Izbor za ravnatelja Muzeja nije 'izbor za najvećeg stručnjaka nego za menadžera'

Muzej Brodskog Posavlja postao je vrlo zanimljiva tema u brodskim političkim krugovima. Tri kandidata bore se za poziciju ravnatelja, odnosno, menadžera muzejskog poslovanja - Viša kustosica Muzeja Daniela Ljubičić Mitrović, bivša saborska zastupnica HDZ-a Suzana Bilić Vardić i diplomirani povjesničar Petar Bašić. Aktualna ravnateljica Ivanka Bunčić "abdicirala" je s pozicije i nije se ponovno kandidirala nakon isteka mandata.

Autor: Ratko Martinović | Datum objave: 01.03.2013
U pitanju nedovoljna informiranost ili nekompetentnost Upravnog vijeća?

Nevjerojatno je, ali je Upravno vijeće muzeja zaključilo nakon rasprave o kandidatima da je prvonavedena kandidatkinja 'ispunila uvjete' dok za druge, vjerovali ili ne, 'nisu posve sigurni'. Iz tog razloga je aktualna ravnateljica imenovana kao v.d. dok se ne raščisti ovaj pravni rashomon. Posao je inače iznimno zahtjevan, jer se ne radi isključivo o stručnoj djelatnosti već je u pitanju i upravljački posao. Za mišljenje smo upitali Petra Bašića, jednog od kandidata za izbor.

'Uvjeren sam da u potpunosti ispunjavam uvjete za ravnatelja, te da bih, pogotovo u odnosu na druge dvije protukandidatkinje bolje vodio ustanovu. Ne zaboravimo: ovdje se ne bira 'glavni stručnjak' muzeja, već ravnatelj koji bi mogao od ovog muzeja napraviti ustanovu poput sličnih europskih muzeja 21. stoljeća', prokomentirao je Petar Bašić, povjesničar i kolumnist BrodPortala.

'Moj program rada i razvoja ustanove nemjerljivo je najkvalitetniji'

'Ustanove u drugim gradovima imaju čak izričito razriješenu dvojbu. Naime, traži se ili 5 godina rada u muzeju, ili istaknuti kulturni djelatnik sa 10 godina staža. Tako u Rijeci i u Dubrovniku traže 'stručnjaka koji je djelovao u kulturi ili znanosti sa 10 godina staža'. Svrha ove odrednice je da se što više proširi krug potencijalnih stručnjaka i kulturnih djelatnika koji bi se privukli menadžmentu muzejskih ustanova', dodaje Bašić.

'Ne sumnjam da je kolegica Ljubičić Mitrović stručnija kao kustosica, ali moj program rada i razvoja ustanove (obnove zgrade, stalnog postava, osnivanja novih odjela, povećanja izvornih prihoda na tržištu) nemjerljivo je kvalitetniji. Na koncu, kad bi se restriktivno tumačila odredba onda čak ni ministrica kulture koja je nesumnjivo jedan od najcjenjenijih kulturnih djelatnika istaknutih u Hrvatskoj, ne bi bila podobna jer je radila na sveučilištu (dakle znanost-visoko školstvo)', apostrofira Bašić.

Na optužbe kako je u pitanju za Brod klasična namještaljka zaključuje - 'Ne želim vjerovati u glasine da netko nekome namješta, već je ovdje isključivo riječ o tome da upravno vijeće i osnivač žele biti sigurni da je sve zakonito. Stoga, očekujem da se tijekom ožujka dovrši izbor ravnatelja i uopće ne sumnjam da će moj program rada presuditi i da ću biti izabran kao najkvalitetniji kandidat.'

Pratite BrodPortal i najnovije vijesti na Facebooku Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Popuštanje mjera u Hrvatskoj izgledno nakon Uskrsa, u danas se očekuje prva odluka

Pozovi za zdravlje - izdavanje lijekova za samoizolirane i teško pokretne osobe

Započinje isplata preostalih potpora poljoprivrednicima

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji