Industrijski park u Slavonskom Brodu

Dogodilo se na današnji dan 23. studenog

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 23.11.2019
Industrijski park u Slavonskom Brodu
 1847. Hrvatski je postao službeni jezik. Ivan Kukuljević Sakcinski na zasjedanju Hrvatskoga sabora upozorio je na potrebu uvođenja službenog jezika u javne službe.

1859.  Billy Kid, poznati odmetnik s Divljeg zapada rođen je na današnji dan.

1878. Sava ja probila nasip kod Slavonskog Kobaša i poplavila Jelas polje sve do Broda na Savi. O tome svjedoči i spomenik u središtu Oriovca, koji označava mjesto do kojeg je voda došla iz 9 km udaljenog i prilično nižeg Kobaša.

1889.  godine prvi juke-box stavljen je u uporabu u Palais Royale Saloonu u San Franciscu.

1921. umro je John Boyd Dunlop kojem dugujemo popularizaciju upotrebe pneumatskih guma koje se danas koriste na svim cestovnim vozilima.

1931. pokopan je izvan groblja u Oriovčiću i bez opijela, kontroverzni učitelj i publicist iz Dubovika Miloš Krpan. Bio je jedan od osnivača socijalističkog i socijaldemokratskog pokreta u Hrvatskoj i utemeljitelj socijaldemokratske i komunističke stranke u Brodu.  

1966. u Zagrebu je preminuo pjesnik, dječji pisac i prevoditelj Grigor Vitez. Rođen je 15. veljače 1911. U mjestu Kosovac kod Okučana.  

1991. 257 branitelja i civila krenulo iz opkoljenog Laslova u proboj prema slobodnom Ivanovcu. Sljedeći dan Laslovo je okupirala srpska paravojska predvođena Arkanom i do temelja ga razorila.

1999. Predsjednik SAD Bill Clinton stigao na Kosovo, gdje je posjetio američku vojnu bazu kod Uroševca i razgovarao s predstavnicima Srba i kosovskih Albanaca.  Clinton od Albanaca tražio da oproste Srbima i poručio im da je vrijeme za borbu prošlo.

2001. Sud u Den Hagu podigao treću i najtežu optužnicu protiv Slobodana Miloševića za zločine u Bosni i Hercegovini. Prve dvije optužnice odnosile su se na počinjene zločine u Hrvatskoj i Kosovu.

2003.  Na Hrvatskim parlamentarnim izborima najviše glasova dobio je HDZ koji je nakon toga u koaliciji s nekoliko manjih stranaka sastavio Vladu.

2010. donesena je odluka da Županijski sud u Slavonskom Brodu i dalje ostaje među 15 hrvatskih županijskih sudova. Na brodski Županijski sud se spaja Županijski sud Požege. Do tada je u  Slavoniji bilo pet županijskih sudova a od sada  tri,  i to u Brodu, Osijeku i Vukovaru. Požega  se spaja  s Brodskim, a Virovitica s Bjelovarom.

2016.  U Industrijskom parku Đure Đakovića  koji se nalazi na prostoru bivše pruge Slavonski-Bosanski Brod „kod Halajka“ postavljen je prvi eksponat Muzeja na otvorenom. Uz pomoć 80-tonske dizalice iz kruga ispred zgrade Đure Đakovića prvo je prevezen i postavljen 12 tona težak valjaka zatim i oko 18 tona težak tramvaj. U park će uskoro biti postavljene i dvije stare lokomotive. Vrijednost radova prve faze je 685 tisuća kuna. Podsjetimo, upravo je Industrijski muzej dio šireg projekta kulturne industrijske baštine. 

Rođeni: hrvatski biskup Maksimilijan Vrhovac (1787.), Franklin Pierce, 14. američki predsjednik (1804.), Perez Prado, kubanski glazbenik (1918.), Sai Baba, indijski guru (1926.),  Franco Nero, talijanski glumac (1941.),  Ivica Kostelić, hrvatski alpski skijaš (1979.). 

Umrli: Ivan Mane Jarnović hrvatski skladatelj i violinist (1804.), Grigor Vitez hrvatski pjesnik, dječji pisac (1966.), glumac  Klaus Kinski, njemački glumac (1991.), Aleksandar Litvinjenko, ruski obavještajac (2006.),   Larry Hagman, američki glumac (2012.).

Zadnje vijesti

Policija pronašla trojicu 18-godišnjaka koji su pretukli 29-godišnjaka i ukrali mi bicikl

Online treninzi u doba Korone - Spartanci u dnevnom boravku

Svađali se zbog nesuglasica u prometu pa se i potukli

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Online treninzi u doba Korone - Spartanci u dnevnom boravku

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji