Isusovac Tvrtko Barun u petak u Slavonskom Brodu

Okrugli stol "Izbjeglice - mogućnosti i izazovi" održat će se u petak, 1. prosinca u Slavonskom Brodu, s početkom u 11.30, u Gradskoj knjižnici.

Autor: Brodportal | Datum objave: 29.11.2017


 Sudionici okruglog stola su Tvrtko Barun, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice za jugoistočnu Europu, Zinka Mujkić, Socijalna zadruga Okus doma i Eugen Vuković, Zelena akcija - projekt Biciklopopravljaona.

Voditelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi, svećenik Tvrtko Barun dobitnik je ovogodišnje nagrade Europski građanin, koju Europski parlament dodjeljuje od 2008. godine pojedincima i udrugama koje promiču prekograničnu suradnju i uzajamno razumijevanje unutar Europske unije.

Tvrtka Baruna nominirala je europska zastupnica Dubravka Šuica uz potporu zastupnika Ivane Maletić, Željane Zovko i Ivice Tolića, a udrugu Transplant nominirao je zastupnik Tonino Picula.

Tvrtko Barun je 34-godišnji svećenik isusovac, magistar duhovnosti i ravnatelj isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi. Ta je služba uvelike pomogla izbjeglicama u jeku izbjegličke krize, a i danas pomaže u njihovoj integraciji. Isusovačka služba za izbjeglice je katolička nevladina organizacija koja prati, pomaže i zagovora prava izbjeglica. Najviše djeluju u prihvatilištu za tražitelje azila, u prihvatnom centru za strance Ježevo te pomažu osobama koje su dobile azil.

Okus doma je projekt ekonomskog osnaživanja izbjeglica i osoba migrantskog podrijetla u kojem koz kulinarsku i kulturnu razmjenu izbjeglice pripremaju i poslužuju hranu svoje zemlje podrijetla na lokalnim događajima i susretima. Također, Okus doma osim što izbjeglicama pruža zaposlenje, kroz suradnju s lokalnim školama i drugim ustanovama provodi različite radionice s ciljem približavanja i upoznavanja lokalnog stanovništa s izbjeglicama te promovira susret kao najbolji način za suzbijanja predrasuda prema izbjeglicama.  

Biciklopopravljaona (Zelena akcija) je zamišljena kao pružanje prostora, alate i savjeta svima koji žele naučiti i popraviti svoj bicikl, ali i kao mjesto susreta i druženja gdje su svi dobrodošli. Vođeni svojom otvorenošću pozvali su i izbjeglice kako bi zajedničkim snagama popravili stari donirani bicikl i dali mu novu osobnost. Posebna čar same Biciklopopravljane jest što bi izbjeglicama bicikl kojeg su popravili bio i doniran. Kroz ovu godinu Biciklopopravljaona je donirala izbjeglicama više od 80 bicikla.

Osim ovih lokalnih inicijativa, bit će predstavljene i druge najbolje prakse lokalnih inicijativa za borbu protiv rasizma i ksenofobije prema izbjeglicama.

Zadnje vijesti

Za mlade poljoprivrednike i mala gospodarstva – novi rokovi za prijave

U Bukovlju ocijenjena najbolja mlada vina

Sapci jesenski prvaci 2. ŽNL – skupine A

FOTO GALERIJA

Advent iz davnina među najljepšim u Hrvatskoj

5. Slavonska trka – atletska manifestacija koja stvara promjene

Podijeljene diplome polaznicima škole klizanja

Novogodišnje slavlje na glavnom gradskom trgu

Najmlađi građani dočekali Novu godinu uz Djeda Božićnjaka i vatromet