Igra skrivača iza slobode govora: Zašto su mangupi postali kukavice?

Već duže vrijeme promatram sukobe po društvenim mrežama, kao i u javnosti i ono što mi nikako ne ide u glavu je - zašto se ljudi igraju skrivača iza 'nickova', slobode govora, političke korektnosti i sve sile nadobudnih preseransa?

Autor: Ratko Martinović | Datum objave: 26.02.2016
Igra skrivača iza slobode govora: Zašto su mangupi postali kukavice?


 U vremenima najveće mogućnosti retorike čovječanstvo je uplašenije nego ikada. Svi se iza nečega skrivaju i ne žele eksplicitno reći što je posrijedi...

Tko pjeva, zlo (ne) misli

Ogledni primjer je recimo ovaj momak koji je u birtiji naručio četničke pjesmuljke i onda nakon što je bahato odbio ugasiti iste - prvi upućuje udarac, dobiva po pegli i... Netko bi rekao da je mudonja, ali se već sljedećeg dana jada za svu silu nepravde, poziva na slobodu govora i krivi da je batine dobio jer je eto Srbin. No, zamislite recimo da odete u Sombor, pustite Thompsona i melodični 'Jasenovac' i onda nakon što dobijete po tamburi na privatni broj zovete Soroša?

Kao mlađahna budala sam s ekipom u Vodicama na proslavi godišnjice Torcide paradirao u majici BBB-a. Da smo završili na kirurgiji, tražili bi i porciju psihijatrije - zbog idiotizma. Ali čisto sumnjam da bih zvao Jovanovića ili Stevanovića i preklinjao za navijačku 'sinergiju'. Kada dolazite u tuđe okruženje i provocirate - batine su ono što u najmanju ruku možete i očekivati. Lako se slikati po Fejsu sa šajkačom, naročito ako drugi to percipiraju kao 'slobodu govora'. Što bi se dogodilo da crncu u New Orleans dođete s konfederacijskom zastavom? Bez zubiju se ni na govor ne bi pozvati mogli.

Nema fašizma i komunizma, samo totalitarizam

Tako recimo Pupovac veli da je pravoslavni pop častan čovjek jer 'samo otvara usta'. Malo sam istraživao po YouTubeu i uvidio jednu zanimljivu činjenicu - hrvatske i srpske nacionalističke budnice u puno slučaja imaju istu melodiju i bazni ritam. Tako se možemo vratiti na ovaj moj boravak u Vodicama. Par sati nakon naše mini parade u jednom je lokalnom bircu započela tučnjava između Brođana i lokalaca. Zašto? Jer je jedan od nas nosio majicu s glagoljičkim natpisom za što je bradati barba zaključio da se radi o ćirilici. I vrlo brzo su poletjele šake i boce.

To bi trebali biti i primjeri nekog novog budućeg zakona. Jer nema fašizma, komunizma, nacizma, maoizma... Samo totalitarizam. Da se na vrijeme lustriralo sve bivše totalitarističke režime i klaoničarske ideje, onda ne bi ovakvi radikali po bircevima pjevušili pjesmuljke s kojima su strane države pozivale na pokolje - niti u Okučanima niti u Somboru. Jasno je da slovo 'U' nije omiljeno, kao niti poklič 'Za dom spremni' - no budimo barem jednom dosljedni, i pod 'petokrakom' su rađeni zločini bez obzira što je riječ o arhetipnom simbolu iz prapovijesti...

Zadnje vijesti

Od 1924. do 1934. u Brodu deset gradonačelnika

Petra i Jan Mikulić osvojili svjetski kup u Savate boksu

Čak 660(!) prekršaja, stradao motociklist, 31 vozač bio je pijan

VIJESTI

Policija na brodskoposavskim cestama ovoga tjedna

Čak 660(!) prekršaja, stradao motociklist, 31 vozač bio je pijan

FOTO GALERIJA

Križić: Doprinos ovog dijela Hrvatske u Domovinskom ratu je neizmjeran

Drugo mjesto na turniru u Zagrebu

Predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a Tomislav Gregurić

Braći Birač prva mjesta u Daruvaru

Afričke narukvice prijateljstva za pomoć misijama