Istraživanje Bosanskih piramida

Dogodilo se na današnji dan 14. travnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 14.04.2019
Istraživanje Bosanskih piramida


 1865. dogodio se jedan od najpoznatijih atentata u povijesti. John Wilkes Booth, glumac koji je ujedno bio i špijun  pucao je u američkog predsjednika Abrahama Lincolna u kazalištu Ford's Theatre u Washingtonu D.C. na Veliki petak 1865. godine. Bootha su nakon 12 dana bijega ubili federalni agenti u  Virginiji.

1927. Istaknuti brodski sindikalni vođa Alojz Bradić, po zanimanju bravar rodio se na današnji dan.. Pokrenuo je 1927. godine novine Radnička volja i sam ih je uređivao. 

1912. Na svome prvom putovanju, britanski prekooceanski putnički brod Titanic u 23:40 sati udario je u ledenu santu brzinom od 22 čvora i pretrpio oštećenja koja su bila prevelika čak i za „najsigurniji“ i „nepotopivi“ brod kakvim su ga smatrali, te je potonuo u 2:40 sati ujutro odnijevši sa sobom 1.517 života. U nastojanju da osvoji Plavu vrpcu Atlantika na svom prvom putovanju u New York iskusni kapetan Edward J. Smith namjerno je krenuo kraćim kursom, sjevernijim od propisanog i time zanemario opasnost od sudara s ledenim santama na koje je bio i upozoren od brodova koji su prolazili istim kursom. Dramu koja se odvijala nakon sudara dodatno je pogoršala činjenica da čamaca za spašavanje nije bilo dovoljno za sve putnike, kao i to da je uslijed kaosa i panike velika većina njih s broda spuštena poluprazna. 706 preživjelih putnika, većinom žena i djece, spasio je i u New York prevezao brod Carpathia koji je zaprimio poziv u pomoć i jedini stigao na mjesto nesreće na kojem je jedan od viših časnika bio rođeni brođanin Antun Repić. 

1920. Na izborima za gradsko zastupništvo za gradonačelnika je izabran Stjepan Bublić s liste Nezavisne socijalističke partije. 

1931. Drugog dana gostovanja u Novoj Gradiški ŠK Cibalija iz Vinkovaca odigrao je prijateljski susret s nogometašima novogradiškog Radničkog ŠK Borac. Susret je završio pobjedom vinkovačkih nogometaša rezultatom 2:1. 

1935. u Podvinju je počeo izlaziti list Seljačka riječ. Vlasnik, urednik i izdavač novina bio je Andrija Beletić, seljak iz Podvinje. List se tiskao kod Josipa Pečvarca u dvorištu Starčevićeve ulice, kbr. 1. U gotovo dvije godine izlaženja izašlo je 17 brojeva. 

1945. U Splitu je formirana prva Narodna Vlada Hrvatske. U njoj je bilo građanskih političara, ali glavnu ulogu su imali komunisti na čelu s Vladimirom Bakarićem. Premda se proglasila prvom „narodnom“ vladom njezin je legitimet bio utemeljen na oružanoj borbi, a ne demokratskim izborima.

1991. „Brodski list i Radio Brod“ odlukom sva tri vijeća Skupštine općine Slavonski brod postaje javno poduzeće. U upravni odbor imenovani su: dr. Jozo Meter, Frano Piplović, Mato Artuković, Željko Mužević i Ana Adrović. Na istoj sjednici  vijećnici su jednoglasno produžili mandat za četiri  godine dotadašnjem direktoru Branku Peniću. 

1993. godine na konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća donesena je odluka da prvi načelnik Donjih Andrijevaca bude   dipl. inž. poljoprivrede Stjepan Županić iz Donjih Andrijevaca, a zamjenika Zdravko Hrstić, inž. strojarstva iz Starog Topolja. Za predsjednika Općinskog vijeća izabran je Martin Đurinac, član HDZa- zaposlenog kao tehnolog u Jasinju.

1993. Vijećnici općine Brodski Stupnik za predsjednika vijeća izabrali su Miju Jurišića (HNS), a zamjenika Jakoba Pitlovića (HNS). Za načelnika općine izabran je Ivan Hečimović (HDZ), a zamjenika Stjepan Javor (HDZ).

1993. Općinsko vijeće novoosnovane općine Klakar za predsjednika vijeća izabralo je  Franju Stanića (HDZ), potpredsjednika Antu Deanovića (HSS). Za načelnika općine izabran dipl. inž. Niko Pavić (HDZ) iz Gornje Vrbe, a zamjenika Antun Barić iz Gornje Bebrine. 

2000. Velikim protestnim skupom u Beogradu pod nazivom „ Stop teroru, za demokratske izbore“, srpska oporba počela je koordiniranu akciju za demokratske promjene u zemlji.

2006.  Počela istraživanja Bosanskih piramida kod Visokog, koje je vodio pseudoistraživač  Semir Osmanagić. Prema teoriji najveća piramida, Piramida Sunca, je prva takve vrste u Europi, a da je ona zapravo brdo Visočica, dok je Piramida Mjeseca  zapravo brdo Plješivica, a treća Piramida Bosanskog Zmaja desno od prethodne. Starost piramide nije utvrđena iako se procjenjuje da je stara oko 7000 godina. Teorija o piramidama odbačena je od strane kako domaćih tako i stranih stručnjaka iz oblasti povijesti i arheologije.

2010. U snažnom zemljotresu, jačine 7,1 stupanj Rihterove skale, koji je pogodio Kinu, poginulo je 2.183 osobe, povrijeđeno 12.135, a 84 osobe se vode kao nestale.

Rođeni: Augustin Čičić, hrvatski pjesnik i književni kritičar (1889.), britanska glumica, Julie Christie (1941.), Boris Šprem, hrvatski političar (1956.),  Jacques Houdek, hrvatski pjevač (1981.).

Umrli:  Georg Fridrih Hendel, njemački kompozitor (1759.), Matija Mažuranić, hrvatski književnik (1881.), Vladimir Majakovski, ruski pjesnik (1930.), Jakov Džugašvili, jedini Staljinov sin (1943.), Simone de Beauvoir, francuska književnica (1986.).

Zadnje vijesti

Uskoro završetak kanalizacijske mreže u Okučanima, mještanima besplatan priključak

Prijavite se na Informatičku radionicu namijenjenu nezaposlenim osobama

Pape izgubile vlast nad Rimom

FOTO GALERIJA

Održan koncert popularne duhovne glazbe uz Mateja Galića i mlade glazbenike iz Doma molitve

Načelnik Jelinić: "Samo će nova radna mjesta zadržati mlade u Slavoniji"

"Sjećanje na 768 poginulih branitelja iz Brodsko posavske županije nikad neće izblijediti"

Brodski ronioci u eko akciji na domaćem terenu: čistili dno rijeke Save u Slavonskom Brodu

13. DAN AVANTURE - Preko Albanije, Crne Gore, Hercegovine ... povratak u Domovinu