I pripadnici ranjivih skupina društva mogu imati stalni posao

Centar za razvoj Brodsko-posavske županije provodi projekt ”Suradnja za uspjeh 3" kojemu je cilj povećanje zapošljivosti ranjivih skupina razvojem ljudskih potencijala usklađenih s potrebama tržišta rada te jačanje uloge i kapaciteta Lokalnog partnerstva za zapošljavanje u županiji.

Autor: Brodportal | Datum objave: 24.02.2020
I pripadnici ranjivih skupina društva mogu imati stalni posao


 Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Slavonski Brod, Brodsko-posavska županija, Upravni odjel za razvoj i Europske integracije i Udruga za unaprjeđenje metalnog zdravlja "Vrapčići". Ukupna vrijednost projekta 1.693.623,86 kuna, a u cijelosti je finaciran bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

U srijedu, 26. veljače 2020. u slavonskobrodskoj Gradskoj knjižnici održat će se Okrugli stol na temu "Kako biti zaposlen danas i u budućnosti?" s početkom u 11 sati. 

Tim povodom razgovarali smo s Stjepanom Bošnjakovićem, zamjenikom župana Brodsko-posavske županije i predsjednikom Lokalnog partnerstva za zapošljavanje.

Ranjivim skupinama društva, kao što su mladi, žene, osobe s invaliditetom, teže je naći posao. Projekt „Suradnja za uspjeh 3“ je usmjeren prema njihovom lakšem zapošljavanju?  

Da, projekt „Suradnja za uspjeh 3“ usmjeren je na olakšavanje zapošljavanja ranjivih skupina društva. U okviru projekta provode se razne edukacije kako bi se nezaposlene osobe ranjivih skupina društva više osposobile za rad, a daju se i financijski poticaji te značajno subvencioniraju oni pojedinci koji će pokrenuti neki svoj obrt, OPG ili tvrtku, odnosno oni koji se samozaposle. Projekt se potpunosti financira sredstvima Europskog socijalnog fonda, a vrijednost projekta je oko 1 milijun i 700 tisuća kuna. 

Tko je osmislio projekt „Suradnja za uspjeh?“ 

Centar za razvoj Brodsko-posavske županije (CTR) osmislio je projekte Suradnja za uspjeh 1, 2 i 3. Naša razvojna agencija među najuspješnijim je takvim ustanovama u državi jer zaista brojnim projektima financiranim iz europskih fondova pomaže razvoju naše županije. Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZZ) je partner na projektu, a ne nositelj projekta što znači da je projekt osmišljen kako bi dodatno pomogao zapošljivosti ranjivih skupina društva pored već uobičajenih mjera HZZZ-a. Na taj način, pored naših i državnih sredstava, a putem ovog projekta, osigurana su i europska sredstva za pomoć pri zapošljavanju.

Osim što obnašate dužnost zamjenika župana, Vi ste i predsjednik Lokalnog partnerstva za zapošljavanje - LPZ-a? Što je to partnerstvo?

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje noviji je model za jačanje ljudskih potencijala u skladu s potrebama tržišta rada. To je partnerstvo lokalnih tvrtki i javnih ustanova i institucija preko kojeg se uspostavlja povezanost između potreba tržišta rada i poslodavaca. U nekim europskim regijama taj model je značajno pomogao poslodavcima da bolje shvate kakav im je profil radnika potreban, a posloprimcima da postanu taj profil i olakšaju si zapošljavanje. LPZ ima važnu ulogu u provedbi Strategije razvoja ljudskih potencijala naše županije, a kao predsjednik LPZ-a Brodsko-posavske županije želja mi je učiniti ovaj koncept općeprihvaćenim i produktivnim i kod nas. 

U ovu srijedu ste panelist na Okruglom stolu u Gradskoj knjižnici na temu „Kako biti zaposlen danas i u budućnosti?“ Kojoj se publici obraćate?

Na Okruglom stolu sudjeluju Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, dr. sc. Olgica Klepač, znanstvenica iz područja sociologije i ja osobno. Pokušat ćemo objasniti kakvi su trendovi u zapošljavanju sada, a kakvi će biti u budućnosti. Ovim Okruglim stolom želimo osvijestiti nezaposlene ranjive skupine društva da postoje razne mogućnosti i potpore iz europskih fondova da se educiraju, zaposle i ostvare svoje potencijale. Pozivam sve zainteresirane za ovu temu da nam se pridruže na Okruglom stolu u Gradskoj knjižnici u srijedu u 11,00 sati. 

Zadnje vijesti

Kako su se do sada škole snašle u covid situaciji?

Suvremena plesna predstava "Prostor ni ja" u Galeriji Ružić

Nevjerojatna polusezona nogometaša Omladinca iz Gornje Vrbe!

FOTO GALERIJA

Napreduju radovi na izgradnji novog objekta „Kuće sretnih ciglica“

Turistička zajednica Brodsko-posavske županije predstavlja običaje slavonskog sela

Katarina Marjanović samostalno objavila prvu knjigu "Na putu prema sebi", skup istinitih priča iz života Slavonke u Zagrebu

Zapaljena prva adventska svijeća - početak Adventa iz davnina u Slavonskom Brodu

Gimnastičarke i gimnastičari Sokola uspješni na Državnom prvenstvu