Interesni karteli: Kako je Eurosong pjesma prokazala tumor hrvatske glazbe?

Iako je možda banalno i neozbiljno pisati o nečemu što se zove Eurosong, a osobno mislim da i ozbiljni glazbenici tamo nemaju što tražiti - otvaranje ove situacije odličan je primjer detekcije rak-rane našeg društva.

Autor: Ratko Martinović | Datum objave: 16.03.2016


 Možda niste upoznati, no ZAMP-om i sličnim agencijama van svake kontrole i evaluacije 'vedre i oblače' interesni karteli. U ovom slučaju postoje tri grupacije i s obzirom na opskurnost tih imena i mogućnost tužbi - neću spominjati ekipu, već ću samo potencirati njihovu povezanost s 'utamničenim' Perkovićem.

Uvijek zadnji u ligi, uvijek prvi na blagajni

Idemo sada od posljednjeg slučaja. Nina Kraljić odlučila se za suradnju sa stranim kreativcima i to je podiglo prašinu među interesnim kartelima koji se ove godine neće moći ogrebati na već zakaparene 'domoljubne' tantijeme i autorska prava od pjesme koja se po naredbi mora vrtjeti po svim medijima (što donosi profit), a vjerojatno i detektira kvalitetu tih stihoklepaca s obzirom da gotovo svake godine završe na začelju natjecanja čiji je značaj nalik seoskom vašaru, s manjkom lokalnih štemera i viškom muškaraca homoerotskih primisli.

Zamisli, igraš u 'balvan ligi' i budeš zadnji? I onda pokupiš lovu zato što ti 'slijepi' hrvatski mediji puštaju tvoj šrot od pjesme i naredne godine kada netko vlastitim (?!) kešom odluči postati konkurentan za naslov ti se vadiš na 'domoljublje'? Pitam se koliki bi Patrioti bili recimo Vatreni da imaju rezultate poput Malte. Iako bi referentna točka trebala biti 'stvaranje međunarodnih hitova', na produkciju ovih eurosongovskih pjesama uvijek se javlja ekipa koja nije poharala ni europske, a kamoli globalne ljestvice. Ekipa koju svjetska slava niti ne zanima jer sasvim dobro žive baš od ovakvih 'fenjeraša'.

Kada je domoljublje izlika za harač

I, pazi ovo, svi vele - 'Nina Kraljić je Ok, ipak je pobjednica The Voicea'. Da, 'The Voice' nije hrvatski patriotski proizvod! Nego licencirani i masno plaćeni inozemni proizvod koji je morao biti kupljen s obzirom da se ekipa naših 'kreativaca' nije uz sve pare mogla dosjetiti nekog sličnog formata, iako je ovaj prilično jednostavan i lako ga se da kopirati, uz izmjene u formi. I 'V.D.' ravnatelja HRT-a Kovačić izjavljuje kako žali što porezni obveznici nisu iz svog džepa putem HRT-a platili nekog domaćeg autora. Nego je Nina sve platila iz svog i tako uštedjela pare Hrvatima koje ionako više od Eurosonga zanima čak i sapunica na RTL-u.

Sve ovo je samo dobar reflektor za otkrivanje interesnih kartela koji su svojim radom do temelja uništili nekada respektabilnu domaću glazbenu scenu. Čim vidim pojedince da se javljaju i kukaju, znam da je nešto dobro napravljeno. Naša glazba je toliko razbijena da djeca guštaju u turbo folku, MTV šrotu, a kroz koju godinu će početi preferirati i mađarski melos naspram sve sile loše kopirane glazbe prevedene na hrvatski. Bez obzira bila pjesma prva ili zadnja na tom famoznom Eurosongu - dobre stvari se napokon događaju. Glazbenici misle svojom glavom, a tvorci scene počinju otvoreno i glasno razmišljati jedinim motivom kojeg poznaju - svojim džepom...

Zadnje vijesti

Dvije nove pozitivne osobe u županiji, aktivnih slučajeva 121

13. Memorijal ''Ostat ću mlad – Krešimir Blažević'' u Centru mladih i na YouTubeu

Leona i Antonela 4. u finalu na 1000 metara

FOTO GALERIJA

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!

TraMEnac time - gastronomsko putovanje na Ranču Ramarin

Započela izgradnja Inovacijskog inkubatora InnoBROD

Otvorena izložba 40. saziva Akvarelističke kolonije „Sava“