Imamo li stabilan bolnički sustav u jeku 4. vala pandemije?

U jeku 4. vala pandemije rastu i troškovi bolnica zbog liječenja pozitivnih pacijenata. Dnevnik SBTV-a provjerio je kakvo je stanje u slavonskobrodskoj bolnici.

Autor: Brodportal | Datum objave: 03.11.2021


 Što se organizacije rada tiče, 4. val koronavirusa u brodskoj bolnici gotovo sigurno neće uzrokovati kolaps sustava. Uigrani timovi, organizirani prijem i zbrinjavanje pozitivnih pacijenata, koordinacija objekata i zaposlenih u skladu s brojem novooboljelih i liječenih pacijenata postali su svakodnevica, a ne izvanredna situacija.

"Rekli bi da smo se normalizirali u ovim promjenjivim uvjetima. Izvršavamo sve svoje zadatke", kaže doc. dr. sc. Josip Samardžić, ravnatelj Opće bolnice "Dr. Josip Benčević".

No COVID 19 uz organizaciju rada uzdrmao je i bolničke blagajne. 

"Značajno je financijsko opterećenje na cijeli zdravstveni sustav pa tako i na Opću bolnicu Dr. Josip Benčević", govori Samardžić.

Sve bolnice pa tako i slavonskobrodska bilježi nikad veće izdatke za lijekove, a liječenje COVID pozitivnih kao i kasnijih komplikacija uzima i financijski danak i u drugim stavkama. 

"I zbog pandemije, i zbog sofistikacije procedura koje se izvode, a i zbog transfera pacijenata iz veliki centara u svoje matične ustanove, porast plaća i prekovremenih uvjetovan dobrim dijelom i pandemijom te poteškoće pri izvršavanju obveza, odnosno naših ugovorenih obveza prema fakturama i limitima bolnice", govori Samardžić.

U iščekivanju reforme zdravstvenog sustava brodska bolnica za sada uspješno spašava vlastiti proračun, a time i sustav drži u potpunosti održivim i bez bojazni od prekida opskrbe lijekovima. 

"Ono što mogu reći da nas za sada malo izdvaja od drugih bolnice je da imamo ročnost plaćanja prema dobavljačima 60 dana, dok neki imaju 200, 300 dana. Ono što nas veseli da ćemo opskrbu lijekovima u brodskoj bolnici za sada imati nesmetano kao i što je do sada bilo", otkriva Samardžić.

Zbog panedemije i posebnih graničnih režima smanjen je i protok pacijenata koji se u brodskoj bolnici liječe na temelju ugovora sa zdravstvenim osiguranjem iz susjedne Bosne i Hercegovine. 

"Te prihode nešto slabije realiziramo upravo zbog teškoća prelazaka granice, potrebe za Covid potvrdama ili brisovima prošle godine da se ti pacijenti mogu liječiti. Dakle, u ovom periodu pandemije to se svelo samo na urgentne, hitne slučajeve i značajno je reducirana mogućnost dolaska tih ljudi na liječenje u Republiku Hrvatsku", rekao je Samardžić.

A u Republici Hrvatskoj dugovi bolnica veledrogerijama krajem rujna popeli su se na više od 4 i pol milijarde kuna. Trenutno Hrvatska troši izrazito visoke svote samo za zdravstvo što je na zadnjoj sjednici Vlade potvrdio i ministar financija Zdravko Marić. U rebalansu ovogodišnjeg proračuna, čak 1,6 milijardi predviđeno je za zdravstvo. 

Ionako poluprazne bolničke blagajne koronavirus tako je dodatno ispraznio. A reforma zdravstva uz stare boljke hrvatskog zdravstvenog sustava svakako će morati predvidjeti i sve nove troškove koje za sobom nosi COVID 19 s kojim ćemo se u svakom aspektu pa i zdravstvenom čini se baviti godinama. 

Zadnje vijesti

152 novooboljele osobe od Covid-19 u proteklih 24 sata, 2 osobe preminule

Nadbiskup Tomo Vukšić predvodio misno slavlje 179. obljetnice rođenja Sluge Božjega Josipa Stadlera

Juniori i kadeti Broda vrlo dobri u prvom dijelu sezone

NAJČITANIJE DANAS

PRIPREME ZA KAPTOLAČKI FESTIVAL

Pristižu nove pjesme za Zlatni glas Zlatne doline 2022.

FOTO GALERIJA

Nadbiskup Tomo Vukšić predvodio misno slavlje 179. obljetnice rođenja Sluge Božjega Josipa Stadlera

Održana Konferencija o budućnosti Europe na temu mladih i održive poljoprivrede

Nastavljaju se radovi na izgradnji parkirališta u Naselju Slavonija I

Otvorena izložba „Kronika hrvatske gluposti“ Nika Titanika

Advent iz davnina među najljepšim u Hrvatskoj