I brodski ronioci u velikoj eko akciji čišćenja podmorja na Dugom Otoku

U sklopu ekološke akcije Neka smeće ne pobjedi, članovi brodskoga Kluba podvodnih aktivnosti 'Marsonia' otisnuli su se na Dugi Otok u Park prirode Telašćica, na poziv KPA Zadar. Ondje su sudjelovali u ekološkoj akciji čišćenja podmorja, te obilježavanju 50 godina od osnutka zadarskoga kluba.

Autor: Brodportal | Datum objave: 01.10.2019


 Telašćica je zaštićeni park prirode. Ondje obitava oko 490 životinjskih vrsta. Mnoge od njih ugrožene su i Zakonom o zaštiti prirode zaštićene vrste hrvatske faune. Park obiluje endemičnim biljkama. Među njima se ističe podvrsta dubrovačke zečine – dugootočka zečina koja raste samo na Dugom otoku i Kornatima. Strogo je zaštićena vrsta, no zbog nepristupačnih stijena na kojima raste, ipak nije ugrožena čovjekovom aktivnošću.

 
Također park je okružen morskim akvarijem, more ovog prostora predstavlja iznimno povoljnu ekološku nišu za razvoj brojnih biljnih i životinjskih vrsta.Na kvalitetu mora Parka utječe sve veći trend razvoja i širenja ponude u nautičkom turizmu, a u uvalama Parka smješteni su i ispusti za otpadne vode iz nekoliko ugostiteljskih i drugih objekata.
 
Koliko i pojedinci sami brinu o očuvanju okoliša, a koliko se ponašaju kao da je nešto tu radi njih samo onaj broj dana koliko negdje borave, ponajbolje se vidi iz fotografija koje su snimili članovi kluba podvodnih aktivnosti, a na kojima je vidljiv otpad prikupljen na kraju sezone kako na kopnenom dijelu tako i u samom podmorju. 
 
"Nažalost svijest nekoga tko uživa u ovakvim ljepotama i stvara sebi dobit još nije došao do toga da se smeće odlaže na za to predviđena mjesta.", poručili su iz KPA Marsonia.
 
Upravo ovakvim svojim aktivnostima i objavama, ali i akcijama koje organiziraju na svom, domaćem terenu oni sami šalju najjaču poruku svima nama. Jer na pozitivnim primjerima možemo najbolje učiti. Ne budemo li se počeli savjesnije odnositi prema prirodi, sutra nećemo imati gdje uživati ni mi, a kamoli naša djeca. Stoga bi bilo dobro kada bi svatko od nas dao svoj doprinos da ronioci više nemaju ovakvih aktivnosti te da se okrenu uživanju u prirodi i edukaciji onih koji kao i oni znaju prepoznati ljepotu onoga što se pod vodom krije.


 

Zadnje vijesti

Što je uzrok pomora ribe u kanalima Tvrđave Brod?

Otvorena izložba povodom 50 godina od prvog održanog kongresa Roma u Londonu

Odjel pedijatrije dobio još jednu vrijednu donaciju

FOTO GALERIJA

Na 14. Kukuruzijadi u Gornjima Andrijevcima podijeljeno više od 700 kuhanih kukuruza

Odana počast za sve poginule i pale branitelje

Otvorena izložba „Dopisnica kroz vrijeme – gotovo zaboravljeni način komuniciranja“

Marsonija predstavila dresove za novu sezonu

Župan Danijel Marušić i predsjednik skupštine Pero Ćosić na svečanom otvaranju Pelješkog mosta