvatske pjesme.

1271. godine dogodila se nevjerojatno sablasna epizoda u srednjovjekovnoj povijesti, kad je za vrijeme mise u jednoj talijanskoj crkvi ubijen engleski vitez Henrik od Cornwalla.

Sveučilište Harvard ili jednostavno Harvard je najstarije sveučilište u SAD-u. Jedno je od najcjenjenijih uz Yale i član je „lige Ivy“. Harvard je privatno sveučilište smješteno u Cambridgeu u saveznoj državi Massachusetts. Nazvano je po svećeniku Johnu Harvardu. Također je i prva i najstarija korporacija u Sjevernoj Americi, osnovana na današnji dan 1639. godine.

1781. godine otkriven je planet Uran.

1811. godine odigrala se značajna francusko-britanska pomorska bitka pokraj hrvatskog otoka Visa.

1881. godine u atentatu je ubijen ruski car Aleksandar II. Romanov.

S observatorija harvardskog sveučilišta 1930. godine odaslana je vijest o otkriću Plutona, devetog planeta Sunčevog sustava.

1933. godine osnovala je Hitlerova vlada novo ministarstvo u Berlinu. Nazvano je Ministarstvo narodnog prosvjećivanja i propagande.

Nacističke snage pod vodstvom SS-Untersturmführera Amona Gotha 1943. godine „likvidirale“ su Krakovski geto, jedan od pet najvećih u Poljskoj.

Softverski gigant Microsoft 1986. godine prvi je put ponudio dionice na javnom tržištu.

Naftna kompanija Exxon pristala je 1991. godine pred američkim sudom isplatiti milijardu dolara za čišćenje 35.000 tona nafte koja se 1989. godine izlila kraj obale Aljaske u havariji tankera Exxon Valdez. 

1996. godine ušetao je 43-godišnji Škot Thomas Hamilton u jednu osnovnu školu u gradu Dunblaneu u Škotskoj i počeo pucati po djeci u razredu.

Zlato je 2008. godine na New York Mercantile Exchangeu po prvi put u povijesti doseglo cijenu od 1.000 dolara po unci (oko 28.35 grama).

Rođeni na današnji dan su: Josip II., njemačko-rimski car i ugarsko-hrvatski kralj (1741.), hrvatski političar Đuro Basariček (1884.), Ernest Radetić, hrvatski književnik (1899.), američka glumica Dana Delany (1956.), Danijela Pintarić, hrvatska pjevačica, violinistica i kazališna glumica (1979.). 

Zadnje vijesti

Američke studentice na praksi u županijskom Zavodu za javno zdravstvo

TKD Alfa Brod nastupio u Ljubljani

U vrtu pronašla protuzrakoplovni projektil

VIJESTI

Dugogodišnja suradnja

Američke studentice na praksi u županijskom Zavodu za javno zdravstvo

FOTO GALERIJA

Mednim doručkom otvorene 21. Poljoprivredno-poduzetničke ideje i 2. Proljetni sajam u Novoj Gradiški

Održana manifestacija „Volim Brod“ – Djeca i mladi svome gradu za njegov dan

Dalija Orešković u Slavonskom Brodu predstavila program START-a: Zalažemo se za uvođenje europske minimalne plaće

Održan središnji dio programa povodom obilježavanja Dana grada

U čast svetom Ivanu Nepomuku zapaljen Ivanjski krijes