Ivan Prgomet nakon skoka u Dravu ostao nepokretan, ne može samostalno disati, a život mu ovisi o jednom respiratoru

Donosimo priču o Ivanu Prgometu čiji život ovisi o radu jednog respiratora

Autor: Brodportal | Datum objave: 17.05.2020
 Vrući radni dan, te 2007.godine, Ivan Prgomet iz Slavonskog Šamca nikad neće zaboraviti. Radio je bravarski posao na izgradnji mosta preko Drave kod Osijeka. Osvježenje nakon napornog radnog dana potražio u rijeci Dravi pretvorilo se u nesreću. Udarivši u dno nakon skoka u rijeku, slomio je vratni dio kralježnice te ostao paraliziran.

Uslijedila su brojna liječenja i borba za život. Ne može micati ruke, noge niti samostalno disati. Kako kaže, od tada je počela njegova samoizolacija koja traje već 13 godina. Nakon liječenja po našim bolnicama, bio je prisiljen nastaviti liječenje u Švicarskoj. Tamo je dobio dva respiratora koja su mu bila na raspolaganju 24 sata na dan. No u Hrvatskoj sada nakon svega što je prošao, muku muči s birokracijom jer prema zavoda za zdravstveno osiguranje ima pravo na jedan. U slučaju njegovog kvara, do dolaska hitne pomoći, Ivana bi trebala spašavati majka Ankica Prgomet, koja ima status skrbnika njegovatelja.

Ivan je zbog svoje situacije, ali i brojnih drugih koji se bore sa sličnim problemima, zatražio izmjenu Pravilnika o ortopedskim i drugim pomagalima. 

Novi respirator košta oko 50 000 kuna, no on nije jedini problem. Nepokretnim osobama poput Ivana potrebni su i antidekubitalni madraci. No i tu, tvrdi, ima nelogičnosti. Ivan ističe, da bi se mogao poboljšati i sustav doznaka.

U ovakvoj situaciji, kažu, dobro bi došla barem jedna ustanova koja bi se skrbila za pacijente poput njega, jer kako kaže, sličnih slučajeva samo na njegovom području ima više. Danas mu je pomoć roditelja najvažnija. 

Ivanova priča teško ikoga može ostaviti ravnodušnom. Ostaje pitanje kada će se pravilnici početi mijenjati te hoće li se prilikom njihovog kreiranja, početi slušati one i za koje su namijenjeni. 

Zadnje vijesti

Udahni, okusi, doživi vina Brodsko-posavske županije

Nakon 30 godina prvi hrvatski redarstvenici priznati kao postrojba

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

SPORT

Dobra vijest

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

NAJČITANIJE DANAS

Zbog epidemije

Ovogodišnji "Slavonija fest CMC 200" odgađa se do daljnjega, izgledno i otkazivanje

FOTO GALERIJA

Najbolji kafić Soho, restorani Grozd i Eden te konobar iz Savusa

Proslavljena 6. obljetnica postava Stope svetog Martina u Lovčiću

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"