Internet službeno zaživio u Hrvatskoj

Dogodilo se na današnji dan 17. studenog

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 17.11.2020
Internet službeno zaživio u Hrvatskoj


 1920.  postavljen je prvi javni sat u gradu Zagrebu, uvezen iz Beča. Nalazio se na Trgu bana Jelačića, na istom mjestu na kojem se i danas nalazi. Prvi zagrebački urar koji je bio zadužen za održavanje tih satova bio je, Mirko Novak.

1929. u Novoj Gradiški mjesna organizacija Saveza hrvatskih obrtnika svečano je obilježila 20. obljetnicu djelovanja. Na čelu priređivačkog odbora bio je Stjepan Derežanin, brijač. 

1947.  Puštena u saobraćaj željeznička pruga  Šamac- Sarajevo, dugačka 242 km, u čijoj su izgradnji sudjelovale omladinske brigade iz cijele Jugoslavije.

1970. patentiran prvi kompjutorski miš.

1989.  Baršunasta revolucija, pokret koji je na miran način svrgnuo vlast komunista u Čehoslovačkoj pod vodstvom Vaclava Havela počeo je okupljanjem na glavnom praškom trgu na današnji dan. Niti mjesec dana kasnije sve je bilo gotovo, mirno i bez krvi, kako su se uskoro nakon toga razišle i Češka i Slovačka.

1990. Pod kodnim nazivom “tata šalje kukuruz u klipu“, u strogoj tajnosti, u Slavonskom Brodu u dvorištu kuće Ivana Iće Lovrića, u nekadašnjoj Fajerbahovoj ulici  - danas spoj osječke i ulice uz rijeku Glogovicu u naselju A. Hebrang, primljeni su tzv Špegeljevi kaljašnjikovi, 1600 komada za općine Slavonski Brod, Novu Gradišku i Požegu.  

1991. Vukovar su napustili i posljednji branitelji koji su se uspjeli izvući prije pada na čelu s Brankom Borkovićem  „Mladim Jastrebom“, a agresor je u potpunosti stegao obruč oko grada. Hrvatske snage bile su potisnute u sam centar grada i oko bolnice.

1992.  dan kad je Internet službeno zaživio u Hrvatskoj. Taj dan službeno je puštena u rad hrvatska akademska i istraživačka računalno komunikacijska mreža, zasnovana na IP protokolu.

1995. Ogranak Matice hrvatske iz Slavonskog Broda organizirala je predstavljanje dviju knjiga akademika, književnika i poznatog hrvatskog emigranta dr. Vinka Nikolića. 

1996.  U mjestu  Drežnik  kod Nove Gradiške blagoslovljena obnovljena i uređena crkva Svetog Andrije. Blagoslov crkve i koncelebrirano misno slavlje predvodio je  fra Lucije Jagec, novi provincijal Hrvatske franjevačke provincije svetog Ćirila i Metoda iz Zagreba.

1997. Američki veleposlanik u RH Peter Galbraith, šef misije UNHCR-a u Hrvatskoj Robert Robinson i načelnik općine Okučani Dražen Japundžić zajednički su otvorili obnovljeni Društveni dom  u Bodegraju. Radove na obnovi  izveli su radnici slavonskobrodskog „Gradexa“, a radove od 45.000 dolara financirao je IRCo.

2003.  Jedan od najpoznatijih akcijskih glumaca današnjice, Arnold Schwarzenegger, ostvario je svoj san kada je položio zakletvu kao guverner Kalifornije.

2003. Srbija je vratila Hrvatskoj matične knjige koje su 1995. godine odnesene iz dijelova  Hrvatske koji su bili pod kontrolom Srba.

2007. Od ciklona koji je opustošio Bangladeš poginulo više od 1.000 ljudi.

Rođeni na današnji dan su: Katarina Velika, najslavnija ruska carica(1796), Celestin Medović hrvatski slikar (1857), Janko Polić Kamov, hrvatski pjesnik (1886),  britanski general Bernard Montgomery (1887), Mihail Bahtin, ruski filozof (1895), Soichiro Honda, japanski konstruktor automobila (1906.), američki glumac Rock Hudson (1925), američki filmski redatelj Martin Scorsese (1942.), američki glumac Danny DeVito (1944.), hrvatski glumac Goran Grgić (1965).

Umrli na današnji dan su: Robert Owen, engleski društveni reformator (1858.), Auguste Rodin, francuski kipar (1917.), Ante Trumbić, hrvatski političar (1938), Don Gibson, američki pjevač (2003),  Ferenc Puskás, mađarski nogometaš (2006.). 

Zadnje vijesti

Jutra uz jače mrazeve, bez toplije odjeće nikamo

131 nova pozitivna osoba u Brodsko-posavskoj županiji

Sportska dvorana Vijuš u Slavonskom Brodu završena nakon 20 godina

FOTO GALERIJA

Gimnastičarke i gimnastičari Sokola uspješni na Državnom prvenstvu

Koracima i stopama Andrije Štampara

Kadetsko-juniorska ekipa Karate kluba Slavonski Brod prvaci Hrvatske

Kardinal Puljić; "Prevažno je da među vama bude prava sloga, jer neprijatelj želi sijati mržnju, nerazumijevanje"

Održana edukativna i razumljiva radionica za novinare u projektu “Zajednica bez granica”