I brodskim vatrogascima dronovi za kvalitetniji rad vatrogasaca i veću sigurnost građana

U projektu DRONacija do sada je ukupno donirano 15 dronova vatrogascima diljem Hrvatske, a s današnjom donacijom Tele2 uručio je bespilotne letjelice svim vatrogasnim društvima odabranima za ovu godinu

Autor: Brodportal | Datum objave: 24.07.2020


Vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Retfala Osijek i Javne vatrogasne postrojbe Grada Slavonskog Broda danas su u postaji u Osijeku preuzeli dronove i mobilne telefone za njihovo korištenje koje im je donirao Tele2 u sklopu svojeg višegodišnjeg projekta DRONacija. Nove bespilotne letjelice vatrogascima će omogućiti rano otkrivanje požara, što je nužno za učinkovitiju prevenciju šteta uzrokovanih požarima i praćenje napretka u gašenju s udaljene lokacije, ali i doprinijeti većoj sigurnosti vatrogasaca i građana.

Uoči preuzimanja donacije, vatrogasci su prisustvovali virtualnoj, a potom i terenskoj edukaciji kako bi što učinkovitije upravljali dronom u trenutku kada im zatreba. Edukaciju je također organizirao Tele2, u suradnji s partnerom ''Geomatika Smolčak'', ovlaštenim distributerom za geodetske instrumente, softvere i geodetska rješenja. U online edukaciji, prvoj takvoj održanoj u sklopu DRONacije zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa, vatrogasci su sa stručnjacima prošli teorijski dio, a potom su na terenu u Osijeku svladali i praktičnu upotrebu. 

''Zaštita okoliša i očuvanje zajednice temeljni su stup društveno odgovornog poslovanja Tele2. Stoga smo iznimno ponosni na projekt DRONacija, u kojem već treću godinu zahvaljujemo vatrogascima koji se svakodnevno brinu o sigurnosti i očuvanju prirodnih ljepota te imovine i života naših sugrađana. Do sada smo donirali deset bespilotnih letjelica vatrogascima diljem Hrvatske, a ove godine dva od pet novih dronova odlaze i vatrogascima u Osijek i Slavonski Brod kako bi im bili na raspolaganju i pomogli u radu. Iako su požari u Dalmaciji zapaženiji u javnosti, svjesni smo kako je sezona uvijek naporna i za slavonske vatrogasne postrojbe i društva te nam je zadovoljstvo pripomoći im u radu. Kao jedna od vodećih domaćih telekomunikacijskih kompanija, DRONacijom ujedno pokazujemo kako tehnologija služi ekologiji'' – istaknula je Marijana Grubešić, koordinatorica društveno odgovornog poslovanja u Tele2.

U ovogodišnjoj DRONaciji, svoje su bespilotne letjelice tako preuzeli Dobrovoljno vatrogasno društvo Retfala Osijek, Javna vatrogasna postrojba Grada Slavonskog Broda, Javna vatrogasna postrojba Grada Šibenika, Zagorska javna vatrogasna postrojba te Dobrovoljno vatrogasno društvo Trogir. Ovogodišnjim donacijama Tele2 je tako pomogao vatrogascima u zaštiti oko deset posto ukupne površine Hrvatske od požara.

''Rad vatrogasaca uvelike ovisi o stručnosti, predanosti i brzini. Upravo u slučaju brzine do izražaja dolazi tehnologija poput bespilotnih letjelica odnosno dronova. Dronovi na daljinsko upravljanje izuzetno su nam korisni za rano otkrivanje mjesta požara i praćenje napretka s udaljene lokacije. Na neka mjesta do kojih bi nam trebalo i više od 30 minuta, dron stiže za svega pet minuta. Sigurni smo da će on poslužiti u pružanju dodatne sigurnosti, kako nama tako i našim sugrađanima. Ovim putem zahvaljujemo Tele2 na vrijednoj donaciji i podršci našem radu“ – rekao je zapovjednik DVD-a Retfala Osijek Stjepan Jurman tijekom preuzimanja donacije. 

Dronovi na daljinsko upravljanje vatrogascima su iznimno korisni za rano otkrivanje mjesta požara i praćenje s udaljene lokacije, a imaju i visokokvalitetnu kameru za pregledavanje terena te termalnu kameru za otkrivanje, mjerenje i snimanje nevidljivog izvora topline u visokoj preciznosti. 

''Na našem području, osim požara na otvorenome, susrećemo se s požarima u zatvorenim objektima, potrazi za nestalima te pretrazi teško dostupnih terena i riječnih korita. Upravo su bespilotne letjelice  jedan od važnijih alata koji nam mogu pomoći u radu, ali i pružiti dodatnu sigurnost, kako nama tako i sugrađanima. Stoga također zahvaljujemo Tele2 na vrijednoj donaciji i podršci našem radu“ – rekao je zapovjednik JVP-a Grada Slavonskog Broda Ivan Vuleta tijekom preuzimanja donacije.

Zaštita od požara u Hrvatskoj tema je od nacionalnog interesa, a istodobno je vatrogasnoj zajednici nužna podrška za poboljšanje kvalitete rada i sigurnosti. Tele2 je zato ponosan što je zahvaljujući svojim internim i eksternim projektima vodeći primjer iz korporativnog sektora u tome kako postati čuvar šume, podići svijest o važnosti zaštite okoliša, ali i pomoći zajednici konkretnim društveno odgovornim aktivnostima. 

Zadnje vijesti

Dvije žene pale sa bicikala i teško se ozlijedile

Svečano obilježeno 30. godina Udruge Dragovoljaca i Veterana Domovinskog rata Brodsko-posavske županije

Izbila „Balvan-revolucija“ u Hrvatskoj

FOTO GALERIJA

Proslavljena svetkovina Velike Gospe u Brodskom Vinogorju

Što je uzrok pomora ribe u kanalima Tvrđave Brod?

Na 14. Kukuruzijadi u Gornjima Andrijevcima podijeljeno više od 700 kuhanih kukuruza

Odana počast za sve poginule i pale branitelje

Otvorena izložba „Dopisnica kroz vrijeme – gotovo zaboravljeni način komuniciranja“