I dalje premalo udomitelja s obzirom na potrebe

Udomiteljstvo jedan od najhumanijih iskaza brige za drugoga. Unatoč tome što je sve raširenije i u našem društvu i dalje premalo udomitelja u odnosu na potrebe

Autor: BrodPortal | Datum objave: 26.12.2013
Djeca u udomiteljsku obitelj dolaze kada u biološkoj doživljavaju zanemarivanje, zlostavljanje ili je roditeljima oduzeto roditeljsko pravo. Ipak zamjenska obitelj nije posvojiteljska. Ona pruža sve potrebno za odrastanje i razvoj dok se ne vrate u svoju biološku obitelj ukoliko je to ikako moguće. 42 djece s područja brodskog Centra trenutno živi u udomiteljskim obiteljima.

Kako postati udomitelj djeteta? Podnosi se zahtjev, prikuplja dokumentacija, tim socijalnih radnika obilazi teren, provjerava postoje li stambeni uvjeti, a udomitelji prolaze provjeru pa i na kraju i edukaciju.

Slična zakonska procedura je i za udomljavanje starijih osoba. Popunjava se zahtjev. Uz njega ide i izjave svih članova obitelji da su svi suglasni da se bavi udomiteljstvom. 

Udomiteljska naknada iznosi 300, 375 ili 400 kuna. Troškovi smještaja dijele se također u tri kategorije. 

Udomitelja za starije također nema dovoljno. Tek je 60-ak obitelji odlučilo otvoriti svoj dom. Još veći problem postoji s udomiteljstvom starijih osoba s mentalnim ili psihičkim oštećenjima pa se oni najčešće smještaju u institucije. Kao i kod udomiteljstva djece i tu ima bezbroj pozitivnih iskustava. 

Ma koliko humano i opravdano bilo, udomiteljstvo je i dalje velika nepoznanica u našem društvu. Iz centra vjeruju da će se to promijeniti. Jer na njihovoj su strani pozitivna iskustva te činjenica da je najveće životno zadovoljstvo pomoći drugome. 

Zadnje vijesti

U Štamparevoj teško ozlijeđen 86-godišnji biciklist

Direktor brodske tvrtke skupo platio kupovinu zaštitnih maski koje nije dobio

Unatoč visokim kaznama, alkoholizirani vozači i dalje prisutni u prometu

FOTO GALERIJA

Veliki sportski dan u Slavonskom Brodu održao se u nedjelju na ŠRC Klasije

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline