Industrijski park u Slavonskom Brodu

Dogodilo se na današnji dan 23. studenog

Autor: Brodportal | Datum objave: 23.11.2021
Industrijski park u Slavonskom Brodu


 1847. Hrvatski je postao službeni jezik. Ivan Kukuljević Sakcinski na zasjedanju Hrvatskoga sabora upozorio je na potrebu uvođenja službenog jezika u javne službe.

1859. Billy Kid, poznati odmetnik s Divljeg zapada rođen je na današnji dan.

1878. Sava ja probila nasip kod Slavonskog Kobaša i poplavila Jelas polje sve do Broda na Savi. O tome svjedoči i spomenik u središtu Oriovca, koji označava mjesto do kojeg je voda došla iz 9 km udaljenog i prilično nižeg Kobaša.

1889. prvi juke-box stavljen je u uporabu u Palais Royale Saloonu u San Franciscu.

1921. umro je John Boyd Dunlop kojem dugujemo popularizaciju upotrebe pneumatskih guma.

1931. pokopan je izvan groblja u Oriovčiću kontroverzni učitelj i publicist iz Dubovika Miloš Krpan. Bio je jedan od osnivača socijalističkog i socijaldemokratskog pokreta u Hrvatskoj i utemeljitelj socijaldemokratske i komunističke stranke u Brodu. 

1966. u Zagrebu je preminuo pjesnik, dječji pisac i prevoditelj Grigor Vitez. Rođen je 15. veljače 1911. U mjestu Kosovac kod Okučana. 

1971. izglasovan opći štrajk hrvatskih sveučilištaraca u sklopu hrvatskoga proljeća.

1976. prvi čovjek- francuski državljanin Jacques Mayol zaronio na dubinu preko 100 metara.

1991. 257 branitelja i civila krenulo iz opkoljenog Laslova u proboj prema slobodnom Ivanovcu. Sljedeći dan Laslovo je okupirala srpska paravojska predvođena Arkanom i do temelja ga razorila.

1999. Predsjednik SAD Bill Clinton stigao na Kosovo, gdje je posjetio američku vojnu bazu kod Uroševca i razgovarao s predstavnicima Srba i kosovskih Albanaca. Clinton od Albanaca tražio da oproste Srbima i poručio im da je vrijeme za borbu prošlo.

2001. Sud u Den Hagu podigao treću i najtežu optužnicu protiv Slobodana Miloševića za zločine u Bosni i Hercegovini. Prve dvije optužnice odnosile su se na počinjene zločine u Hrvatskoj i Kosovu.

2003. Na Hrvatskim parlamentarnim izborima najviše glasova dobio je HDZ koji je nakon toga u koaliciji s nekoliko manjih stranaka sastavio Vladu.

2010. donesena je odluka da Županijski sud u Slavonskom Brodu i dalje ostaje među 15 hrvatskih županijskih sudova. Na brodski Županijski sud se spaja Županijski sud Požege. Do tada je u Slavoniji bilo pet županijskih sudova a od sada tri, i to u Brodu, Osijeku i Vukovaru. Požega se spaja s Brodskim, a Virovitica s Bjelovarom.

2016. U Turističko industrijskom parku „Đuro Đaković“ koji se nalazi u Ulici Hanibala Lucića u Slavonskom Brodu postavljeni su prvi eksponati Muzeja na otvorenom. Uz pomoć 80-tonske dizalice ispred zgrade Đure Đakovića prvo je prevezen i postavljen 12 tona težak valjak a zatim i oko 18 tona težak tramvaj. U park su zatim postavljene i dvije stare lokomotive. Vrijednost radova prve faze je 685 tisuća kuna. Podsjetimo, upravo je Industrijski muzej dio šireg projekta kulturne industrijske baštine. 

2020. Od posljedica srčanog udara u Slavonskom Brodu u 61. godini preminuo Tomislav Katić Fila, košarkaški trener i jedan od legendi brodske košarke. Bio je i dugogodišnji izbornik i trener hrvatske reprezentacije košarkaša u kolicima.

2021. U Novoj Gradiški otkriven spomenik Todoru Toši Proeskom, pjevaču koji je svoj život izgubio u teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila 16. listopada 2007. godine, na autocesti nedaleko Nove Gradiške. Autor spomenika je umjetnik-kipar Slavko Bunić, a donator za njegovu izradu bio je gospodarstvenik Đuro Horvat.

Rođeni na današnji dan su: hrvatski biskup Maksimilijan Vrhovac (1787.), Franklin Pierce, 14. američki predsjednik (1804.), Billy Kid, američki odmetnik (1859), Harpo Marx, komičar (1888), Perez Prado, kubanski glazbenik (1918), Sai Baba, indijski guru (1926), Franco Nero, talijanski glumac (1941), Ivica Kostelić, hrvatski alpski skijaš (1979.). 

Umrli na današnji dan su:. Ivan Mane Jarnović hrvatski skladatelj (1804), Grigor Vitez hrvatski dječji pisac (1966.), Klaus Kinski, njemački glumac (1991.), Aleksandar Litvinjenko, ruski obavještajac (2006),  Larry Hagman, američki glumac (2012).

Zadnje vijesti

Visoka pobjeda Omladinca nad Naškom

Hrvoje Mišić se oprostio od NK Marsonije

123 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata, 5 osoba preminulo

FOTO GALERIJA

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata

Posjet izaslanstva Grada Celja