I Brođanima predstavljena Zaklada sv. Dominika Savia; pomažu u školovanju učenicima i studentima

Još u Hrvatskoj ima puno obitelji koje svojoj djeci ne mogu priuštiti školovanje ili studiranje dostojno vremenu u kojemu žive. Kako bi pomogli učenicima i studentima slabijeg imovinskog stanja, nekolicina dobrotvora osnovala je Zakladu sveti Dominik Savio, koju su jučer predstavili i u Slavonskom Brodu i organizirali humanitarnu akciju. Više u prilogu SBTV-a.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 01.09.2019


Zaklada sveti Dominik Savio osnovana je 6. svibnja 2018. u Hrvatskoj, na sam spomendan sv. Dominika Savia, a njezina svrha je pomaganje djeci iz mnogočlanih obitelji, djeci bez jednog roditelja, mladima bez oba roditelja, djeci iz obitelji sa slabim materijalnim mogućnostima, mladima koji nakon punoljetnosti napuštaju Caritasov ili druge udomiteljske ustanove, Posebna zadaća Zaklade je ne samo osigurati materijalnu pomoć nego još ponekad i važnije, pružiti duhovnu podršku i pomoć kroz skrb i brigu o djeci, na temeljima duhovnosti svetog Dominika Savia, najmlađeg sveca Katoličke crkve.

"Ideja o stvaranju Zaklade začeta je na hodočašću kroz Italiju, „Stopama talijanskih svetaca”, u rano proljeće 2017., gdje smo pohodili Torino te baziliku Marije Pomoćnice, u kojoj se nalazi grob sv. Dominika Savija. Njegov skrovit život, njegova malenost, a s druge strane njegova veličina i svetost potaknuli su nekoliko prijatelja laika te mladog svećenika Pave Martića, inače iz Slavonskog Broda, na pokretanje zaklade koja će pomoći djeci i mladim, a ujedno pričati i svjedočiti o tome kratkom, a tako velikom životu tog malog sveca.", kazala nam je Branka Nosse, predstavnica Zaklade. 

 
"U protekloj godini djelovanja, Zaklada je prikupila novčana sredstva te objavila natječaj za četvero djece, dvoje iz Slavonije - iz Vukovara i Đakova, te jedno iz Marije Bistrice i jedno iz Solina. Cilj je Zaklade ne samo pomagati odabranu djecu za jednu školsku godinu, već do kraja školovanja", naglašava gđa Branka.
 
Zaklada sv. Dominik Savio nema, dakle, samo za cilj pružiti materijalnu pomoć nego nekad još snažnije i jače pružiti duhovnu podršku i pomoć. Ljubav uključuje brigu i skrb za svako dijete, za svakoga mladića i djevojku. To je bio i ideal sv. Dominika Savija. Zaklada ima za cilj osim materijalne pomoći, pružiti duhovno pratiteljstvo, ponuditi se kao druga obitelj svojim stipendistima na koju uvijek mogu računati ne samo materijalno, već kroz podršku, duhovni razgovor, zajedničku molitvu, ohrabrenje, sigurnost da uz sve životne izazove i nedaće postoji Dobro koje je jače od svake nesigurnosti, straha, malodušnosti, nevjere. 

Ako netko želi podržati rad Zaklade sv. Dominik Savio i biti podupiratelj te tako postati nečija svjetiljka, to može učiniti na nekoliko načina. Prije svega pomoći može svojom molitvom za rad Zaklade i za sve one kojima je to potrebno. Nadalje, možete pomoći svojim materijalnim prilogom, bilo godišnjom članarinom ili prilogom prema svojim mogućnostima. Onaj tko želi postati podupirateljem Zaklade, to može postati uplatom godišnje članarine a moguće je uplaćivati i druge iznose u obliku donacija kao potporu radu Zaklade. Također, prikupljamo sredstva od raznih gospodarskih subjekata, koji dio godišnje dobiti namjenjuju u humanitarne svrhe.   Sve djelatnosti Zaklade, sva prikupljena sredstva, imena donatora, uz dopuštenje, kao i dodijeljena sredstva štićenicima, bit će javno objavljena na web-stranici Zaklade. 
 

Također, u Zakladi možete nabaviti knjigu o životu sv. Dominika Savija, pod naslovom „Rođen za nebo – sv. Dominik Savio”, autora vlč. Pave Martića, te molitvenik na čast sv. Dominiku čijom kupnjom možete pomoći rad Zaklade. Zaklada planira organizirati i humanitarne koncerte, razna događanja i susrete na kojima bi se prikupljala sredstva.  No, prije svega vjerujemo isključivo i prepuštamo se Božjoj providnosti da dobri Gospodin ono što je započeo po nama, nastavlja i dalje dovršava. Dopustimo svi zajedno biti olovke u Njegovoj ruci kojom On želi pisati najljepša pisma ljubavi djeci i mladima koji su možda danas bez nade i ne vide svjetlo koje za njih postoji", ističe gđa Branka.
 

"Priključite se ovom plemenitom projektu, Zakladi svetog Dominika Savia i svojim prilogom, po mogućnosti sudjelujte u konkretnom dobru u svijetu i za mlade. Bog neka oplodi i stostruko uzvrati našu dobrotu s blagoslovom za naše mlade!", poručuju iz Zaklade.

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

25. rujna Dan je Sveučilišta u Slavonskom Brodu

Novih 9,4 milijuna kuna iz programa ruralnog razvoja za ulaganje u tovno govedarstvo u Slavoniji

11. Kongres pilinara jugoistočne Europe ponovno u Slavonskom Brodu

FOTO GALERIJA

Novih 9,4 milijuna kuna iz programa ruralnog razvoja za ulaganje u tovno govedarstvo u Slavoniji

11. Kongres pilinara jugoistočne Europe ponovno u Slavonskom Brodu

Obilježen Europski tjedan mobilnosti

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!