Igra skrivača iza slobode govora: Zašto su mangupi postali kukavice?

Već duže vrijeme promatram sukobe po društvenim mrežama, kao i u javnosti i ono što mi nikako ne ide u glavu je - zašto se ljudi igraju skrivača iza 'nickova', slobode govora, političke korektnosti i sve sile nadobudnih preseransa?

Autor: Ratko Martinović | Datum objave: 26.02.2016
Igra skrivača iza slobode govora: Zašto su mangupi postali kukavice?


 U vremenima najveće mogućnosti retorike čovječanstvo je uplašenije nego ikada. Svi se iza nečega skrivaju i ne žele eksplicitno reći što je posrijedi...

Tko pjeva, zlo (ne) misli

Ogledni primjer je recimo ovaj momak koji je u birtiji naručio četničke pjesmuljke i onda nakon što je bahato odbio ugasiti iste - prvi upućuje udarac, dobiva po pegli i... Netko bi rekao da je mudonja, ali se već sljedećeg dana jada za svu silu nepravde, poziva na slobodu govora i krivi da je batine dobio jer je eto Srbin. No, zamislite recimo da odete u Sombor, pustite Thompsona i melodični 'Jasenovac' i onda nakon što dobijete po tamburi na privatni broj zovete Soroša?

Kao mlađahna budala sam s ekipom u Vodicama na proslavi godišnjice Torcide paradirao u majici BBB-a. Da smo završili na kirurgiji, tražili bi i porciju psihijatrije - zbog idiotizma. Ali čisto sumnjam da bih zvao Jovanovića ili Stevanovića i preklinjao za navijačku 'sinergiju'. Kada dolazite u tuđe okruženje i provocirate - batine su ono što u najmanju ruku možete i očekivati. Lako se slikati po Fejsu sa šajkačom, naročito ako drugi to percipiraju kao 'slobodu govora'. Što bi se dogodilo da crncu u New Orleans dođete s konfederacijskom zastavom? Bez zubiju se ni na govor ne bi pozvati mogli.

Nema fašizma i komunizma, samo totalitarizam

Tako recimo Pupovac veli da je pravoslavni pop častan čovjek jer 'samo otvara usta'. Malo sam istraživao po YouTubeu i uvidio jednu zanimljivu činjenicu - hrvatske i srpske nacionalističke budnice u puno slučaja imaju istu melodiju i bazni ritam. Tako se možemo vratiti na ovaj moj boravak u Vodicama. Par sati nakon naše mini parade u jednom je lokalnom bircu započela tučnjava između Brođana i lokalaca. Zašto? Jer je jedan od nas nosio majicu s glagoljičkim natpisom za što je bradati barba zaključio da se radi o ćirilici. I vrlo brzo su poletjele šake i boce.

To bi trebali biti i primjeri nekog novog budućeg zakona. Jer nema fašizma, komunizma, nacizma, maoizma... Samo totalitarizam. Da se na vrijeme lustriralo sve bivše totalitarističke režime i klaoničarske ideje, onda ne bi ovakvi radikali po bircevima pjevušili pjesmuljke s kojima su strane države pozivale na pokolje - niti u Okučanima niti u Somboru. Jasno je da slovo 'U' nije omiljeno, kao niti poklič 'Za dom spremni' - no budimo barem jednom dosljedni, i pod 'petokrakom' su rađeni zločini bez obzira što je riječ o arhetipnom simbolu iz prapovijesti...

Zadnje vijesti

IPA brodsko-posavska novi prvak županijske kuglačke lige

Otrovno pero Gimnazije Matija Mestić među najboljim školskim listovima u Hrvatskoj

Vodostaj Save na svom vrhuncu, opadanje se očekuje od idućeg tjedna

SPORT

Nakon 2. mjesta u Gradskoj ligi, stigao naslov u Županijskoj

IPA brodsko-posavska novi prvak županijske kuglačke lige

NAJČITANIJE DANAS

'Koju posluku porati?'

U suterenu Milovićke osvanuli maršal Tito i Jovanka

FOTO GALERIJA

Započelo ukrašavanje grada za blagdan Uskrsa

Astra uspješna na Kupu Hrvatske

Krešo Blažević ponovno okupio brodsku rock scenu

Bošnjaković: Stanje u vezi vodostaja Save je redovno, ali u svakom trenutku moramo biti spremni

Na snazi je pripremno stanje, ali ni redovne mjere nisu daleko