Iz pepela do blistavih zvijezda

Možda je nezahvalno uspoređivati se sa drugim većim ili manjim državama u našoj široj regiji, ali uzmimo Poljsku za primjer, koja je prošla sličan "križni put" kao što prolazi i lijepa naša.

Autor: Ivica Janković | Datum objave: 26.04.2014


Pa evo jedan kratak i jasan primjer kvalitetnog i brzog izlaska iz ekonomske krize i stalnog gospodarskog rasta, podizanje nacije i nacionalne svijesti iz pepela pa sve do zvijezda.
 
Poljska
 
Za početak mala, ali značajna zanimljivost Poljaci nemaju pozdrav za "dobro jutro". Njima je od zore "Dzień dobry" (Dobar dan) ili bi to u kratkom opisu laički značilo, nema razbuđivanja i kafenisanja do u nedogled već prioni poslu ranom zorom za dobrobit nacije, sebe samih i budućih pokoljenja (moje osobno tumačenje).
 
Bruto domaći proizvod Poljacima je u stalnom rastu od 1993. Zašto?
 
Davne 1936. godine Poljaci su se odlučili na temeljitu i kvalitetnu denacionalizaciju  sa jasnom vizijom budućnosti potenciranja svojih prirodnih bogatstava posebice poljoprivrede i prirodnih resursa.Također u ne tako davnoj povijesti koja se tiče Europske Unije Poljska je angažirala i osposobila tim vrhunskih stručnjaka koji su bili zaduženi isključivo za izradu projekata koji će biti plasirani i konkurirali za dobivanje financijskih sredstava iz europskih poticajnih pretpristupnih i pristupnih fondova, a prvenstveno fondova za izgradnju prometne infrastrukture i poljoprivredne djelatnosti.
 
Samom tim početnim investicijskim ciklusom se zakotrljao ekonomski kotač koji i dan danas neumorno ubrzava pa je na tome tragu do konca 2007 godine u Poljsku uloženo 100 milijardi eura stranog kapitala što je bilo više nego dovoljno za apsolutnu konkurentnost na tržištu sa svojim proizvodima. Potrošnja građana je naglo skočila što je za rezultat bilo nagao rast već postojećih domaćih malih i srednjih obrtnika.
 
Nastavno tome Poljska je zauzela visoko drugo mjesto na rang listi povjerenja ulagača. I također drugo mjesto na rang listi odredišta za planirana ulaganja.
 
Nakon svih tih pozitivnih ekonomskih dešavanja u ekonomskoj politici Poljske napravili su jedan vrlo mudar i pametan politički  potez, a to je da su težište i pokretač poljskog gospodarskog rasta ne više investicije koje su i dalje vrlo visoke već su to sada kućanstva te domaća potrošnja i građevinarstvo koji su zaslužni za veliki optimizam u zemlji i sreću stanovništva.
 
Zaključak  je vrlo jednostavan uspoređujući se sa Poljskom bez obzira koliko imali ili ne imali sličnosti je taj da jednostavno moramo iskoristiti blagodati Europskih investicijskih fondova, osposobiti vrhunski tim stručnjaka koji će izraditi kvalitetne projekte i samim time privući novac i investicije. Sve ostalo će ići samom inercijom.
 
Previše se političke snage i mudrosti troši za unutar državna previranja, okrenimo se zapadu kamo pripadamo od 01.07.2013. i već sutra će biti značajno bolje.

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

VIDEO Anketa županijskog Zavoda za javno zdravstvo pokazala loše znanje mladih o marihuani

Dio vjerovnika dužan je otpisati do 10 tisuća kuna duga građanima

Veliki uspjek Novakovića: Ostvario plasman u dinale Mediteranskih igara!

NAJČITANIJE DANAS

U Tvrđavi Brod

Sve je spremno za sutrašnji open-air spektakl Dine Merlina

FOTO GALERIJA

Odličan uspjeh učenika iz Slavonskog Kobaša u nacionalnom natjecanju iz robotike i programiranja

Održan 6. Međunarodni turnir limača "Josip Weber"

Učenici OŠ Ljudevita Gaja peti put među najuspješnijim ekolozima

Berba odličja za brodske karataše na tri natjecanja

Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski“ općine Vrpolje održala javnu tribinu "Ohrabri se i postani poduzetnica“