Inženjeri dolaze u industriju bez prakse! Brusači se školuju ilegalno

Preko 230 sudionika 7. Kongresa pilanara jugoistočne Europe u Slavonskom Brodu intenzivno je raspravljalo o prilikama u sektoru.

Autor: bportal | Datum objave: 11.11.2016


 Prerada drva polako zauzima svoju prirodnu poziciju u gospodarstvu, budući da je 48% teritorija RH pod šumom, na šumi bazirani sektor ostvaruje 3,6% BDP, što sve više prepoznaju i nadležne institucije. Naime, ovogodišnji Kongres održao se pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, dok je premijer Andrej Plenković u Slavonski Brod uputio svog izaslanika Tugomira Majdaka, zamjenika ministra poljoprivrede.

U svom programu Vlada je prepoznala drvnu industriju kao strateški važan sektor, koji već sada s preko 10 posto udjela u hrvatskom izvozu pokazuje izvrsne rezultate, rekao je Majdak otvarajući Kongres. Ponosni smo da u resoru imamo dva izuzetno prosperitetna sektora, to su prehrambena i drvna industrija, nastavio je Majdak, naglasivši da su slični stručni skupovi, gdje se ostvaruje interakcija domaćih i međunarodnih sudionika te suradnja i razmjena ideja svih sektorskih dionika, strateške točke i putokaz za daljnji napredak i prosperitet sektora.

Na Kongresu je predstavljen niz tehnoloških inovacija i najbolje europske prakse u pilanarstvu i proizvodnji energije iz drva iz Njemačke, Austrije, Francuske, Slovenije, Mađarske i Italije, a raspravljalo se o važnim pitanjima edukacije i ulaganja u kadrove te nezaobilaznim temama dostupnosti sirovine.

Kadrovi predstavljaju «usko grlo za razvoj sektora», jedan je od ključnih zaključaka Kongresa, koji je kroz interaktivnu raspravu artikulirao stajališta prisutnih stručnjaka iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske. Obrazovni sustav je uglavnom neprilagođen potrebama moderne industrije i ne prati razvoj trendova u novim tehnologijama. Apsurdno je da inženjeri drvne tehnologije, koji se školuju upravo za rad u ovom sektoru, nemaju niti jedan sat prakse u drvoprerađivačkim tvrtkama i njihova znanja ne prate potrebe oko korištenja primarnih tehnologija, koje se sve više baziraju na IT rješenjima, robotizaciji i automatizaciji. Inženjeri dolaskom u tvornice trebaju nadzirati i organizirati rad poslovođa, operatera i drugog KV osoblja zaduženog za funkcioniranje modernih tehnologija, a oni u svom obrazovnom procesu uopće nisu praktično svladali potrebna znanja, pa se dolaskom u tvornice taj proces novog učenja za inženjere pokreće ispočetka. Na Kongresu su sudjelovali mnogobrojni stručnjaci sa Šumarskog fakulteta u Beogradu, Tehničkog fakulteta u Bihaću te Biotehničkog fakulteta u Ljubljani.

Izostanak prisustva profesora sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu protumačen je kao nedostatak njihovog interesa i posljedica komotne pozicije akademskih stručnjaka, koji se financiraju iz proračuna Ministarstva znanosti i nisu u obvezi razvijati komercijalne projekte s gospodarstvom, za razliku od Austrije ili Njemačke, gdje se preko 60% prihoda fakulteta ostvaruje kroz suradnju s gospodarstvom. Istaknut je i problem relativne anonimnosti većine akademskih stručnjaka u krugovima drvoprerađivača, za razliku od ranijih razdoblja kada se velika većina profesora vrlo angažirano uključivala u razvojne i investicijske projekte, u projektiranje pogona i nudila nova tehnološka, procesna i ekonomska rješenja. Cjeloživotno obrazovanje u sektoru uopće nije razvijeno, a dodatne edukacije su vrlo rijetke i prati ih slab interes gospodarstva koje traži «živa znanja» i prijenos najboljih europskih praksi, a ne teorije i usmjerenost na znanstvena istraživanja koja su važna, ali ne i presudna u ovoj fazi sektorske tranzicije. Unatoč provedbi nekih europskih projekata, čija je posljedica trebala biti unaprjeđenje obrazovnih kurikuluma, još uvijek se nije uspjelo uskladiti potrebe gospodarstva i razinu znanja koje dobivaju studenti koji završavaju drvno-tehnološke studije.

Osim evidentnih nedostataka u visokoškolskom obrazovanju, na Kongresu je naglašen problem strukovnog obrazovanja, gdje su zamijećeni određeni pomaci, o čemu su angažirano govorili nastavnici iz srednjih strukovnih škola iz Vinkovaca, Slavonskog Broda i Zagreba te njihove kolege iz Bosne i Hercegovine. Otvoreno se govorilo o potrebi edukacije nastavnika i profesora, jer je većina njih završila obrazovanje u ranijim razdobljima i nisu uspjeli u dovoljnoj mjeri nadograditi svoja znanja. Mnogi od njih su otvoreno potvrdili da su sudjelovanjem na Kongresu upotpunili svoja znanja, posebice oko tehnoloških trendova koje su predstavili vodeći europski proizvođači tehnologija, ali i oko tržišnih kretanja, cijena piljene građe, zabrane izvoza nekih sortimenata u zemljama u okruženju te oko realizacije kapitalnih investicija u sektoru. Ivan Sušec iz tvrtke Drvo brusiona d.o.o. iz Varaždina je iznio primjer kako njihova tvrtka, koja se bavi brušenjem i oštrenjem alata, za kupce u Hrvatskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Austriji samostalno i neformalno organizira obrazovanje brusača jer to zanimanje ne postoji u srednjoškolskom kurikulumu, a operateri koji rade na strojevima za brušenje su ključni za odvijanje proizvodnog procesa u preradi drva. Istovremeno, postoji nekoliko zanimanja, poput dizajner-tehničar, koje je zvučnije i atraktivnije za privlačenje učenika u ovaj sektor, ali industrija ocjenjuje da im je zanimanje brusač presudno za daljnje funkcioniranje sektora.

Stipendiranje je ocijenjeno kao jedan od mogućih alata za promjenu sektorskih prilika, zaključeno je na panel raspravi, koja je uspješno sintetizirala stavove mnogih predavača. Publika je i ove godine iznijela mnogobrojna pitanja i komentare.

Kongres je, osim pilanara i predstavnika obrazovnog sustava, okupio i niz predstavnika šumarskih poduzeća, dobavljače tehnologija, trgovce drvom te donositelje odluka na lokalnim, državnim i regionalnim razinama. Kongres se održao uz podršku Europske udruge pilana EOS. Zaključci i preporuke s Kongresa bit će proslijeđeni sudionicima i nadležnim tijelima nakon usklađivanja s uredom EOS-a u Bruxellesu. Organizatori Kongresa su bili Hrvatski drvni klaster i CROBIOM-udruga biomase.

Zadnje vijesti

'Brodski list' postao 'Posavska Hrvatska'

U župi Sibinj počinje trodnevna duhovna priprava uoči slavlja mlade mise vlč. Filipa Sertića

Briljantan uspjeh za brodske "Alfe" na turniru u Ohridu: 2 zlatne i 2 srebrne medalje!

VIJESTI

Prvi mladomisnik nakon 40 godina

U župi Sibinj počinje trodnevna duhovna priprava uoči slavlja mlade mise vlč. Filipa Sertića

SPORT

ITF Taekwon-do turnir Ohrid Open 2019.

Briljantan uspjeh za brodske "Alfe" na turniru u Ohridu: 2 zlatne i 2 srebrne medalje!

NAJČITANIJE DANAS

NOVI SINGL TAMBURAŠKOG SASTAVA BEHAR

Poslušajte novu pjesmu brodskog Tamburaškog sastava Behar - 'Kada te isprose'

FOTO GALERIJA

U dječjem folklornom kampu u Donjim Andrijevcima sudjelovalo 40 učenika

U katedrali sv. Terezije Avilske zaređena dva nova svećenika Požeške biskupije

"Tijelovo je svetkovina zajedništva i jedinstva u Isus Kristu, koji je jedini pravi Bog i čovjek"

Osječani u državnoj završnici turnira u odbojci

Na državnoj cesti D53 u Rastušju proradila nova kamera za nadzor brzine