I dalje ograničen promet s Bosnom i Hercegovinom, vlasnici nekretnina uskoro preko granice i sa osobnom

Vlasti u Bosni i Hercegovini najavljuju otvaranje granica početkom lipnja. Na granici u Sl. Brodu tek rijetki putnici, odvija se većinom teretni promet

Autor: Brodportal | Datum objave: 23.05.2020
 Po novim protokolima na granicama postupa se posljednjih dana. Razlog je otvaranje europskih granica, ukidanje samoizolacije zbog čega su brojni hrvatski građani odlučili posjetiti obitelj ili se vratiti u Hrvatsku. Zbog toga su velike gužve na granicama sa Slovenijom. Što se tiče međunarodnog graničnog prijelaza s Bosnom i Hercegovinom u Slavonskom Brodu gužve nema.

No prema najnovijim informacijama, oni koji imaju nekretnine u susjednom Bosanskom Brodu moći će granicu prelaziti samo s osobnom iskaznicom.

Dobre vijesti za sve hrvatske državljane koji imaju nekretninu u susjednoj državi. Najnovije informacija sa sastanka u Mostaru za SBTV je prenio dopredsjednik Republike Srpske Josip Jerković. 

“Sa sastanaka iz Vijeća ministara u četvrtak i na jučerašnjim sastancima u Mostaru i Sarajevu je dogovoreno i već se počelo primjernjivati da se prelazi s osobnom iskaznuicom RH i uz predočenje osobne karte BIH iz kojih je vidljivo da osoba ima BIH državljanstvo i da ima  nekretninu u BIH”, rekao Josip Jerković, dopredsjednik Republike Srpske.

Informaciju su potvrdili i iz brodsko-posavske Policijske uprave.

Ulazak stranim državljanima u Bosnu i Hercegovinu i dalje nije dozvoljen osim onima s posebnim dozvolama.  A otvaranje granica, prema najavama, trebalo bi krenuti od početka lipnja.

“Nadam se da će od 1. lipnja stanje biti kako je prije bilo, Da će se moći jednostavno kretati s osobnom iskaznicom bilo koje europske zemlje bez ikakvih predočenja ili uvjetovanja o osobnoj karti BIH”, kaže Jerković.

Ovih se dana lakše diše u susjednom Bosanskom Brodu. Naime Republika Srpske ukinula je izvanredno stanje koje je vladalo zbog epidemije koronavirusa. Život se kao i u Slavonskom Brodu polako vraća u normalu.

Od četvrtka je ukinuta mjera obvezne dvotjedne samoizolacije za građane BiH koji se vraćaju iz inozemstva. U Republici Srpskoj ukinut je i policijski sat koji je bio na snazi od 28. ožujka. Što se tiče stanovnika Slavonskog Broda osim onih koji imaju nekretninu ili rodbinu s druge strane Save, mnogima najviše nedostaje shopping, a nekima i hrana. Nema više niti jeftinijeg goriva zbog kojih su mnogi prelazili granicu, kao niti kupovina povoljnijih namirnica i odjeće.

Stanje na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu zadnjih dana je iznimno mirno. Tek nekolicina građana prelazi granicu, a najveći dio prelazaka čini teretni promet kamiona.

Republika Srpska u ovom trenutku ima oko 500 aktivnih slučajeva koronavirusa, a ukupno više od 1300, dok je u Federaciji BIH broj zaraženih oko 2370. Nošenje maski u zatvorenim prostorima za stanovnike Republike Srpske ostaje obveza, a na otvorenom, javnom mjestu ukoliko je više ljudi na okupu.

Zadnje vijesti

Povećana naknada za roditelje njegovatelje

Graničar iz Brodskog Varoša plasirao se u Prvu županijsku ligu

Europe Direct organizirao međunarodnu izložbu likovnih dječjih radova o solidarnosti i humanosti

FOTO GALERIJA

Brza DC/AC punionica vozila na električnu energiju u gradu Slavonskom Brodu

Slavimo biološku raznolikost i Brodsko-posavske županije

Hrvatski Premier Tenis, u organizaciji Donne Vekić, okupio najveća imena hrvatskog tenisa u Osijeku

Radovi na energetskoj obnovi Osnovne škole „Vladimir Nazor“ teku prema planu

Veliki sportski dan u Slavonskom Brodu održao se u nedjelju na ŠRC Klasije