I mljekari se pridružili prosvjedima

Na dva punkta, Lužanima i Velikoj Kopanici, 50-ak seljaka traktorima i mirnim prosvjedom upozorilo na nepodnošljiv odnos Vlade prema ratarima i stočarima Slavonije.

Autor: BrodPortal | Datum objave: 23.02.2013


Nakon što su u petak Dukat, Meggle i Vindija obustavili otkup mlijeka sa 200-njak farmi u Slavoniji i Baranji, tridesetak vlasnika traktora, pretežito nositelja govedarskih farmi, s područja brodsko-posavske županije, izišlo je u subotu u 11 sati na mirni prosvjed u Velikoj Kopanici. Traktore su tijekom trosatnog prosvjeda parkirali uz cestu ne želeći blokirati prometnice, ali vrlo su jasno upozorili da se ponižavajući odnos Dukata i drugih otkupljiivača više neće tolerirati i da će, ne promijeni li se takvo stanje, svoje prosvjedne aktivnosti radikalizirati sve do iznalaženja rješenja koji će obiteljska stočarska gospodarstva koliko toliko zadovoljiti i omogućiti opstanak.

"Ne usprotivimo li se ucjenjivačkom odnosu otkupljivača našim obiteljskim gospodarstvima prijeti kraj i potpun krah. To nećemo dopustiti, previše smo u sve to uložili i nastavit ćemo borbu do ispunjenja naših zahtjeva", kazao je Josip M., jedan od okupljenih proizvođača mlijeka na prosvjednom punktu u Velikoj Kopanici.

Okupljeni proizvođači mlijeka naglašavaju da otkupljivačima nipošto neće dozvoliti da rade što hoće, jer njihovo manipulatorsko ponašanje ugrožava opstanak hrvatske poljoprivredne i stočarske proizvodnje u cjelini.

Istodobno kao u Velikoj Kopanici prosvjed seljaka, pretežito ratara, održan je i u Lužanima, na zapadnom dijelu brodsko-posavske županije. Prosvjed je trajao tri sata, traktore je na tamošnji punkt dovezlo i parkiralo 20-ak poljodjelaca sa zapadnog dijela županije. I oni hitno traže rješenje za poboljšanje položaja seljaka u Slavoniji. Zato će žurno Vladi i resornom ministarstvu uputiti zahtjev za sastanak sa premijerom Milanovićem, drugi se zahtjev tiče isplate poticaja, a treći i četvrti Zakona o poljoprivrednom zemljištu odnosno legalizacije gospodarskih objekata obiteljskih gospodarstava. Ako se zahtjevima ne udovolji, 4.ožujka uslijedit će masovni i sveopći prosvjedi hrvatskih seljaka do ispunjenja postavljenih uvjeta.

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

353 komada oružja, 15 tisuća komada streljiva i 10,7 kg eksploziva predano u 2021.

Upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 1,86 promila

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

FOTO GALERIJA

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata